Europaudvalget 2000-01
EUU Alm.del Bilag 59
Offentligt
1464467_0001.png
Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Europaudvalget
(Alm. del - bilag 59)
landbrugsministerråd
(Offentligt)
Medlemmerne af FolketingetsEuropaudvalg og deres
stedfortrædere
Bilag Journalnummer
Kontor
1
400.C.2-0
EU-sekr.
11. oktober 2000
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevareministeriets notat om forslag til Kommissionens
forordning om ændring af Kommissionens forordning 194/97 af 31. januar 1997 om fastsættelse af grænseværdier for
bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler.
Dokument SANCO/3347/99-rev. 2.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
1. afdeling, 2. kontor
J.nr.: 1997-4833-0008
Den 10. oktober 2000
MOE
LFM 0436
NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464467_0002.png
om forslag til Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens forordning 194/97 af 31. januar 1997 om
fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler
Dokument SANCO/3347/99-rev. 2
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Levnedsmiddelkomité den 18.-19. oktober.
Forslaget behandles i en III b-procedure. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der
ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet, der kan forkaste forslaget med simpelt flertal, vedtage
forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det med enstemmighed. Handler Rådet ikke inden for en frist på højst
tre måneder, kan Kommissionen udstede forordningen.
Formålet med forslaget er at fastsætte grænseværdier for indholdet af aflatoksiner i diverse tørrede krydderier. Aflatoksiner er
naturlige giftstoffer, som kan dannes af skimmelsvampe, som vokser på fødevarer. Der er tale om genotoksiske carcinogener,
hvilket vil sige, at der ikke kan fastlægges et risikofrit niveau. Grænseværdierne bør derfor fastlægges ud fra, hvad der skønnes
praktisk muligt at kontro llere.
Grænseværdierne i det foreliggende forslag ligger over dette niveau og over de gældende danske grænseværdier. Forslaget vil
derfor forringe beskyttelsesniveauet.
Regeringen agter på denne baggrund at stemme imod forslaget.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevaredirektoratet FAO2 / 1. afdeling, 2. kontor
J.nr.: 1997-4833-0008
Den 10. oktober 2000
BTH/MOE
LFM 0436
AKTUELT NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens forordning 194/97 af 31. januar 1997 om
fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler
Dokument SANCO/3347/99-rev. 3
Resumé
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464467_0003.png
Forslaget vedrører fastsættelse af grænseværdier for det naturlige giftstof aflatoksin, som dannes af skimmelsvampe. Der
fastsættes grænseværdier på mellem 5 og 10 µg/kg (mikrogram) for en række krydderier.
Aflatoksiner er genotoksiske carcinogener, hvilket vil sige, at der ikke kan fastlægges et niveau, hvorunder en effekt kan
udelukkes. Grænseværdierne bør derfor fastsættes så lavt som det er praktisk muligt at kontrollere. Værdierne i det
foreliggende forslag ligger over dette lavest mulige niveau, hvorfor forslaget skønnes at sænke beskyttelsesniveauet.
Baggrund
Kommissionen har den 25. september 2000 fremsendt dansk udgave af forslag til Kommissionens forordning om
ændring af Kommissionens forordning nr. 194/97 af 31. januar 1997 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte
forurenende stoffer i levnedsmidler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 2, stk. 3, i Rådets forordning 315/93 af 8. februar 1993 om
fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler.
Det kan forventes at forslaget sættes til afstemning på mødet i Den Stående Levnedsmiddelkomité den 18.-19. oktober.
Forslaget behandles i en III b-procedure i Den Stående Komité for Levnedsmidler. Hvis der er kvalificeret flertal,
udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet,
der kan forkaste forslaget med simpelt flertal eller kan vedtage forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det
med enstemmighed. Handler Rådet ikke inden for en frist på højst tre mån eder, kan Kommissionen udstede
forordningen.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Kommissionen har ikke redegjort for nærheds- og
gennemførelsesbestemmelser til en allerede vedtaget retsakt.
proportionalitetsprincippet,
da
der
er
tale
om
Kommissionen anfører, at harmoniserede grænseværdier er nødvendige, da nogle medlemsstater allerede har fastsat eller
planlægger at fastsætte grænseværdier, og henviser endvidere til forbrugersikkerheden.
Formål og indhold
Aflatoksiner er naturlige giftstoffer, som kan dannes af skimmelsvampe, som vokser på fødevarer. De skimmelsvampe,
der danner aflatoksiner, findes i Danmark, men aflatoksiner dannes kun ved høj fugtighed og temperaturer over ca. 25°C.
Aflatoksiner findes derfor kun i produkter, der er importeret fra lande med varmere klima.
Aflatoksiner kan opdeles i undergrupper, hvor aflatoksin B
1
er mest toksisk. Der fastsættes derfor en grænseværdi på
5µg/kg for aflatoksin B
1
og en anden grænseværdi for det samlede indhold af aflatoksinerne B
1
+B
2
+G
1
og+G
2
i
krydderierne
-
Capsicum sp. (de tørrede frugter heraf, hele eller pulveriseret, inkl. chili, chili peber, cayennepeber og paprika),
-
peber sp. (frugter heraf, inkl. hvid og sort peber),
-
muskat,
-
ingefær og
-
gurkemeje.
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
Gældende dansk ret
Der er fastlagt EU grænseværdier for aflatoksinerne B
1
, B
2
, G
1
og G
2
i jordnødder, nødder, tørret frugt og kornprodukter
i Kommissionens forordning (EF) Nr. 1525/98 af 16. juli 1998. Derudover er der nationalt fastlagt de samme grænser for
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464467_0004.png
alle øvrige fødevarer i bekendtgørelse nr. 57 af 22. januar 1999 (forureningsbekendtgørelsen). Grænseværdien for
indhold af af latoksin B
1
er 2 µg/kg. For summen af aflatoksinerne B
1
, B
2
, G
1
og G
2
er grænseværdien 4 µg/kg.
Konsekvenser
Forslagene vurderes ikke at få statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.
Hvis forslagene vedtages, vil forordningen være direkte gældende i Danmark.
En gennemførelse af forordningsforslaget vil medføre forhøjelse af de gældende danske grænseværdier for de nævnte
krydderier. En vedtagelse af forslaget vil derfor medføre en forringelse af beskyttelsesniveauet for forbrugerne.
Høring
Forslaget har i medfør af fødevarelovens § 6 været sendt i høring til en bred kreds af organisationer og myndigheder.
Forbrugerrådets
holdning er, at de foreslåede grænseværdier er for høje. Dels fordi der er tale om en række bl.a.
genotoksiske stoffer og dels fordi de danske grænseværdier er lavere end de nu foreslåede værdier. Forbrugerrådet
mener, at de danske værdier er både "afprøvede" og realistiske, og at de derfor bør erstatte de grænseværdier, som er
anført i forslaget.
Forslaget har desuden været i høring i Det Rådgivende Fødevareudvalg.
Forbrugerrådet
gentager, at Danmark bør arbejde på at få de europæiske grænseværdier på niveau med de gældende
danske værdier.
FDB
bemærker, at grænseværdier for aflatoksin bør fastlægges efter detektionsgrænsen. FDB finder, at en vedtagelse af
forslaget vil svække beskyttelsesniveauet i Danmark.
FødevareIndustrien
finder det som udgangspunkt meget positivt, at der fastlægges fælles EU-grænseværdier som i
dette tilfælde for aflatoksin i krydderier. Man ønsker dog at bemærke, at industrien ikke har haft problemer med de
nugældende lavere danske grænseværdier.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Grundnotat er oversendt den 12. juli 2000.