Europaudvalget 2002-03
EUU Alm.del Bilag 1276
Offentligt
1460190_0001.png
PDF udgave (157 KB)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
1
Journalnummer
400.C.2-0
Kontor
EU-sekr.
4. september 2003
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevaremini-
steriets grundnotat om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forord-
ning om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer, KOM(2003)
424.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
J.nr.: 2003-4113-0048
Den 29. august 2003
LXKO/DLW- F.dir – LFA/dept.
FVM 089
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ernærings- og
sundhedsanprisninger af fødevarer.
KOM (2003) 424
Resumé
Forslaget dækker ernærings- og sundhedsanprisninger i mærkning, præsentation og markedsføring
af fødevarer og har til formål at fastsætte fælles regler for ernærings- og sundhedsmæssige anprisnin-
ger. Kun de ernærings- og sundhe dsanprisninger, som er i overensstemmelse med forslaget, vil frem-
over være tilladte. Forslaget opstiller generelle principper, som skal gælde for alle ernærings- og
sundhedsanprisninger. Anprisningerne må ikke være vildledende, de må ikke give anledning til
tvivl om forsvarligheden af at spise andre fødevarer, og de ikke må give indtryk af, at en afbalance-
ret kost ikke er tilstrækkelig til at dække behovet for næringsstoff er. Derudover skal anprisninger
kun tillades, hvis de er tilstrækkeligt videnskabe ligt dokumenterede, og den anpriste effekt skal
være forståelig for den almindelige forbruger. For så vidt angår ernæringsanprisninger opstiller
forslaget en positivliste over de anprisninger, der er tilladte, samt hvilke kriterier der skal være
opfyldt, for at en fødevare kan forsynes med disse anprisninger. En ændring af listen skal ske i
henhold til komitéprocedure og efter høring af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet
(EFSA).
For sundhedsanprisninger foreslås en godkendelsesordning. Der skelnes dog mellem anprisninger,
der baseret på veletableret viden beskriver næringss toffers eller andre stoffers virkning på normale
fysiologiske funktioner, og de øvrige sundhedsanprisninger, herunder anprisninger der beskriver en
reduceret risiko for sygdom. Ifølge forslaget skal medlemsstaterne forelægge en liste over førstnævnte
anprisninger til Kommissionen, og efter høring af EFSA skal der senest 3 år efter forordningens
vedtagelse i komitéprocedure vedtages en liste over tilladte anprisninger. De øvrige sundhedsanpris-
ninger skal efter ansøgning underkastes en vurdering af EFSA.
Baggrund
Kommissionen har ved KOM (2003) 424 af 16. juli 2003 fremsendt forslag til Eu-
ropa-Parlamentets og Rådets forordning om ernærings- og sundhedsanprisninger af
3
fødevarer. Forslaget  er oversendt  til  Rådet  den 17. juli  2003.  Den danske udgave
forelå den 25. juli 2003.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0003.png
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 95 og skal behandles efter procedu-
ren for fælles beslutningstagen i TEF artikel 251.  
Nærheds- og proporti onalitetsprincippet
Formålet med forslaget er at fastsætte fælles regler for ernærings- og sundhedsan-
prisninger ved markedsføring af fødevarer. Medlemsstaterne har hidtil haft forskel-
lige holdninger og fortolkninger og derfor divergerende praksis på området.  
Kommissionens begrundelse for at fremsætte forslaget er,  
at opnå et højt niveau af forbrugerbeskyttelse,  
at forbedre varernes frie bevægelighed,  
at øge retssikkerheden for virksomheder,  
at sikre fair konkurrence på fødevareområdet, samt  
at promovere og beskytte innovation på fødevareområdet.  
Fælles  anprisningsregler  vurderes  at  være   nødvendige  til  opfyldelse  af  disse  mål.
Regeringen deler denne opfattelse, og forslaget vurderes derfor at være i overens-
stemmelse med nærheds- og proportionalitetsprincippet.  
