Arbejdstilsynet fortsætter indsatsen mod social dumping hos udenlandske virksomheder i Danmark.

01.02.2021

I perioden 2012-1. halvår 2020 har Arbejdstilsynet som en del af den fælles myndighedsindsats mod såkaldt social dumping ført tilsyn med ca. 25.000 udenlandske virksomheder på ca. 35.000 arbejdssteder i Danmark. Arbejdstilsynet har på den baggrund i alt givet ca. 9.500 såkaldte arbejdsmiljøreaktioner, hvoraf hovedparten drejer sig om alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

Hvad finder arbejdstilsynet? 

Arbejdstilsynet fører tilsyn med, at udenlandske virksomheder overholder den danske arbejdsmiljølovgivning. Det fremgår af rapporten, at der er mange eksempler på, at arbejdsmiljøet hos de udenlandske virksomheder svarer til de danske. 

Samtidig peger rapporten på, at Arbejdstilsynet fortsat ser eksempler på, at udenlandske virksomheder bruger forældede arbejdsmetoder i form af mere fysisk arbejde og mindre brug af teknologi til at aflaste arbejdstagerne. Der er også eksempler på, at udenlandsk arbejdskraft bor under dårlige boligforhold f.eks. uden spiseplads og toiletfaciliteter mv. 

I perioden mellem 1. januar 2012 og 30. juni 2020 har Arbejdstilsynet i alt givet 9.467 såkaldte arbejdsmiljøreaktioner som en konsekvens af forhold, de har fundet på deres besøg, hvoraf 3/4 dele drejer sig om alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen. Hovedparten af reaktionerne vedrører ulykkesrisici, manglende overholdelse af krav til fx lovpligtig uddannelse og kemiske og biologiske belastninger 

I disse brancher er der mest social dumping

Indsatsen er primært målrettet de brancher, hvor der erfaringsmæssigt er de største udfordringer med såkaldt social dumping, anvendelse af illegal arbejdskraft mv.. 

Det gælder virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, landbrug, skovbrug og gartneri, hotel- og restaurationsbranchen, rengøring, autobranchen, vejtransportbranchen og avisdistribution. 

Det fremgår tydeligt, at særligt bygge-og anlægsbranchen er hårdt ramt af udfordringer. C.a. 7.900 ud af de c.a. 9.500 reaktioner, som Arbejdstilsynet har sendt til udenlandske virksomheder, er gået til virksomheder i bygge- og anlægsbranchen.

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til historien? Ring til os på 33 37 33 37 eller send os en e-mail.