Tallinn, 29. september 2017

EU-topmødet i Tallinn havde fokus på digital innovation, og hvordan Europa i fremtiden kan bibeholde sit teknologiske forspring og dermed føre an på det digitale område på globalt plan.

Om mødet

De 28 stats- og regeringschefer skulle på det digitale EU-topmøde i Tallinn diskutere, hvordan EU forholder sig til den digitale udvikling frem mod 2025. Formålet med EU-topmødet var altså at diskutere digital innovation og lederskab i EU. Dette skyldes blandt andet, at den teknologiske udvikling påvirker både vækst, jobs og ifølge materialet fra topmødet også demokratiet. Inden det digitale topmøde begyndte d. 29. september, var Donald Tusk formand for en uformel middag for stats- og regeringscheferne, hvor det blev drøftet, hvilke udfordringer EU står overfor et år efter Bratislavaerklæringen og -køreplanen.

 Vigtige emner på dagsordenen i relation til den digitale udvikling var:

  • Tillid
  • Sikkerhed
  • E-government
  • Industri
  • Samfund og økonomi 

Konklusionerne fra EU-topmødet er, at den offentlige sektor i EU-landene i højere grad skal digitaliseres med udgangspunkt i det digitale indre marked. I den forbindelse blev det også konkluderet, at det skal være en prioritet, at EU-borgere er i stand til at udnytte den digitale udvikling - især for at kunne tilpasse EU-borgernes kompetence til efterspørgslen på arbejdsmarkedet. I relation til den teknologiske udviklings påvirkning på økonomien blev stats- og regeringscheferne enige om, at et fokuspunkt for EU skal være investeringer i den digitale økonomi og gøre EU attraktivt for digitale innovatører. Endelig er det et mål, at EU i 2025 skal være førende inden for cybersikkerhed, hvor der lægges vægt på, at det er nødvendigt med en fælles indsats på tværs af landene.

  

Konklusionerne

I og med at dette EU-topmøde har en mere uformel karakter, er der ikke et officielt dokument med konklusionerne fra mødet. Imidlertid har det estiske formandsskab på hjemmesiden for det digitale topmøde i Tallinn samlet konklusionerne.

Links