Om mødet
Dagsordenen er koncentreret om følgende punkter:
- Etablering af en permanent krisemekanisme for eurolandene og deraf følgende traktatændring.
- EU's forhold til strategiske partnere.
- Montenegros kandidatstatus.
Permanent krisemekanisme
Det altoverskyggende emne vil være spørgsmålet om etablering af en permanent krisemekanisme, som eurolandene kan trække på, hvis de kommer i alvorlige vanskeligheder. Etableringen af en sådan mekanisme vil kræve en traktatændring, som der i tråd med konklusionerne fra EU-topmødet i oktober skal opnås enighed om på mødet.
Det er forventningen, at mekanismen vil blive etableret på et såkaldt mellemstatsligt grundlag, hvor en forenklet traktatændringsprocedure vil blive anvendt. Med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord vil traktatændringen have karakter af et målrettet kirurgisk snit. Ændringen af traktaten vil formelt blive vedtaget til marts 2011, hvorefter ændringen skal godkendes i de 27 nationale parlamenter. Det er forventningen, at denne godkendelsesprocedure kan være afsluttet inden udgangen af 2012, så ændringen af traktaten kan træde i kraft den 1. januar 2013, hvorved den permanente krisemekanisme kan træde i kraft til juni 2013. Den endelige udformning af mekanismen skal ligeledes besluttes til marts 2011.
Selv om krisemekanismen bliver etableret blandt eurolandene, så er der lagt op til, at også ikke-eurolande, som Danmark, kan deltage i de enkelte lånepakker der udstedes på baggrund af mekanismen på ad-hoc-basis.
Eurolandene blev på et møde den 28. november 2010 enige om en række overordnede principper om mekanismens udformning, hvilket er formuleret i en
fælles erklæring.
Strategiske partnere og Montenegro
Foruden spørgsmålet om krisemekanismen og traktatændringen skal EU's stats- og regeringschefer også drøfte EU's forhold til de strategiske partnere på baggrund af en rapport fra EU's udenrigsrepræsentant, Catherine Ashton.
Endelig forventes stat- og regeringscheferne at støtte op om
rådskonklusionerne fra mødet den 14. december 2010, hvor Europa-Kommissionens anbefaling om at give Montenegro kandidatlandsstatus blev behandlet. Montenegro vil dermed kunne se frem til åbning af optagelsesforhandlinger, når Kommissionen vurderer, at Montenegro er tilstrækkeligt lang i opfyldelsen af optagelseskriterierne.
Du kan læse mere om dagsordenen i rådssekretariatets kommenterede dagsorden (
dagsorden af 16. november 2010).
Konklusioner fra mødet i Det Europæiske Råd
EU-note om udfaldet af mødet i Det Europæiske Råd
Indbydelse til mødet
Indledende bemærkninger af EU's faste formand
Europaudvalgets bilag
Formanden for Det Europæiske Råd
Rådets baggrundsnote om EU-topmødet