Europaudvalget 2002-03
EUU Alm.del Bilag 1352
Offentligt
1464826_0001.png
PDF udgave (117 KB)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
Journalnummer
1
400.C.2-0
Kontor
EUK
29. september 2003
KOMITÉSAG
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevareministeriets
notater om forslag til ændring af Kommissionens forordning 466/2001 om
fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler
(tin), dokument SANCO/1034/2002-1, rev. 4.
Forslaget er til afstemning den 3. oktober 2003 i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed.
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevaredirektoratet
J.nr.: 2002-20-22-00137/1997-4113-0024
Den 26. september 2003
DLI/CAS
Dep. 6. kontor/JHC
FVM 105
Notat til Folketingets Europaudvalg
om forslag til ændring af kommissionens forordning 466/2001 om fastsættelse
af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler (tin)
SANCO/1034/2002-1, rev 4
Forslaget er til afstemning den 3. oktober 2003 i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed.
Forslaget skal behandles i en III b-procedure. Hvis der er kvalificeret flertal,
udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal,
forelægger Kommissionen sagen for Rådet, der kan forkaste forslaget med simpelt
flertal eller kan vedtage forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det
med enstemmighed. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan
Kommissionen udstede forordningen.
Forslaget har til formål at regulere det maksimalt tilladte indhold af tin i visse
fødevarer. Den Videnskabelige Komité for Fødevarer har udtalt, at tin i
fødevarekonserves og drikkevarer på dåser svarende til 150 mg/kg i drikkevarer og
250 mg/kg i anden dåsemad kan give irritationer i tarmen hos visse personer.
Forslaget indeholder på denne baggrund grænseværdier for tin i følgende
fødevarekategorier:
Fødevarer på dåse undtagen drikkevarer: 200 mg/kg
Drikkevarer på dåse: 100 mg/kg.
Børnemad med kornprodukter på dåse: 50 mg/kg
2
Modermælkserstatning på dåse: 50 mg/kg
Fødevarer på dåse til særlig ernæring: 50 mg/kg
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0003.png
Vedtagelse af forslaget vil betyde en forøgelse af gældende grænseværdier for tin i
fødevarer på dåse. Forslaget vil betyde en reduktion af beskyttelsesniveauet i
forhold til de nuværende danske grænseværdier, men udtalelsen fra Den
Videnskabelige Komité fastslår, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder
ved de foreslåede grænseværdier.
Forordningsforslaget indeholder højere grænseværdier end den eksisterende
nationale regulering for tin både for grænseværdien for fødevarer på dåse generelt,
og efter Kommissionens seneste udspil, for grænseværdien for drikkevarer. I begge
tilfælde er de foreslåede grænseværdier dog lavere end det indhold, som EU’s
videnskabelige komite (SCF) har vurderet, vil kunne forårsage irritation hos visse
personer svarende til 150 mg/kg i drikkevarer og 250 mg/kg i anden dåsemad.
Spiser eller drikker man større mængder tinholdige fødevarer på én gang, kan man
blive utilpas og kaste op. Uorganisk tin er akut giftigt, men opsamles ikke i kroppen
og giver ikke langtidseffekter.
Tin kan især findes i fødevarekonserves som følge af en afsmitning fra dåser
fremstillet af tinholdige legeringer. I visse fødevarer, som f.eks. asparges, fungerer
tin som en antioxidant og medvirker til at bevare den lyse farve på asparges. Med
den nuværende dåseteknologi er det muligt at undgå migration af tin, men det anses
ikke for noget væsentligt sundhedsmæssigt problem i fødevaresammenhæng, at der
afgives uorganisk tin til fødevaren indenfor visse mængdebegrænsninger.
