STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5598 stillet af Jacob Buksti (S). Spørgsmål: ”Vil statsministeren oversende en udtømmende redegørelse over alle Statsministeriets dispositioner i forbindelse med sagen om Mariann Fischer Boels habilitet i rollen som EU's næste landbrugskommissær, herunder særskilt en redegørelse for Statsministeriets kommunikation med Mariann Fischer Boels revisor?” Svar: Siden der blev sat spørgsmålstegn ved, h  vorvidt man kan være kommissær og samtidig eje en landbrugsejendom, har adskillige medarbejdere i Statsministeriet – både som led i sekretariatsbetjeningen af Mariann Fischer Boel og i udførelsen af deres almindelige arbejde i Statsministeriet – været besk æftiget med en lang række arbejdsopgaver i s a- gens anledning. En udtømmende opregning af disse lader sig ikke meningsfuldt foret a- ge. Nedenfor er i overskriftsform søgt foretaget en sammenfatning af de væsentligste d   i- spositioner, således som disse foreligge r oplyst for mig. - Besvarelse af henvendelser fra diverse medier. - Besvarelse af formelle anmodninger om aktindsigt. - Besvarelse af spørgsmål fra medlemmer af Folketinget. - Løbende dialog og drøftelser med EU  -Kommissionen - såvel med tjenestegrene i Bruxelles som med repræsentationskontoret i København. - Dialog med Mariann Fischer Boels revisor i forbindelse med udarbejdelsen af revisorerklæring. - Kontakt til Fødevareministeriet om udarbejdelse af notat om relevant dansk landbrugslovgivning. - Udarbejdelse af diverse pressemeddelelser, herunder udkast til brug for Mariann Fischer Boels kabinetschef i Bruxelles. - Bistand til Mariann Fischer Boel i forbindelse med besvarelse af spørgeskemaer fra Europaparlamentet, herunder dialog med tjenestegrene i EU-Kommissionen. - Bistand til Mariann Fischer Boel i forbindelse med udarbejdelse af erklæring til EU-Kommissionen i henhold til Kommissionens adfærdskodeks.
- 2 - Flere af ovennævnte dispositioner, herunder kommunikationen med Mariann Fischer Boels revisor, er mere udførligt bes krevet i mine besvarelser af spørgsmål nr. S 5005  - 07, S 5192, S 5228, S 5229, S 5235, S 5563-69 og S 5603 samt i mit svar på en he n- vendelse fra medlem af Folketinget Keld Albrechtsen (EL). Besvarelserne vedlægges.
- 3 - STATSMINISTERIET Dato:   24. august 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5005 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Kan statsministeren oplyse, om habilitetsbestemmelserne i Nice -traktaten artikel 213, hvori  det  blandt  andet  hedder  ”Kommissionens  medlem mer  må  ikke,  så  længe  deres tjeneste  varer,  udøve  nogen  anden   -  lønnet  eller  ulønnet    -  erhvervsmæssig  virksom  - hed”, er i strid med udnævnelsen af Mariann Fischer Boel som landbrugskommissær?” Svar: Det er – og har hele tiden været –  Statsministeriets opfattelse, at udnævnelse af Mar  i- ann Fischer Boel til kommissær for landbrug ikke er i strid med Traktatens artikel 213. Mariann  Fischer  Boels  ejerskab  af  en  landbrugsejendom,  som  hun  ikke  modtager  er- hvervsmæssig indkomst fra, er ikke ensbetydende med at u  døve erhvervsmæssig vir   k- somhed i traktatens forstand.
- 4 - STATSMINISTERIET Dato:   24. august 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5007 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Har statsministeren underrettet Kommission ens formand om eventuelle habilitetspro- blemer i forbindelse med Mariann Fischer Boel?” Svar: Nej, jeg har ikke drøftet spørgsmålet med den kommende kommissionsformand. Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål S 5005.
- 5 - STATSMINISTERIET Dato:   24. august 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5006 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Har   statsministeren,   inden   Danmark   indstillede   Mariann   Fischer   Boel   som   EU - kommissær,  undersøgt,  om  der  kunne  opstå  habil itetsproblemer  i  relation  til  bestem- melserne i Nice-traktaten om kommissærers habilitet i forbindelse med visse poster?” Svar: Der henvises til besvarelsen af spørgsmål S 5005.
