Bruxelles 7. juli 2015 (eurotopmøde)

Endnu et krisetopmøde i kredsen af eurolande indledes tirsdag aften med Grækenland som eneste punkt på dagsordenen.

Den græske premierminister Tsipras (tv) i diskussion med formanden for ECB, Draghi  

Dagen står i Grækenlands tegn, hvor den såkaldte eurogruppe bestående af eurolandenes finansministre mødes for at drøfte situationen efter folkeafstemningen i Grækenland, hvor det som bekendt blev et klart nej til kreditorernes (Europa-Kommissionen, Valutafonden (IMF) og Den Europiske Centralbank (ECB)) reformpakke. Senere mødes eurolandenes stats- og regeringschefer til krisetopmøde for at tage bestik af den nye situation.

Om mødet

Nyt udspil

Det er forventningen, at den græske premierminister Tsipras vil have et nyt forslag til et reformprogram med sig til topmødet, idet det tidligere forslag fra kreditorerne som nævnt blev forkastet ved folkeafstemningen. Hvordan stats- og regeringscheferne vil forholde sig til den nye situation og et eventuelt nyt forslag er uklart. 

Pres på de græske banker

Det står dog klart, at de græske banker er under et likviditetspres, selvom der er indført begrænsninger på, hvor meget den enkelte græker kan hæve i bankautomaterne. Bankerne har været lukkede siden, at det i sidste uge blev annonceret, at der skulle være en folkeafstemning. For at holde bankerne oven vande har Den Europæiske Centralbank et særligt program, hvor den kan tilføre likviditet til bankerne i nødstilfælde - såkaldt Emergency Liquidity Asssistance (ELA). Fra græsk side har der været ønske om at hæve tilførelsen af nødlikviditet til bankerne, hvilket ECB på et møde i går har afvist. 

Der blev ikke præsenteret et nyt udspil fra græsk side på eurotopmødet. Grækenland har derfor fået en frist til torsdag den 9. juli til at komme op med en holdbar reformplan. Der vil altså være tale om en ny græsk anmodning om at få en finansiel hjælpepakke fra eurolandenes krisefond - den såkaldte europæiske stabilitetsmekanisme (ESM). Reformplanen vil i første omgang blive vurderet af kreditorerne (Europa-Kommissionen, IMF og ECB) for derefter at blive behandlet af eurogruppen og i sidste ende af EU's stats- og regeringschefer.

Der er derfor indkaldt til et nyt eurotopmøde og EU-topmøde for alle de 28 medlemslande på søndag den 12. juli.