Data for indholdet af tin i fødevarer viser, at de fleste produkter ligger under 150
mg/kg, men for enkelte produkter som flåede tomater og ananas kan der være få
overskridelser af grænsen på 150 mg/kg. En grænseværdi på 150 mg/kg i fødevarer
og 50 mg/kg i drikkevarer vil generelt være i overensstemmelse med ALARA
princippet (As Low As Reasonably Achievable – så lavt indhold som muligt).
Kommissionen har under forhandlingerne ændret den foreslåede grænseværdi for
drikkevarer på dåse fra 50 mg/kg til 100 mg/kg for at undgå problemer under WTO
høringen samt kommende forhandlinger i CODEX.
Grænseværdierne for børneprodukter på 50 mg/kg er i overensstemmelse med
ALARA-princippet.
Regeringen agter at forholde sig positivt til harmonisering af grænseværdier for tin i
dåsemad. På baggrund af ovenstående agter regeringen dog at lægge afgørende vægt
på, at grænseværdierne ikke bør være højere end 150 mg/kg for fødevarer på dåse
og 50 mg/kg for drikkevarer p
å dåse, jf. ALARA-princippet.
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0004.png
4
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevaredirektoratet
J.nr.: 2002-20-22-00137/1997-4113-0024
Den 26. september 2003
DLI/CAS
Dep. 6. kontor/JHC
FVM 105
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0005.png
Aktuelt notat
til Folketingets Europaudvalg
om forslag til ændring af kommissionens forordning 466/2001 om fastsættelse
af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler (tin)
SANCO/1034/2002-1, rev 4
Revideret genoptryk af grundnotat af 26. marts 2003. Ændringerne
er
markeret i
marginen.
Resumé
Forslaget har til formål at regulere det maksimalt tilladte indhold af tin i visse
fødevarer.
Vedtagelse af forslaget vil betyde en forøgelse af gældende grænseværdier for tin i
fødevarer på dåse og drikkevarer. Forslaget vil i relation hertil betyde en reduktion
af beskyttelsesniveauet i forhold til de nuværende danske grænseværdier, men en
udtalelse fra Den Videnskabelige Komité fastslår, at der ikke er sundhedsmæssige
betænkeligheder vede
foresl
åede grænseværdier.
Baggrund
Kommissionen har ved dokument SANCO/1034/2002-1, rev 4, fremsendt forslag
om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler.
Forslaget vedrører grænseværdier for tin i fødevarer på dåse.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 2, stk. 3, i Rådets forordning (EØF)
315/93 af 8. februar 1993 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i
levnedsmidler.
5
Forslaget skal behandles i en III b-procedure i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder
Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger
Kommissionen sagen for Rådet, der kan forkaste forslaget med simpelt flertal eller
kan vedtage forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det med
enstemmighed. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan
Kommissionen udstede forordningen.
Forslaget er til afstemning den
3. oktober 2003 i komitéen.
Nærheds-
og proportionalitetsprincippet
Forslaget er en gennemførelsesretsakt til rammeforordningen (Rådets forordning
(EØF) 315/ 93 af 8. februar 1993 om fællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i
levnedsmidler). Formålet med forslaget er at harmonisere beskyttelsesniveauet i EU
ved at fastsætte fælles grænseværdier. Forslaget vurderes derfor at være i
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0006.png
overensstemmelse med nærheds- og
proportionalitetsprincippet.
Formål og indhold
Forslaget har til formål at regulere det maksimalt tilladte indhold af tin i visse
fødevarer. Den Videnskabelige Komité for Fødevarer har udtalt, at tin i
fødevarekonserves og drikkevarer på dåser svarende til 150 mg/kg i drikkevarer og
250 mg/kg i anden dåsemad kan give irritationer i tarmen hos visse personer.
i
følgende fødevarekategorier:
ndtagen drikkevarer: 200 mg/kg
ikkevarer på dåse: 100 mg/kg.
∝ ∝
ornprodukter på dåse: 50 mg/kg
kserstatning på dåse: 50 mg/kg
Fødevarer på dåse
til særlig
ernæring: 50 mg/kg
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal
ikke udtale sig om forslaget.