Formål og indhold
Forslaget dækker ernærings- og sundhedsa nprisninger i mærkning, præsentation og
markedsføring af fødevarer og har til formål at fastsætte fælles regler for ernærings-
og sundhedsmæssige anprisninger. Ernæringsa nprisninger er anprisninger af energi-
indhold, næringsstoffer eller andre stoffer  i en fødevare. Sundhedsanprisninger er
anprisninger af den effekt, en fødevare eller indholdet i en fødevare har på sundhe-
den, herunder på nedsættelse af risikoen for sygdomme.
Kun de ernærings- og sundhedsanprisninger, som er i overensstemmelse med for-
slaget, vil fremover være tilladte i mærk ningen, præsentationen  og markedsføringen
af fødevarer. De foreslåede bestemmelser anvendes kun, når der gives frivillige op-
lysninger (anprisninger) som supplement til oplysninger, der i henhold til gældende
EU-bestemmelser  er  obligatoriske.  Heraf  følger,  at  forslaget  kun  får  virkning  for
erhvervsdrivende, hvis de giver sådanne supplerende oplysninger i markedsføringen
af fødevarer.  
Forslaget skal sikre, at ernærings- og sundhedsanprisninger bliver markedsført på en
troværdig  og meningsfuld  måde, således  at forbrugerne  bliver  i  stand til at træffe
informerede og meningsfulde valg ved indkøb af fødevarer.  
4
EU  har  harmoniseret  detaljerede  regler  for  mærkningen  af  fødevarer,  jf.  Europa-
Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF (mærkningsdirektivet) og for deklara-
tion  af  næringsstoffer,  jf.  Rådets  direktiv  90/496/EØF.  I  de  allerede  fastsatte
mærkningsregler er der fastsat det grundlæg gende princip, at anprisninger ikke må
vildlede  forbrugeren.  Mærkningsdirektivet  indeholder  endvidere  et  forbud  mod
sundhedsanprisninger,  der  tillægger  en  fødevare  egenskaber  til  forebyggelse,  be-
handling  og  helbredelse  af  en  menneskelig  sygdom  eller  giver  indtryk  af  sådanne
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0004.png
egenskaber.  Mærkningsdirektivet  vil  efter  vedtagelse  af  forslag  KOM  (2003)  424
fortsat være gældende, idet forslaget skal supplere mærkningsdirektivet og fastsætte
de generelle principper samt de specifikke betingelser for anvendelse af ernærings-
og sundhedsanprisninger.
Forslaget omfatter alle fødevarer bestemt til den endelige forbruger og cateringsek-
toren m.v. Hvor der er fastsat særlige EF-bestemmelser om anprisning af fødevarer
til særlig ernæring, skal disse fortsat være gældende.
Forslaget opstiller generelle principper, som skal gælde for alle ernærings- og sund-
hedsanprisninger. Anprisningerne må ikke være vildledende, de må ikke give anled-
ning  til  tvivl  om  forsvarligheden  af  at  spise  andre  fødevarer,  og  de  ikke  må  give
indtryk af, at en afbalanceret kost ikke er tilstrækkelig til at dække behovet for næ-
ringsstoffer.  Derudover  skal  anprisninger  kun  tillades,  hvis  de  er  tilstrækkeligt  vi-
denskabeligt  dokumenterede,  og  den  anpriste  effekt  skal  være  forståelig  for  den
almindelige forbruger.
Forslaget tager udgangspunkt i, at anprisninger skal kunne anvendes for alle typer af
fødevarer. Dog skal der senest 18 mdr. efter forordningens vedtagelse i komitépro-
cedure  fastsættes  særlige  ernæringsprofiler,  som  fødevarer  skal  overholde  for  at
kunne  anvende  en  anprisning.  Eksempelvis  anerkendes,  at  der  kan  være  tale  om
særlige ugunstige sammensætninger af fødeva rer, f.eks. højt indhold af fedt, mætte-
de fedtsyrer, sukker, m.v., som vil medføre, at disse fødevarer ikke er egnede til at
blive anprist. Derudover skal anprisning  af alkoholiske drikkevarer på over 1,2 %
vol. ikke være tilladt, med  undtagelse af anprisning af nedsat energi- eller alkohol-
indhold.