- 6 - STATSMINISTERIET Dato:30. august 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5192 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Vil statsministeren sørge for, at spørgeren får tilsendt den revisorrapport, som Mar i- ann Fischer Boel ifølge pressen har sendt til Kommissionen om habilitetsspørgsmålet, så ledes at spørgeren får mulighed for at bedømme, om det er korrekt, når statsminist e- ren  i  svaret  på  spørgsmål  nr.  S  5005  siger,  at  ”Mariann  Fischer  Boels  ejerskab  af  en landbrugsejendom, som hun ikke modtager erhvervsmæssig indkomst fra, er ikke en  s- betydende med at udøve erhvervsmæssig virksomhed i traktatens forstand”?” Svar: Der vedlægges det samlede materiale, der på Mariann Fischer Boels foranledning blev sendt til Kommissionen den 16. august 2004. Det drejer sig om revisorerklæring af 16. august 2004 (dansk og engelsk version) om ejer- og driftsforhold for Mariann Fischer Boel’s landbrugsejendomme samt notat af 13. august 2004 fra Ministeriet for Fødev  a- rer, Landbrug og Fiskeri om forskellen mellem ejerskab og drift af landbrugsejendom ifølge dansk lov givning. Ligeledes  vedlægges  pressemeddelelse  fra  Europa  -Kommissionens  repræsentation  s- kontor  i  København  af 18. august 2004, hvoraf det fremgår, at det på grundlag af de ovennævnte  dokumenter  er Kommissionens juridiske afdelings opfattelse, at Mariann Fischer  Boel  efterkommer  traktatens  forpligtelse  om,  at  kommissærer  ikke  må  udøve nogen anden lønnet eller ulønnet erhvervsmæssig virksomhed. Dette stemmer overens med  Statsministeriets  egen  vurdering,  som  den  fremgår  af  svar  på  spørgsmål  nr.  S 5005.
- 7 - STATSMINISTERIET Dato:   6. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5228 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Hvilken  rolle  har  Statsministeriet  og  de  medarbejdere,  som  Mariann  Fischer  Boel   – ifølge BT  – har tage   t med sig over i Statsministeriet, spillet i forbindelse med udarbej- delsen af det revisornotat, som blev stilet til Statsministeriet, men hvor der blev ændret i teksten, inden det blev sendt til Enhedslistens miljøsekretær?” Svar: Statsministeriet har udarbejdet vedlagte redegørelse for det i medierne omtalte sagsfo r- løb, hvortil jeg kan henvise. Jeg kan herudover oplyse, at den omhandlede revisorerklæring er udarbejdet af Mar  i- ann Fischer Boels revisor efter anmodning fra Mariann Fischer Boel. Som led i sekretariatsbetjeningen af den designerede EU-kommissær har Statsminist  e- riet efter aftale med Mariann Fischer Boel drøftet indholdet i erklæringen med revis   o- ren  med  det  formål  at  sikre  en  klar  og  fyldestgørende  fremstilling,  som  kunne  danne grundlag for Kommissionens videre behandling af sagen. Revisorerklæringen er også fremsendt til EU-Kommissionen via Statsministeriet.
