Kommissionen fremsætter lovforslag om mindsteløn

28.10.2020

Kommissionen vil med et nyt lovforslag om mindsteløn sikre fair lønvilkår for alle europæiske arbejdstagere. Kommissionen siger selv, at forslaget respekterer lande, der ikke har lovbestemt mindsteløn.

Kommissionen fremsætter i dag et lovforslag om mindsteløn i EU, der skal sikre, at europæiske arbejdstagere får fair lønninger. Forslaget har været ventet med spænding herhjemme, fordi vi i Danmark ikke har en lovbestemt mindsteløn. Lønnen bliver i stedet forhandlet mellem arbejdsmarkedets parter som en del af overenskomsterne.

I dag har 21 ud af EU’s 27 medlemslande en lovbestemt mindsteløn, men der er meget store forskelle på niveauet. Således er mindstelønnen i Luxemburg på 2142 euro om måneden næsten syv gange højere end i Bulgarien, hvor mindstelønnen er 312 euro om måneden. Hvis man omregner til købekraft er lønforskellene noget mindre, men stadig relativt markante.

Danmark, Sverige, Finland, Østrig, Italien og Cypern har alle ordninger uden en lovbestemt mindsteløn, hvor beskyttelsen i stedet ydes ved kollektive aftaler. Kommissionen har afgivet en række løfter til bl.a. Danmark om, at lovgivning ikke kommer til at påvirke eller stå i vejen for vores forhandlingsbaserede model.

Kommissionen siger selv, at lovforslaget ikke kommer til at forpligte medlemslandene til at indføre lovbestemt mindsteløn og fastsætter heller ikke en fælles mindsteløn. 

Grafik om mindsteløn i EU