Forsvarspolitik

EU støtter bl.a. forskning og innovation på forsvarsområdet. EU udfører også fredsbevarende og civile missioner, der skal forebygge kriser og sikre stabilitet. 

Større

EU’s fælles forsvarspolitik er en del af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Formålet er at bevare fred, forebygge konflikter og styrke den internationale sikkerhed.

EU samarbejder om forsvar på forskellige måder. Landene har bl.a. etableret et såkaldt permanent struktureret samarbejde (PESCO), der giver medlemsstaterne mulighed for mere forpligtende forsvarssamarbejde på tværs af landene.  

Landene kan også samarbejde om at fremme innovation, teknologi og konkurrenceevne i forsvaret gennem EU’s forsvarsfond, som bl.a. støtter forskning og udvikling. 

Desuden udfører EU krisestyringsmissioner uden for EU’s grænser. Det kan være fredsbevarende missioner, der skal forebygge kriser og konflikter, eller civile missioner, f.eks. træning af politistyrker.

De militære styrker, der deltager i missionerne, bliver sammensat af medlemslandenes egne militære enheder. Landene beslutter selv, fra gang til gang, om de vil bidrage til en EU-mission.

Danmark blev en del af EU’s fælles forsvarspolitik efter en folkeafstemning i juni 2022, hvor det danske forsvarsforbehold blev afskaffet. 

Læs om de danske EU-forbehold Læs om EU's sikkerheds- og forsvarspolitik på Udenrigsministeriets hjemmeside Lyt til vores podcast-serie i 3 afsnit om Danmarks EU-historie, hvoraf det andet omhandler folkeafstemningerne i 1992 og 1993 og hvordan/hvorfor de danske EU-forbehold blev skabt.

Senest opdateret: [20.02.2023]
Sideansvarlig: Kirstine Chege