Skal Danmark deltage i Det Europæiske Forsvarsagentur og EU’s permanent strukturerede samarbejde på forsvarsområdet?

15.03.2023

Det skal Folketinget drøfte torsdag d. 23. marts, hvor regeringens forslag om at deltage i Forsvarsagenturet og PESCO-samarbejdet er til afstemning. Det sker få dage efter, at medlemslandenes udenrigs- og forsvarsministre har besluttet i fællesskab at indkøbe ammunition til Ukraine.

Fælles finansiering af ammunition til Ukraine

Med udgangspunkt i erfaringerne med fælles indkøb af vacciner under coronapandemien har Rådet besluttet at gå videre med fælles indkøb af ammunition til Ukraine.

Den 20. marts besluttede medlemslandenes udenrigs- og forsvarsministre, at EU-landene skal samarbejde om at levere 1 mio. enheder ammunition (særligt artilleri) på ét år. Leverancen skal ske gennem en kombination af donation fra medlemslandenes eksisterende lagre og gennem fælles indkøb af ny ammunition. Der vil være mulighed for at få refunderet dele af udgifterne til ammunition til Ukraine fra Den Europæiske Fredsfacilitet.

De fælles indkøb af ammunition vil ske ved en kombination af to typer af kontrakter. For det første gennem fælles kontrakter indgået af Det Europæiske Forsvarsagentur og for det andet gennem, at de enkelte medlemslande, der allerede har gunstige rammeaftaler for leverance af ammunition åbner op for, at de øvrige medlemslande kan deltage heri.  Den 23. og 24. marts er det nu blevet stats- og regeringschefernes tur til at drøfte Ukraine på et to-dages topmøde i Det Europæiske Råd.

Bliver Danmark medlem af Det Europæiske Forsvarsagentur?

I alt 18 lande – 17 medlemslande og Norge – underskrev mandag Det Europæiske Forsvarsagenturs samarbejdsprojekt om fællesindkøb af ammunition. Danmark er ikke blandt disse medlemslande, idet Danmark pga. det danske forsvarsforbehold endnu ikke er medlem af Det Europæiske Forsvarsagentur. Folketinget beslutter i morgen den 23. marts, om Danmark skal deltage i Forsvarsagenturet.

Regeringen vurderer, at Danmark kan deltage, hvis Danmark bliver medlem af Det Europæiske Forsvarsagentur i de kommende måneder. Det er en konsekvens af, at forsvarsforbeholdet nu er ophævet, at Folketinget behandler beslutningsforslaget om Danmarks deltagelse i Det Europæiske Forsvarsagentur og det Permanente Strukturererede Samarbejde (PESCO) på forsvarsområdet.

Danmark kan komme til at bidrage med kæmpe summer

EU-landene har allerede den 12. december 2022 besluttet, at hæve budgettet til Den Europæiske Fredsfacilitet med 2 mia. euro (2018-priser) og anerkendte samtidig, at der kunne være behov for yderligere forhøjelser op til 5,5 mia. euro (2018-priser). Danmark bidrager til Den Europæiske Fredsfacilitet. Alt efter, hvor drøftelserne ender kan Danmark potentielt komme til at finansiere et stort beløb, for det er ikke småpenge, der er på bordet, når landene forhandler. 

Beslutter EU-landene at indkøbe fælles våben til Ukraine gennem Den Europæiske Fredsfacilitet kan det finansieres gennem den øgning i budgettet, der blev besluttet i december. Danmark finansierer 2,3 procent af det samlede budget svarende til ca. 380 mio. kroner (2023 priser) for en forøgelse på 2 mia. euro og 1.050 mio. kr. (2023-priser) for en forøgelse på 5.5 mia. euro over perioden 2024-2027.