Europaudvalget 2003-04
EUU Alm.del Bilag 165
Offentligt
1465013_0001.png
PDF udgave (104 KB)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
Journalnummer
1
400.C.2-0
Kontor
EUK
12. november 2003
KOMITÉSAG
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevareministeriets
grundnotat om forslag til Kommissionens forordning om ændring af
Kommissionens forordning (EF) 466/2001 af 8. marts 2001 om fastsættelse af
grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler, dokument
SANCO/0110/2003.
Forordningsforslaget skal behandles i en III b-procedure i Den Stående Komité
for Fødevarekæden og Dyresundhed.
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465013_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevaredirektoratet, Kontor for fødevaresikkerhed
J.nr.: 2003-20-221-00701
Den 7. november 2003
CAS/MYH
FVM 128
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg
om forslag til Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens
forordning (EF) 466/2001 af 8. marts 2001 om fastsættelse af grænseværdier
for bestemte forurenende stoffer i levnedsmidler
SANCO/0110/2003
Baggrund
Kommissionen har den 2. oktober 2003 fremsendt forslag til Kommissionens
forordning om ændring af Kommissionens forordning (EF) 466/2001 af 8. marts
2001 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i
levnedsmidler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning nr. 315/93 af 8. februar 1993
om fastsættelse af fællesskabsprocedurer for forureninger i fødevarer, særligt artikel
2.
Forordningsforslaget skal behandles i en III b-procedure i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal udsteder
Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger
Kommissionen sagen for Rådet, der kan forkaste forslaget med simpelt flertal eller
kan vedtage forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det med
enstemmighed. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan
Kommissionen udstede forordningen.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Formålet med forslaget er at harmonisere beskyttelsesniveauet i EU og dermed sikre
det indre markeds funktion. Fælles grænseværdier er i denne sammenhæng
2
hensigtsmæssigt, og forslaget vurderes derfor at være i overensstemmelse med
nærheds- og proportionalitetsprincippet.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465013_0003.png
Formål og indhold
Forslaget har til formål at udvide definitionen for produktet fisk til nu at omfatte
”spiselige dele af fisk og fiskerivarer og produkter heraf” samt fastsætte
grænseværdier for dioxin for disse spiselige dele. Tidligere var definitionen
”fiskekød (muskelkød) og fiskerivarer og produkter heraf”. Det betyder, at
grænseværdierne udvides til også at omfatte produkter som f.eks. fiskelever,
fiskerogn og fiskeskind. Endvidere ændres definitionen for ”vegetabilsk olie” til nu
at omfatte ”vegetabilsk olie og fedt”. Baggrunden for forslaget er, at visse
medlemslande i EU har noteret et behov for, at eksempelvis fiskeskind, der spises
sammen med muskelkødet, også omfattes af grænseværdierne.
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
Gældende dansk ret
I Kommissionens forordning 466/2001 som ændret ved Rådets forordning
2375/2001 er der allerede fastsat grænseværdier for:
fiskekød (defineret som muskel) og fiskerivarer og produkter heraf på 4 pg
WHO-PCDD/F-TEQ/g vådvægt og
vegetabilsk olie på 0,75 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g fedtstof.
Der er ikke p.t. fastlagt maksimalgrænseværdier, og indholdet af dioxiner i andre
fiskerelaterede fødevarer, som f.eks. fiskelever og fiskerogn, er i dag reguleret ved
en individuel sundhedsmæssig vurdering efter fødevarelovens § 7, stk. 2, der siger,
at ”fødevarer må ikke sælges, hvis de ved anvendelse på sædvanlig måde må
antages at kunne overføre eller fremkalde sygdom eller at kunne medføre
forgiftning, eller hvis fødevarerne på grund af sygelig forandring, fordærvethed,
forurening, fejlagtig tilberedning eller af anden grund må anses for at være utjenlige
til menneskeføde”.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.
Forslaget vurderes ikke at få statsfinansielle eller samfundsøkonomiske
konsekvenser.
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser, da forordningen vil være
direkte gældende i Danmark. Det vil dog blive nødvendigt, at ændre bekendtgørelse
101 af 18. februar 2003 om visse forureninger i fødevarer, da overskridelse af
grænseværdier skal strafbelægges.
Høring
Forslaget har været sendt i høring i Det Rådgivende Fødevareudvalg og §
5-udvalget (fiskeri) samt til en bred kreds af organisationer i medfør af
3
fødevarelovens § 6, stk. 1.