- 8 - Sagsforløb Efter regeringens indstilling af Mariann Fischer Boel til stillingen som dansk EU- kommissær aftales, at Statsministeriet   i en overgangsperiode vil stille lokaler til rådi g- hed for Mariann Fischer Boel og yde sekretariatsbistand, indtil opgaverne vil blive va- retaget af Kommissionen. I Statsministeriet bistås Mariann Fischer Boel af enkelte medarbejdere i ministeriets udenrigsområde samt en akademisk medarbejder, der udl å- nes fra Fødevareministeriet. I forbindelse med, at der fra oppositionens side sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt Mariann Fischer Boels ejerskab af en landbrugsejendom er foreneligt med EU- traktatens bestemmelse om, at en kommissær ikke må udøve anden erhvervsmæssig virksomhed, anmoder Mariann Fischer Boel om en revisorredegørelse for de nærmere ejer- og driftsforhold for den landbrugsvirksomhed, som hendes ægtefælle driver. Revisorredegørelsen fremsendes til  Statsministeriet, hvor Mariann Fischer Boel som nævnt har kontor. Ved modtagelsen i ministeriet den 16. august konstateres, at redeg  ø- relsen ikke blot er fremsendt, men også stilet til Statsministeriet. Dette forhold vurd e- res at være en formel, teknisk fejl  . Redegørelsen er ikke en sag i Statsministeriet, og den burde enten være stilet til Mariann Fischer Boel, som har anmodet om den, eller til Kommissionen, som skal anvende de i redegørelsen indeholdte oplysninger i deres sagsbehandling. Henset til fejlens helt formelle karakter, som er uden relevans for det substantielle ind- hold, foretages der imidlertid intet yderligere i den anledning, og redegørelsen vider e- sendes samme dag til Kommissionen i den form, den er modtaget. Torsdag den 20. august retter journalister fra hhv. Danmarks Radio og Jyllands-Posten henvendelse til en af de medarbejdere i Statsministeriet, som bistår Mariann Fischer Boel, og anmoder om at få udleveret kopi af revisorredegørelsen. Udlevering af red  e- gørelsen vurderes af de involverede  medarbejdere i Statsministeriet som ganske uproblematisk, dog overvejes spørgsmålet om den formelt forkerte adressat endnu e  n- gang, og det besluttes at fjerne adressaten for at undgå, at den fejlagtige angivelse af Statsministeriet som modtager giver anledning til misforståelser. På grund af en fo  r- glemmelse bliver adressaten på de to kopier af redegørelsen, som afsendes fra Statsm  i- nisteriet mandag den 23. august, imidlertid ikke fjernet. Efter at Statsministeriets udgående post er afleveret til Post Danmark  om eftermidda- gen den 23. august, kommer en af de involverede medarbejdere i tanke om, at adressa- ten ikke er blevet slettet på de afsendte kopier af redegørelsen. I et forsøg på at rette op på fejlen henvender den pågældende sig personligt og uden at konferere med hverken Mariann Fischer Boel eller kolleger - på Københavns Pos  t- center og anmoder som medarbejder i Statsministeriet om, at forsendelserne til hhv.
- 9 - Danmarks Radio og Jyllands-Posten standses, da der er fejl i indholdet. Post Danmark ekspederer herefter anmodningen i henhold til deres interne retningslinier. Brevet til Jyllands-Posten standses inden udbringningen. Brevet til Danmarks Radio når at komme frem den 24. august, og den pågældende journalist nægter på trods af anmodning fra Post Danmark at tilbagelevere det. Danmarks Radio retter efterfølgende henvendelse til ledelsen på Københavns Postcenter med henblik på at få opklaret ba g- grunden for ønsket om tilbagelevering. Post Danmark bekræfter over for journalisten, at Statsministeriet har anmodet om at stoppe forsendelsen, men ønsker ikke at ko m- mentere sagen yderligere. Journalisten retter henvendelse til Statsministeriet i form af en anmodning om aktindsigt indeholdende en gengivelse af forløbet som bekræftet af Post Danmark. Tirsdag den 24. august ringer journalisten fra Jyllands-Posten til en medarbejder i Statsministeriet og oplyser, at han ikke har modtaget kopi af redegørelsen med dagens post. Den pågældende medarbejder, som er identisk med den medarbejder, der har søgt at standse de to breve, fremsender samme dag - efter at have slettet adressaten - rede- gørelsen pr. telefax til journalisten. Onsdag den 25. august fremsender den pågældende medarbejder kopier af redegøre l- sen – uden  adressat    - til yderligere en række personer, som har rett  et henvendelse her- om,  heriblandt medlem af Folketinget Keld Albrechtsen og en journalist fra Ekstra Bladet. Foranlediget af aktindsigtsanmodningen tages der fra Statsministeriets administrative ledelse den 25. august konktakt til de medarbejdere, der må  anses at være bekendt med brevene til Danmarks Radio og Jyllands-Posten. De pågældende medarbejdere benæ g- ter samstemmende ethvert kendskab til det beskrevne forløb. Danmarks Radio orient e- res på denne baggrund om, at Statsministeriet ikke kan bekræfte forl   øbet. Statsminist e- riet retter imidlertid henvendelse til Post Danmark med anmodning om en redegørelse for forløbet. Post Danmarks informationschef bekræfter forløbet og fremkommer med detaljerede oplysninger om henvendelsen til Københavns Postcenter mandag  den 23. august, herunder navnet på den pågældende. På baggrund af de nye detaljerede oplysninger rettes fornyet henvendelse til den nav n- givne medarbejder, som om aftenen den 25. august erkender forløbet. Den pågældende medarbejder gør ikke længere tjen este i Statsministeriet.