6
Gældende dansk ret
1984
.
"
.
184
25. ∝
2002 ∝
er i fødevarer og er følgende:
&
er i konservesdåser: 150 mg/kg
,
(
r: 50 mg/kg
Børnemad: 50 mg/kg
Andre fødevarer: 50 mg/kg
Kategorien ”andre fødevarer” omfatter alle øvrige fødevarer dvs. fødevarer som
ikke er på dåse.
Vedtagelse af forordningen vil erstatte de eksisterende nationale grænseværdier –
med undtagelse af grænseværdien for ”andre fødevarer”,
som stadig vil
være
gældende.
Konsekvenser
Vedtagelse af forslaget vil betyde en forøgelse af gældende grænseværdier for tin i
fødevarer på dåse. Forslaget vil betyde en reduktion af beskyttelsesniveauet i
forhold til de nuværende danske grænseværdier, men udtalelsen fra Den
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0007.png
Videnskabelige Komité fastslår, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder
ved de foreslåede grænseværdier.
Forordningsforslaget indeholder højere grænseværdier end den eksisterende
nationale regulering for tin både for grænseværdien for fødevarer på dåse generelt,
og efter Kommissionens seneste udspil, for grænseværdien for drikkevarer. I begge
tilfælde er de foreslåede grænseværdier dog lavere end det indhold, som EU’s
videnskabelige komite (SCF) har vurderet, vil kunne forårsage irritation hos visse
personer svarende til 150 mg/kg i drikkevarer og 250 mg/kg i anden dåsemad.
Spiser eller drikker man større mængder tinholdige fødevarer på én gang, kan man
blive utilpas og kaste op. Uorganisk tin er akut giftigt, men opsamles ikke i kroppen
og giver ikke langtidseffekter.
Tin kan især findes i fødevarekonserves som følge af en afsmitning fra dåser
fremstillet af tinholdige legeringer. I visse fødevarer, som f.eks. asparges, fungerer
tin som en antioxidant og medvirker til at bevare den lyse farve på asparges. Med
den nuværende dåseteknologi er det muligt at undgå migration af tin, men det anses
ikke for noget væsentligt sundhedsmæssigt problem i fødevaresammenhæng, at der
afgives uorganisk tin til fødevaren indenfor visse mængdebegrænsninger.
Data for indholdet af tin i fødevarer viser, at de fleste produkter ligger under 150
mg/kg, men for enkelte produkter som flåede tomater og ananas kan der være få
overskridelser af grænsen på 150 mg/kg. En grænseværdi på 150 mg/kg i fødevarer
og 50 mg/kg i drikkevarer vil generelt være i overensstemmelse med ALARA
princippet (As Low As Reasonably Achievable – så lavt indhold som muligt).
Kommissionen har under forhandlingerne ændret den foreslåede grænseværdi for
drikkevarer på dåse fra 50 mg/kg til 100 mg/kg for at undgå problemer under WTO
høringen samt kommende forhandlinger i CODEX.
Grænseværdierne for børneprodukter på 50 mg/kg er i overensstemmelse med
7
ALARA-princippet.
Forordningen vil være direkte gældende i Danmark og skal derfor ikke
implementeres. Det vil dog blive nødvendigt at ændre bekendtgørelse nr. 184 af 25.
marts 2002 om visse forureninger i fødevarer, da forordningen erstatter eksisterende
nationale grænseværdier.
Forslaget vurderes ikke at få statsfinansielle eller sa
mfundsøkonomiske
konsekvenser.
Høring
Forslaget (rev. 1) har i medfør af fødevarelovens § 6, stk. 1 været sendt i høring til
en bred kreds af organisationer og myndigheder, ligesom forslaget har været i
høring i Det Rådgivende F ødevareudvalg.