For  så  vidt  angår  ernæringsanprisninger  opstiller  forslaget  en  positivliste  over  de
anprisninger,  der  er  tilladte,  samt  hvilke  kriterier  der  skal  være  opfyldt,  for  at  en
fødevare kan forsynes med disse anprisninger. Der tages herved hensyn til de eksi-
sterende bestemmelser i visse medlemsstater, til de af Codex Alimentarius udarbej-
dede  retningslinier  og  til  visse  EU-bestemmelser.  En  ændring  af  listen  skal  ske  i
henhold  til  komitéprocedure  og  efter  høring  af  Den  Europæiske  Fødevaresikker-
hedsautoritet (EFSA).
5
For sundhedsanprisninger foreslås en godkendelsesordning. Der skelnes dog mel-
lem  anprisninger,  der  baseret  på  veletableret  viden  beskriver  næringsstoffers  eller
andre stoffers virkning på normale fysiologiske funktioner, og de øvrige sundheds-
anprisninger, herunder anprisninger, der beskriver en reduceret risiko for sygdom.
Ifølge forslaget skal medlemsstaterne forelægge en liste  over førstnævnte anprisnin-
ger til Kommissionen, og efter høring af EFSA skal der senest 3 år efter forordnin-
gens vedtagelse i komitéprocedure vedtages en liste over tilladte anprisninger. De
øvrige  sundhedsanprisninger  skal  efter   ansøgning  underkastes  en  vurdering  af
EFSA. Ansøger er ansvarlig for at fremskaffe den videnskabelige dokumentation,
der  underbygger  anprisningen.  EFSA  afgiver  en  udtalelse  om  ansøgningen,  som
skal offentliggøres, og der fastsættes en  frist på 30 dage til at komme med bemærk-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0005.png
ninger. Kommissionen fremsætter herefter  et forslag til beslutning vedr. den kon-
krete anprisning, og forslaget vedtages eller forkastes efter komitéprocedure.
Forslaget  indeholder  regler  om  beskyttelse  i  7  år  af  videnskabelige  data  og  andre
oplysninger fremlagt af ansøgeren efter godkendelsesdatoen.
Visse  sundhedsanprisninger  vil  ikke  blive  tilladt.  Det  drejer  sig  om  anprisninger,
som henviser til generelle, uspecifikke positive virkninger på almenhelbred og vel-
være, anprisninger, der henviser til psykologiske og adfærdsmæssige funktioner, og
anprisninger, som henviser til slankende virkning eller vægtkontrol.
For så vidt angår sundhedsanprisningerblev man først i maj 2003 i Codex Commit-
tee on Food Labelling enige om definitioner og betingelser, som forventes færdig-
udarbejdet og vedtaget senere på året.
Udtalelser
Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.
Gældende dansk ret
Der er i dansk ret i medfør af § 20, stk. 1, i lov nr. 471 af 1. juli 1998 om fødevarer
m.m. (fødevareloven) som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001, et forbud mod
sygdomsrelaterede sundhedsanprisninger, som er baseret på mærkningsdirektivet.
Danmark  har  i  foråret  2003  overfor  Kommissionen  notificeret  et  udkast  til  be-
kendtgørelse om sundhedsanprisninger, som vil kunne støtte tre af de nuværende
kostråd.  Udgangspunktet  ved  udarbejdelsen  af  bekendtgørelsen  har  været,  at  kun
sundhedsanprisninger, der er i overensstemmelse med den nationale ernærings- og
sundhedspolitik, og som kan støtte denne politik, bør tillades. Kommissionen har
meddelt, at behandlingen af notifikationen er stillet i bero med henblik på at færdig-
forhandle de kommende EU-regler om ernærings- og sundhedsanprisninger af fø-
devarer.  
6
Regler  om  ernæringsanprisninger  er  fastsat  i  bekendtgørelse  nr.  198  af  20.  marts
1992 om næringsdeklaration m.v. af færdigpakkede levnedsmidler.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.
Forordningen vil være direkte gældende i Danmark og skal derfor ikke im-
plementeres. Det kan dog blive nødvendigt at ændre fødevareloven, jf.
ovenstående.
Forslaget vurderes ikke at få statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekven-
ser.
Høring
Forslaget har i medfør af fødevarelovens § 6, stk. 1, været sendt i høring til en bred
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0006.png
kreds af organisationer og myndigheder.