Danmarks Fiskeriforening bemærker, at man finder det hensigtsmæssigt, at
grænseværdien for dioxin fastsættes på baggrund af hvilke dele af fisken som spises,
og man kan på denne baggrund støtte ændringen.
Greenpeace bemærker, at grænseværdierne for fisk som pr. gram vådvægt bør
opgøres som pr. gram fedt.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465013_0004.png
Dansk på området, ikke, at forslaget vil få betydning i forhold til få nuværende
praksisFisk vurderermen finder, at forslaget vil bevirke, at man kandenen mere
ensartet praksis i EU.
Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening anbefaler, at forordningen ikke
ændres, idet ændringen til ”spiselige dele” vil medføre en række analysemæssige
problemstillinger, der er uhåndterbare i praksis.
Den Danske Dyrlægeforening, De Samvirkende Købmænd, Den Kgl. Veterinær- og
Landbohøjskole,Økonomaforeningen samt Landbrugsraadet på vegne af Dansk
Erhvervsgartnerforening,Dansk Landbrug , Kødbranchens Fællesråd , Danske
Slagterier, Det Danske Fjerkræraad, Mejeriforeningen, Dansk Dambrugerforening
og Dansk Landbrugs Grovvareselskab har meddelt, at man ikke har bemærkninger.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
EN
SANCO/0110/ COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES
2003
Brussels,
SANCO/0110/2003
Draft
COMMISSION REGULATION (EC) No …/..
4
of […]
amending Regulation (EC) No 466/2001 as regards dioxins
(Text with EEA relevance)
WORKING DOCUMENT - DOES NOT NECESSARILY
REPRESENT THE VIEWS OF THE COMMISSION SERVICES
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465013_0005.png
5
Draft
COMMISSION REGULATION (EC) No …/..
of
[…]
amending Regulation (EC) No 466/2001 as regards dioxins
(Text with EEA relevance)
WORKING DOCUMENT - DOES NOT NECESSARILY
REPRESENT THE VIEWS OF THE COMMISSION SERVICES
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465013_0006.png
THE COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES,
Having regard to the Treaty establishing the European Community,
Having regard to Council Regulation (EEC) No 315/93 of 8 February 1993 laying
down Community procedures for contaminants in food
1
, and in particular Article 2 (3)
thereof,
Whereas:
(1)
Commission Regulation (EC) 466/2001 of 8 March 2001 setting maximum
levels for certain contaminants in foodstuffs
2
, as last amended by Regulation
(EC) No 1425/2003
3
, establishes maximum levels for dioxins in certain
foodstuffs.
The maximum levels for dioxins apply from 1 July 2002. As the
consequence of the application of the maximum levels, it appears that the
description of the products or the parts of the product to which the maximum
level apply is not fully adequate.
In the meantime, Commission Directive 2002/69/EC of 30 July 2002 laying
down the sampling methods and the methods of analysis for the official
control of dioxins and the determination of dioxin-like PCBs in foodstuffs
has been adopted .
Regulation (EC) No 466/2001 should therefore be amended accordingly.
The measures provided for in this Regulation are in accordance with the
opinion of the Standing Committee on the Food Chain and Animal Health,
(2)
(3)
(4)
(5)
HAS ADOPTED THIS REGULATION:
6
Article 1
Annex I, section 5 of Regulation (EC) No 466/2001 is amended as follows:
1)
In the first column, the words “5.2. Muscle meat of fish and fishery
products (5) and products thereof” are replaced by “5.2. Edible part of fish
and fishery products (5) and products thereof”.
In the first column, point 5.5 Oils and fats, second indent the words
“Vegetable oil” are replaced by “Vegetable oils and fats”.
In the 3rd and 4th column, the term “Directive 2001/…/EC (*)” is replaced
by “Directive 2002/69/EC(9)” .
The following footnote (9) is added :”(9) OJ L 209, 6.8.2002, p.5”.
The footnote “(*) Commission Directive to be adopted before 1 July 2002”
is deleted.
2)
3)
4)
5)
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465013_0007.png
Article 2
This  Regulation  shall  enter  into  force  on  the  twentieth  day  following  that  of  its
publication in the
Official Journal of the European Union.
This Regulation shall be binding in its entirety and directly applicable in all
Member States.
Done at Brussels,
[…]
For the Commission
David BYRNE
Member of the Commission
7
1
2
OJ L 37, 13.2.1993, p.1
OJ L 77, 16.3.2001, p. 1
3
OJ L 203, 12.8.2003, p. 1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465013_0008.png