Kritik af dansk lov om modtagecentre i udlandet forud for RIA-møde

07.06.2021

Torsdag kritiserede Kommissionens talsmand Adalbert Jahnz i stærke vendinger den nyligt vedtagne danske lov om at flytte modtagecentre for asylansøgere, som søger asyl i Danmark, til udlandet, dvs. udenfor EU. Det sker forud for en diskussion om asyl- og migrationspagten på RIA-rådsmødet tirsdag i denne uge.

Jahnz lægger sig op ad kritikken fra FN’s Flygtningehøjkommissariat, som tidligere har kritiseret loven for ikke at leve op til Danmarks internationale forpligtelser. FN har også kritiseret tiltaget for at være undergravende for det internationale beskyttelsessystem for flygtninge, som ellers er en grundlæggende menneskeret. Jahnz udtaler at loven rejser "grundlæggende spørgsmål om både adgangen til asylprocedurer og effektiv adgang til beskyttelse."
Også migrationskommissær Ylva Johansson har tidligere, i interview med Altinget, kritiseret loven og sagt at det ”aldrig bliver EU-politik” og at det derfor ikke vi være muligt for andre EU-lande at samarbejde med Danmark om den slags modtagecentre. 

Inden lovforslaget blev vedtaget i Folketinget torsdag udgav Udlændinge- og Integrationsministeriet, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet en juridisk analyse som vurderede, at Danmarks aftaler med EU om blandt andet Dublinsamarbejdet ikke vurderes at være en hindring. Dog forventer analysen indvendinger fra de øvrige Dublinlande og vurderer, at det "i yderste konsekvens" kan betyde, at de øvrige lande konkluderer, "at Danmark i realiteten har ophævet Dublinsamarbejdet", hvilket så igen vil betyde, at Danmark ikke længere vil kunne overføre asylansøgere efter reglerne under Dublinforordningen. Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors har i deres høringssvar kritiseret denne del for ikke at være tilstrækkeligt belyst.

Jahnz svarede i pressebriefingen torsdag også på spørgsmålet om, hvad EU kan gøre siden Danmark har et forbehold overfor det retlige samarbejde, hvortil han svarede at Kommissionen nu skal "analysere den juridiske situation i dybden".

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til sagen? Ring til os på 3337 3337 eller send os en e-mail.