Den Kongelige Veterinær og Landbohøjskole henholder sig til udtalelse fra Institut
for Human Ernæring, som finder det væsentligt, at anprisninger kun kan accepteres
for fødevarer, hvor der eksisterer solid videnskabelig dokumentation for virkninger.
Det bør derfor præciseres, at der skal væ re tale om dokumentation ifølge evidens-
baserede principper, og at enhver tvivl bør komme forbrugeren - og ikke industrien
- til gode.
Forbrugerrådet finder, at anprisninger kan indføres, hvis de sigter på at løse natio-
nale kostrelaterede problemer, og under forudsætning af,  
at
der er dokumentation
herfor,
at
de er et nyttigt redskab i ernæringsoplysningen og medvirker til et bedre
kostvalg og færre kostrelaterede sygdomme,  
at
anprisningerne udformes således, at
de er forståelige for forbrugerne, samt
at
der ud fra en cost/benefit betragtning er
flere  fordele  end  ulemper  (bl.a.  øget  administration  og  kontrol).  Forbrugerrådet
finder  det  derfor  afgørende,  at  Danmark  i  den  videre  proces  arbejder  for,  at  der
indføres en ”klausul” i forordningen, som skal kunne opfylde de ovennævnte for-
mål, herunder en evaluering af effekten af anprisninger på befolkningens kostvalg
samt de offentlige ressourcer anvendt på kontrol og administration. Forbrugerrådet
finder  det  positivt,  at  forslaget  indfører  krav  om  ernæringsprofiler  for  fødevarer,
som kan anprises, men peger på, at der også bør inddrages andre diskvalificerende
egenskaber  end  dem,  som  indgår  i  ernæringsprofilerne,  f.eks.  indhold  af  koffein
eller permanent højt indhold af forurenende stoffer. Rådet opfordrer til, at der in-
den forordningens ikrafttræden tages stilling til problematiske produkter som slik,
læskedrikke og snacks, og peger derudover på, at en række af de i forslaget benytte-
de begreber er uklare og bør defineres  yderligere. Det bør bl.a. præciseres, hvilke
krav der stilles til videnskabelige data. Med hensyn til forbrugerforståelse foreslås, at
7
det bør sikres, at dette krav indfries, f.eks. ved test i forbrugerpaneler, og at resulta-
tet herfra skal indgå i ansøgningen til EFSA. Når det gælder listen over ernærings-
anprisninger foreslås, at der arbejdes for at få fastlagt en ensartet terminologi for at
skabe større forståelse og genkendelighed. Hvis anprisningen ”højt indhold” skyl-
des tilsatte stoffer, bør dette klart fremgå.
Det  Økologiske  Fødevareråd   henviser  til  bemærkninger  fra  Landbrugsraadet  og
Økologisk  Landsforening.  Økologisk  Landsforening     støtter  udtalelsen  fra  Land-
brugsrådet,  men  finder  generelt,  at  forslaget  er  et  resultat  af  fødevarekoncerners
ønske om at udvikle markedet for funktionelle fødevarer. Der sættes spørgsmåls-
tegn ved om forslaget fremmer sundheden hos forbrugerne, da der i forslaget hen-
vises til, at internationale undersøgelser har vist det modsatte. Derudover findes det
bekymrende, hvis forslaget favoriserer mad, hvis sundhed er baseret på tilsatte eller
fjernede enkeltstoffer på bekostning af naturlige fødevarer. Herved vil økologiske -
og biodynamiske produkter vanskeligt kunne vinde frem. Udtrykker bekymring for,
hvordan forbrugerne sikres adgang til relevante oplysninger i relation til forslagets
vægtning af databeskyttelse.