Landbrugsraadet har på vegne af Dansk Erhvervsgartnerforening, Dansk Landbrug,
Kødbranchens Fællesråd, Danske Slagterier, Det Danske Fjerkræråd og
Mejeriforeningen meddelt, at man ikke har bemærkninger.
COOP Danmark A/S bifalder, at der indføres harmoniserede maksimalværdier for
tin i dåsekonserves og baby/børnemad. Grænseværdierne for baby/børnemad finder
COOP Danmark i orden, men anbefaler, at der arbejdes for at bibeholde den danske
maksimalgrænseværdi på 150 mg/kg for konserverede fødevarer i dåsekonserves.
COOP Danmark foreslår, at der eventuelt kommer differentierede grænseværdier
for konservesdåser afhængig af om dåsen er lakeret eller ikke. I lakerede dåser ses
meget sjældent forhøjet tinindhold, mens der i ulakerede dåser er en større risiko for
forhøjet tin. På det danske marked sælges stort set al ananaskonserves i ulakerede
dåser, ligesom lavpris-frugtkonserves og tomatv arer sælges i ulakerede dåser.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0008.png
SiD er af den opfattelse, at der ikke bør forekomme tin i fødevarer, men da dette
efter al sandsynlighed ikke er muligt, ønsker man, at grænseværdierne er så lave
som overhovedet muligt.
Bryggeriforeningen har ingen bemærkninger til forslaget men noterer, at forslaget
til grænseværdi for drikkevarer svarer til den gældende danske grænseværdi.
Forbrugerrådet har meddelt, at man ikke ser nogen grund til at hæve grænseværdien
fra 150 mg/kg til de foreslåede 200 mg/kg, da den danske grænseværdi på 150
mg/kg tilsyneladende lader sig praktisere uden problemer. Dette skal også ses i lyset
af, at den Videnskabelige Komité for Fødevarer har vurderet, at visse niveauer af tin
i fødevarer kan forårsage "maveproblemer" hos nogle individer. Man ved imidlertid
ikke, hvor en sådan grænse ligger hos børn. Det vil derfor være hensigtsmæssigt at
fastlægge en grænse lavere end 200 mg/kg for at iagttage et forsigtighedsprincip i
forhold til børn. Forbrugerrådet opfordrer derfor Fødevaredirektoratet til at arbejd e
for en grænse på 150 mg/kg.
HTS - Handel, Transport og Serviceerhvervene har meddelt, at man er tilfredse med
at der indføres harmoniserede grænseværdier for tin i dåsekonserves i EU. Man
oplyser endvidere, at organisationens medlemsvirksomheder generelt ikke har haft
problemer med at overholde de gældende danske grænseværdier. Man ser derfor
ikke noget behov for en forhøjelse af grænseværdierne. Dog ønsker man at
understrege, at dette er sagt under forudsætning af at grænseværdierne reelt
harmoniseres i EU.
8
Horesta har meddelt, at man finder, at når en grænseværdi på 150 mg/kg i fødevarer
og 50 mg/kg i drikkevarer generelt vil være i overensstemmelse med ALARA
princippet (As Low As Reasonably Achievable - så lavt indhold som muligt), og at
forekomsten af tin i fødevarer, som indtages i større mængder kan give ubehag, bør
grænseværdien på 150 mg/kg i fødevarer ikke overskrides. Horesta finder det
generelt hensigtsmæssigt, at grænseværdierne harmoniseres.
Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet (NNF) finder, at forslaget indebærer
en reduktion af beskyttelsesniveauet i forhold til nuværende danske regler. Da det
der teknologisk muligt at producere indenfor de danske grænseværdier, ser NNF
ikke nogen grund til at indføre højere værdier. NNF ønsker derfor, at man arbejder
for at
bevare de nuværende grænser.
Tidligere forelæggelse
for Folketingets Europaudvalg
Der er oversendt grundnotat om sagen til Folketingets Europaudvalg den 26. mart
s
2003 (Alm. del – bilag 785)
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1464826_0009.png