EU på skoleskemaet

Med EU på skoleskemaet har vi lavet en række gratis undervisningsfilm, rollespil, publikationer, elevopgaver og lærervejledninger, som gør det nemmere for dig som underviser at arbejde med EU i undervisningen.

EU på skoleskemaet er et tilbud til dig, som er underviser i enten grundskolen eller på en ungdomsuddannelse. Gennem undervisningsfilm, rollespil, publikationer og undervisningsforløb hjælper vi dig med at sætte EU på skoleskemaet.

Det er neutralt, fri for politiske tilhørsforhold, let at gå til og ikke mindst gratis.

Som oplysningstjeneste vil vi gerne være med til at klæde de unge på til at forstå, tage stilling til og danne deres egen holdning til EU. Vores materialer er udarbejdet i samarbejde mellem Folketingets EU-eksperter og fagkonsulenter fra både grundskolen og ungdomsuddannelser.  

Undervisningsforløb, du kan bruge i din hverdag

Med vores undervisningsforløb får du hjælp og inspiration til at skræddersy et EU-forløb, som passer til lige netop din klasse og undervisning. Hvert forløb er lavet, så du let kan tilpasse det til dine elevers faglige niveau og den tid, I har til rådighed.

Alle undervisningsforløbene er lavet i overensstemmelse med Undervisningsministeriets kompetenceområder og mål for samfundsfag og historie.

Gå til siden for undervisere på grundskolen Gå til siden for underviserer på ungdomsuddannelser
Større

Deltag i EU-ugen for grundskoler

Læs mere og tilmeld din klasse

Deltag i EU-ugen for ungdomsuddannelser

Læs mere og tilmeld din skole

Inspiration til din daglige undervisning

Mangler du inspiration og undervisningsmaterialer til, hvordan du kan arbejde med EU i undervisningen? Folketingets EU-Oplysningen har lavet en bred vifte af gratis undervisningsmaterialer, der gør det nemt og engagerende at sætte EU på skoleskemaet.

Materialerne er designet til at være let tilgængelige og relevante for elever i både udskolingen og på ungdomsuddannelser. Derfor dækker de både grundlæggende og avancerede emner om EU.

  • Undervisningsfilm
  • Publikationer
  • Podcast 

EU på Kryds og Tværs

Grundbog om EU, der kan bruges som lærergrundbog eller til eleverne på ungdomsuddannelser.

Bogen behandler EU ”på kryds og tværs” og gennemgår på en lettilgængelig måde alle de vigtigste emner for at forstå, hvad EU er for en størrelse, f.eks.: Medlemslande, EU’s historie, traktater, lovgivning, de danske forbehold, udvalgte politikområder og meget mere. Undervejs er der konkrete cases, som bruges til at eksemplificerer det beskrevede.

3. udgave af EU på kryds og tværs blev udgivet i marts 2025

Bestil den trykte version Læs den digitale version

Hvad er EU?

Undervisningshæfte for eleverne i 8.-9. klasse

Undervisningshæftet består af letlæselige tekster, som giver en introduktion til EU-samarbejdet.

 I hæftet kan eleverne blandt andet blive klogere på det indre marked, fri bevægelighed og fiskeri. 

 2. udgave af undervisningshæftet blev udgivet i februar 2024

Bestil den trykte version Læs og download det digitale undervisningshæfte

Podcastserie: Danmark og Europa

Podcastserie i tre afsnit, kan bruges i forberedelsen og undervisning

Danmark har været medlem af EU i mere end 50 år. Podcastserien dykker ned i tre udvalgte tidslommer, som beskriver Danmarks forhold til EU gennem tiden. Vært Anne Sofie Allarp taler med en perlerække af centrale aktører i dansk politik om, hvad der skete dengang, hvad der drev dem til det, de gjorde, og hvilken betydning det fik.