Landbrugsrådet  på  vegne  af  organisationerne  Dansk  Landbrug,  Mejeriforeningen,
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0007.png
Dansk Erhvervsgartnerforening, Kødbranchens Fællesråd og Fjerkrærådet er gene-
relt tilhænger af en harmonisering af området, og finder, at forslaget er udtryk for et
fornuftig kompromis mellem skeptikere og tilhængere af anvendelsen af anprisnin-
ger. Landbrugsrådet finder det positivt, at det med forslaget nu bliver muligt at give
dokumenteret og relevant information, og støtter, at EFSA forestår den videnska-
belige evaluering. Understreger vigtigheden af databeskyttelse af hensyn til fortsat
innovation og udvikling i fødevaresektoren. Landbrugsrådet er enig i, at definitioner
og retningslinier fra Codex inddrages. Rådet finder i øvrigt, at forslaget grundlæg-
gende skal fremme en afbalanceret kost, baseret på et valg mellem alle typer af fø-
devarer,  og  finder  det  derfor  ikke  hensigtsmæssigt,  at  det  ikke  vil  være  muligt  at
anprise mælk for en række vigtige næ ringsstoffer, herunder calcium.  
Fødevareindustrien støtter et harmoniseret regelværk, og støtter forordningens ge-
nerelle mål, som også tillader fødevareindustriens virksomheder at markedsføre og
anprise  innovative  produkter.  Fødevareindustrien  finder  det  væsentligt,  at  tilladte
anprisninger er videnskabeligt veldokumenterede, og støtter, at EFSA skal varetage
denne opgave, men finder det ikke hensigtsmæssigt, at EFSA også skal vurdere den
eksakte  formulering  af  anprisninger  samt  forbrugernes  forståelse  af  anprisninger.
Dette  bør  være  producentens  ansvar  at  verificere.  Fødevareindustrien  finder  det
væsentligt, at forbrugerne har ret til relevant information om fødevarers ernærings-
mæssige og sundhedsmæssige egenskaber for  at træffe et valg. Herudover fremføres
en række specifikke kommentarer til forordningsteksten, herunder følgende: Vedrø-
rende fastsættelse af ernæring smæssige profiler peges på, at man ikke tror, at dette
8
vil bidrage til en bedre forbrugerinformation, men dog at en vis begrænsning vil øge
troværdigheden af anprisningerne. Det vil også være en styrkelse af troværdigheden,
at der ryddes op i en række ”gråzone-anprisninger”, men kan principielt ikke støtte,
at nogle anprisninger udelukkes på forhånd, uden at der gives mulighed for en vi-
denskabelig vurdering. Fødevareindustrien stiller sig endelig positiv overfor en liste
over sundhedsanprisninger, der beskriver et næringsstof eller et andet stofs betyd-
ning for vækst og udvikling, men finder det uhensigtsmæssigt at have en liste over
afviste sundhedsanprisninger.
Danske Slagterier finder det hensigtsmæssigt med  harmoniserede regler, men peger
på, at teksten åbner op for fortolkningsmuligheder, som kan resultere i, at der alli-
gevel ikke bliver de samme regler i alle EU-lande. I definitionen af ernæringsanpris-
ning gøres opmærksom på, at det er vigtigt at kunne angive generelle oplysninger
om f.eks. fedtindhold, uden at dette bliver betragtet som en anprisning.
Danisco  hilser  forslaget  velkomment,  men  finder  det  ikke  muligt  at  danne  sig  et
klart billede af, hvilken betydning forslaget får, før der er fastlagt præcise retningsli-
nier for den videnskabelige dokumentation, der kræves for at få tilladelse til at an-
prise. Danisco er uforstående over for, at anprisninger, der henviser til psykologiske
og adfærdsmæssige funktioner ik ke bør tillades, og mener, at de bør tillades, hvis de
kan  underbygges  videnskabeligt.  Derudover  peges  på,  at  man  ved  fastsættelse  af
ernæringsprofiler bør tage hensyn til karakteren af det enkelte produkt. Det anbefa-
les endelig, at man i forslaget inddrager definitioner for ”transfedtfattig” og ”trans-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0008.png
fedtfri”.
Helsebranchens Leverandørforening  kan ikke acceptere et forbud mod anprisnin-
ger,  der  henviser  til  generelle,  uspecifikke  positive  virkninger,  for  godt  almenhel-
bred og velvære, anprisninger der henviser til psykologiske og adfærdsmæssige pro-
blemer,  samt  anprisninger,  der  henviser  til  slankende  virkning,  nedsat  sultfølelse
eller øget mæthed, hvis der kan fremlægges dokumentation for disse anprisninger.
Finder  det  også  uhensigtsmæssigt,  at  der  tilsyneladende  kun  skal  tages  hensyn  til
mangeårig, ukontroversiel videnskabelig viden ved vurderingen, af hvilke sundheds-
anprisninger, der kan komme på listen over næringsstoffer eller andre stoffers be-
tydning for vækst og udvikling, m.v., og at ny viden også bør kunne inddrages. Er i
øvrigt bekymret med hensyn til, at der stilles så store krav til dokumentation, at kun
de store, multinationale fødevarevirksomheder har mulighed for at få godkendt en
anprisning.
Margarine Industri Foreningen finder det problematisk, at det ikke er tilladt at an-
prise højt indhold af flerumættede - og enkeltumættede fedtsyrer samt lavt indhold
af transfedt, da der er behov for at vejlede forbrugerne om at skifte mættet fedt ud
med umættet fedt i overensstemmelse med anbefalinger fra WHO og Ernæringsrå-
9
det,  som  også  fremgår  af  den  officielle danske  ernæringspolitik.  Med  hensyn  til
transfedt peges på, at der fortsat er behov for at anprise produkter uden indhold af
transfedt. Derudover bemærkes med hensyn til sundhedsanprisninger, at man bør
arbejde for, at fedtstoffer ikke udelukkes fra at kunne anprises.
Bryggeriforeningen og Danske Læskedrik Fabrikanter stiller sig generelt positive til
forslaget og støtter det overordnede princip om, at anprisninger kun tillades, hvis de
er tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenterede, og har tillid til, at EFSA vil forestå
den pågældende vurdering.  Bryggeriforeningen og Danske Læskedrik Fabrikanter
kan derfor ikke støtte de begrænsninger for anvendelse, som kun tillader anprisning
af  reduceret  energi-  eller  alkoholindhold  for  alkoholiske  drikkevarer.  Foreningen
finder, at forbrugerbeskyttelse bedst sikres ved tilstrækkelig information frem for at
fastsætte forbud, og der udtrykkes ønske om at kunne oplyse om næringsindholdet i
øl, da moderat indtag af øl kan indgå i en varieret kost.  
Coop-Danmark  hilser  forslaget  velkomment,  da  det  giver  ensartede  retningslinier
og  definitioner,  og  giver  forbrugerne  mulighed  for  at  sammenligne  produkter  på
markedet. Coop-Danmark finder det vigtigt, at anprisningerne skal understøtte den
nationale ernæringsoplysning for at undgå at forvirre forbrugerne og fastholde fo-
kus på at fremme sundheden. Organisationen tilslutter sig bl.a. forbudet mod an-
prisning af alkoholiske drikkevarer, har derudover specifikke bemærkninger til flere
af de i bilaget anførte ernæringsmæssige a nprisninger, og peger bl.a. på, at betegnel-
sen ”beriget” er for positiv, og at betegnelsen ”tilsat” i stedet bør anvendes.
De  Samvirkende  Købmænd  er  enige  i,  at  der  bør  tillades  sundhedsanprisninger,
herunder  ”reduceret  risiko  for  sygdom”,  og  finder,  at  forslaget  giver  tilstrækkelig
mulighed for at sikre, at der kun tillades anprisninger, der er seriøse og velunder-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0009.png
byggede.  bygger  på  almindeligt  anerkendte det især relevant data  og  finder  det  også
ger,  der De Samvirkende Købmænd finder  videnskabelige at benytte anprisnin-
nyttigt at have opstillet kriterier for benyttede ernæringsmæssige anprisninger. For-
eningen  har  derudover  specifikke  kommentarer  af  forståelsesmæssig  karakter  til
flere af artiklerne. Generelt  ønsker man, at der arbejdes for at etablere fornuftige
overgangsordninger.