Læs mere om podcasten og hør de tre afsnit

Danmark i EU

Igennem fem film tager vært Christian Degn landet rundt for at tale med danskerne om EU. Undervejs diskuterer de emner som EU-flaget, nethandel, øremærket barsel, atomkraft og grænsekontrol. Til undervisningsfilmene er lavet elevopgaver, som kan bruges i din undervisning. Videoerne er lavet i forbindelse med markeringen af 50 år Danmark i EU.

EU-flaget og Dannebrog

Christian Degn besøger blandt andet en kolonihave for at undersøge danskernes forhold til EU-flaget og Dannebrog. Han taler også med flagentusiaster på begge sider af spektret. (videoen tager 04:58 min)

Nethandel

Christian Degn undersøger danskernes holdninger og vaner, når det kommer til at handle på nettet. Undervejs undersøger han, hvorvidt der er behov for, at EU regulerer nethandel. (videoen tager 04:57 min.)

Øremærket barsel

Christian Degn undersøger danskernes holdning til, at EU har indført øremærket barsel til mænd.  Undervejs bliver eleverne introduceret til fakta og historie om barsel. (videoen tager 04:56 min.)

Atomkraft

Christian Degn undersøger danskernes holdning til atomkraft. Undervejs forsøger han også at stille spørgsmål ved, hvorvidt atomkraft er grøn energi. (videoen tager 05:01 min.)

Grænsekontrol

Skal der være grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland. Og hvad mener danskerne egentligt om at være en del af Schengen? I undervisningsfilmen undersøger Christian Degn danskernes holdning til grænsekontrol. (videoen tager 05:15 min.)

EU i din hverdag

Serien består af seks korte animationsfilm, som giver en grundledende introduktion til de vigtigste begreber og institutioner indenfor EU. Den første video handler om, hvordan EU påvirker vores hverdag.

Hvad er Europa-Kommissionen?

Videoen giver eleverne en kort introduktion til, hvordan Europa-Kommissionen arbejder og deres rolle i EU systemet. 

Hvad er Europa-Parlamentet

Videoen giver eleverne en kort introduktion til Europa-Parlamentet, og hvordan det arbejder.

Hvad er Ministerrådet?

Videoen giver eleverne en kort introduktion til Ministerrådet, og hvordan det arbejder. 

Hvad er EU's handelsaftaler ?

Videoen forklarer kort, hvordan EU har handelsaftaler med andre lande, samt hvilke fordele og ulempe det har for forbrugerne.

EU's velfærdsdilemma?

Videoen forklarer EU's velfærdsdilemma. Blandt andet problemstillinger omkring retten til velfærdsydelser, når man er bosat i et andet EU-land.
Større

Danmark i EU - en podcastserie i tre afsnit

Danmark har været medlem af EU i 50 år. I podcasten dykker vi ned i tre udvalgte tidslommer, som beskriver Danmarks forhold til EU gennem tiden. Vært Anne Sofie Allarp taler med en perlerække af centrale aktører om, hvad der skete dengang, hvad der drev dem til det, de gjorde, og hvilken betydning det fik. 

Krags store projekt: Danmark som del af Europa

At Danmark blev en del af Det Europæiske Fællesskab var J.O. Krags måske største politiske sejr. Men det skete ikke uden modstand. Heller ikke fra egne rækker, for Socialdemokratiet var dybt splittet i spørgsmålet.

Kompromisset i kopirummet: Historien om de danske forbehold

Det var breaking news, da danskerne i 1992 stemte nej til Maastrichttraktaten, som vores politikere selv havde været med til at forhandle hjem. Knap et år senere stemte danskerne ja til samme traktat, men med fire forbehold. Hvordan kom vi fra et nej til et ja?

Da Danmark samlede Europa

Da Anders Fogh Rasmussen den 13. december 2002 præsenterede den nye europæiske familie i Bellacentret i København, var det kulminationen af en udvikling, som startede med Berlinmurens fald i 1989.