Forslaget  har  desuden  været  i  høring  i  Det  Rådgivende  Fødevareudvalg  som  har
udtalt følgende:
Mejeriforeningen ser frem til EU-regler for ernærings- og sundhedsanprisninger af
fødevarer,  men  er  skeptisk  over  for  ideen  med  ernæringsprofiler  for  den  enkelte
fødevare.  Hvis  anprisningerne  baseres  på    ”gode”  og  ”dårlige”  fødevarer,  under-
kendes det grundlæggende princip inden for ernæringen om, at der ikke findes ”go-
de” og ”dårlige” fødevarer, men derimod ”gode” og ”dårlige” kostvaner. Eksem-
10
pelvis er osten en god kalciumkilde til forbrugere, som ikke bryder sig om at drikke
mælk  eller  indtage syrnede  mælkeprodukter .  Det vil  være  uheldigt,  hvis man ikke
kan fortælle forbrugerne, at ost har et højt indhold af kalcium, fordi osten også in-
deholder fedt.  
Foreningen har herudover en række konkrete bemærkninger til forordningsteksten
og bemærker bl.a. at mælk er en basisfød evare, der i stort omfang bidrager til den
daglige næringsindtagelse, hvorfor det bør  være muligt også at anprise vigtige næ-
ringsstoffer, der er tilstede i betydende mængder (f. eks riboflavin, calcium og fos-
for). Det skal derfor foreslås, at kriterierne også kan bringes til at gælde pr. portion
eller i forhold til myndighedernes anbefalede daglige indtag.
For så vidt angår transfedtsyrer bemærker Mejeriforeningen, at det er vigtigt i
det omfang, disse kommer til at indgå i forordningen, at der skelnes mellem
dem, som naturlig er tilstede i visse fødevarer af animalsk oprindelse, og trans-
fedtsyrer i industrielt hærdede fedtstoffer.
FødevareIndustrien  støtter  generelt  harmonisering  samt  forordningens  generelle
mål, som også vil tillade Fødevareindustriens virksomheder at markedsføre og an-
prise innovative produkter, som er resultater af investering i forskning og udvikling.
FødevareIndustrien  finder  det  meget  væsentligt,  at  tilladte  anprisninger  skal  være
videnskabeligt veldokumenterede, og synes, at det er rigtigt og godt, at EFSA skal
godkende  de  anprisninger,  der  må anvendes.  Samtidig  er det  meget  væsentligt, at
der anvendes en formulering, der giver forbrugerne reel oplysning og ikke vildleder.   
FødevareIndustrien har herudover en række bemærkninger til selve forordningstek-
sten. Eksempelvis anføres, med henvisning til Artikel 4, at man principielt ikke tror,
at  ernæringsprofiler  vil  bidrage  til  Kommissionens  ønske  om  bedre  forbrugerin-
formation, men samtidig finder man, at en vis begrænsning vil øge troværdigheden
af anprisningerne.
FødevareIndustrien er desuden enig i Kommissionens intention om at rydde
op i ”gråzone-anprisninger”. Det vil styrke troværdigheden af de anpris-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0010.png
ninger, der tillades.
Forbrugerrådets grundlæggende opfattelse er, at ernærings- og sundhedsanprisnin-
ger kan indføres, hvis  
de er i overensstemmelse med de officielle nationale kostråd og næringsanbefa-
linger og sigter på at løse nationale kostrelaterede problemer.
der er dokumentation for,  at de kan være et nyttigt element i ernæringsoplys-
ningen ved at medvirke til et bedre kostvalg og færre kostrelaterede sygdomme i
befolkningen.  
11
anprisningerne  kan  udformes,  så  de  er forståelige  for  de  mennesker,  der  skal
bruge dem.  
der ud fra en cost/benefit betragtning er flere fordele for forbrugere og sam-
fund end ulemper (i form af bl.a. øget fødevarekontrol og -administration)  
Det foreliggende udkast til forordning inddrager ikke det nationale aspekt, ligesom
der ikke findes dokumentation for anprisningernes eventuelle positive effekt. For-
brugerrådet finder det derfor helt afgørende, at Danmark i den videre proces om-
kring forslaget arbejder for, at der indføres en "klausul" i forordningen om, at an-
prisningerne skal være i overensstemmelse med nationale ernæringsanbefalinger og
kostråd samt medvirke til at løse de kostrelaterede problemer, som overvågningsre-
sultater viser. Og at den kommende evaluering af forordningen også indeholder en
evaluering af effekten af anprisninger på befolkningens kostvalg samt de ressourcer,
det offentlige anvender på kontrol og administration af ordningen.     
Forbrugerrådet finder det positivt, at der i det nye udkast er indført krav om ernæ-
ringsprofiler for fødevarer, der må anprises. Herudover er det Forbrugerrådets op-
fattelse,  at  der  bør  være  overensstemmelse  mellem  anprisninger  afledt  af  novel
food-direktivet  og  forordningens  bestemmelser.  Forbrugerrådet  vurderer,  at  "an-
prisninger for reduktion af sygdom" ikke bør tillades, i og med det er en måde at
omgås  det  eksisterende  forbud  mod  at  angive,  at  en  fødevare  kan  helbrede  eller
forebygge sygdom. Hvis de alligevel medtages, må det sikres, at grupper af fødeva-
rer (f.eks. frugt og grønt) kan opnå en generisk anprisning, så der ikke blot fokuse-
res på enkeltprodukters indhold af specifikke enkeltstoffer.
I Forbrugerrådets kommentarer til forordningsudkastet bemærkes, at det af defini-
tionerne fremgår, at det er fødevarers enkelte næringsstoffer,  der kan anprises. Det
udelukker,  så  vidt  Forbrugerrådet  vurderer,  generiske  anprisninger,  som  f.eks.  "6
om dagen"-kampagnen bygger på, i og med at det er frugt og grønt som sådan, der
er  videnskabelig  dokumentation  for  og  ikke  de  specifikke  frugter  og  grøntsagers
enkeltstoffer. Det er vigtigt, at generiske anprisninger tillades, så der ikke udeluk-
kende fokuseres på enkeltprodukter og enkeltstoffer og bemærker yderligere at ”fy-
siologisk effekt" bør defineres. Det er Forbrugerrådets opfattelse, at den fysiologi-
ske effekt skal kunne påvises/dokumenteres i form af biomarkører.
Landbrugsraadet,   på   vegne   af   Dansk   Landbrug,   Mejeriforeningen,   Dansk   Er-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0011.png
hvervsgartnerforening, Kødbranchens Fællesråd og Fjerkrærådet oplyser, at organi-
sationerne generelt er tilhænger af en harmonisering af området og finder som ud-
gangspunkt, at forslaget er udtryk for et fornuftigt kompromis mellem skeptikere
og tilhængere af anvendelsen af anprisninger.  
12
Organisationerne finder, at forslaget skal  baseres på gode og dårlige kostvaner ud
fra princippet om at fremme en balanceret kost baseret på et velovervejet valg mel-
lem  alle  typer  af  fødevarer.  Eksempelvis  er  ost  gode  kalciumkilder  til  forbrugere
som ikke bryder sig om at drikke mælk eller indtage syrnede mælkeprodukter. Det
vil være uheldigt, hvis man ikke kan fortælle forbrugerne, at ost har et højt indhold
af kalcium.  
Organisationerne lægger vægt på, at det med forslaget nu bliver muligt for produ-
centerne at give dokumenteret og relevant information om et produkts ernærings-
og sundhedsmæssige status og funktion og dermed medvirke til at give forbrugerne
mulighed for at træffe et kvalificeret og oplyst valg af fødevarer. Organisationerne
finder det i øvrigt både vigtigt og hensigtsmæssigt, at Den Europæiske Fødevareau-
toritet forestår den videnskabelige evaluering for at sikre, at evalueringen er trovær-
dig og generelt bygger på objektive kriterier.
Endelig hilses det velkommen, at definitioner og retningslinjer fra Codex- Alimen-
tarius inddrages i forslaget, og man opfordrer til, at forhandlingerne om anprisnin-
ger i Codex-regi følges nøje.
Mere specifikt bemærker Landbrugsrådet, at mælk er et basis-levnedsmiddel, der i
stort omfang bidrager til den daglige næringsindtagelse, hvorfor det bør være muligt
også at anprise indhold af riboflavin, calcium og fosfor. Det skal derfor foreslås, at
kriterierne også kan bringes til at gælde for portioner for næringsstoffer der er til-
stede i betydende mængder.  
En  række  af  organisationerne  har  derudover  afgivet  bemærkninger  til  de  enkelte
artikler af mere teknisk karakter. Disse bemærkninger vil indgå i det videre arbejde
med forslaget.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1460190_0012.png