- 10 - STATSMINISTERIET Dato:   6. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5229 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”På hvilket niveau i Statsministeriet blev den ulovlige beslutning om   at slette i et brev stilet til Statsministeriet fra Mariann Fischer Boels revisor truffet?” Svar: Med hensyn til selve sagsforløbet kan jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. S 5228 fra samme spørger. Herudover kan jeg oplyse, at beslutningen om at fjerne adressaten for at undgå, at den fejlagtige angivelse af Statsministeriet som modtager gav anledning til misforståelser, blev  truffet  på  embedsmandsplan  uden  forelæggelse  for  hverken  mig  eller  Statsmin   i- steriets administrative ledelse. Jeg  har  allerede  offentligt  taget  afstand  fra,  at  der  i  Statsministeriet  er  foretaget  æ  n- dringer i et dokument inden udlevering, og det er i utvetydige vendinger blevet tilken- degivet over for de involverede embedsmænd, at der var tale om en forkert beslutning.
- 11 - STATSMINISTERIET Dato:   6. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5235 stillet af Peter Skaarup (DF). Spørgsmål: ”Vil statsministeren oplyse hændelsesforløbet omkring udleveringen af en redegørelse efter reglerne om aktindsigt, der var blevet ændret, og vil statsministeren beklage det skete samt oplyse, om det er forekommet i andre tilfælde, at dokumenter, som er o  m- fattet af reglerne om aktindsigt, er blevet ændret inden udlevering til offentligheden?” Svar: Statsministeriet har udarbejdet vedlagte redegørelse for det i medierne omtalte sagsfo r- løb, hvortil jeg kan henvise. Jeg har allerede offentligt taget afstand fra, at der i Statsministeriet er foretaget æ  n- dringer i et dokument inden udlevering, og det er i utvetydige vendinger blevet tilken- degivet over for de involverede embedsmænd, at der var tale om en forkert beslutning. Jeg er ikke bekendt med, hvorvidt der måtte være begået tilsvarende fejl af andre my    n- digheder, men jeg må gå ud fra, at offentlighedslove  ns regler efterleves i praksis. I det omfang der undtages oplysninger i et dokument, i hvilket der er begæret aktindsigt, skal dette fremgå af afgørelsen og være lovligt begrundet.
- 12 - STATSMINISTERIET Dato:22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5563 stillet af Jørn Jespersen (SF). Spørgsmål: ”Har Statsministeriet, i sin åbenbart omfattende rådgivning af og dialog med Mariann Fischer  Boels  revisor  i  forbindelse  med  dennes  aflæggelse  af  revisionserklæring  til brug for EU, enten til- eller frarådet revisoren at nævne i erklæringen, at Mariann F i- scher Boel har en endog meget stærkt økonomisk interesse i at bevare EUs landbrug   s- støtte?” Svar: Spørgsmålet har ikke været drøftet med revisoren.
- 13 - STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5564 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Kan  statsministeren  bekræfte,  at  højt  placerede  embedsmænd  har  været  involveret  i udformningen  af  Mariann  Fischer  Boels  revisorerklæring,  og  finder  statsministeren  i bekræftende tilfælde, at dette er i orden?” Svar: Som det fremgår af besvarelse af spørgsmål nr. S 5228 blev den omhandlede reviso   r- erklæring udarbejdet af Mariann Fischer Boels revisor efter anmodnin  g fra Mariann Fischer Boel. Som led i sekretariatsbetjeningen af den designerede EU-kommissær har Statsminist  e- riet efter aftale med Mariann Fischer Boel drøftet indholdet i erklæringen med revis   o- ren med det formål at sikre en klar og fyldestgørende fremst  illing, som kunne danne grundlag for Kommissionens videre behandling af sagen. Revisorerklæringen er også fremsendt til EU-Kommissionen via Statsministeriet. Som jeg allerede har udtrykt offentligt, ser jeg ikke noget problem i, at Statsministeriet som led i sekretariatsbetjeningen af den kommende danske kommissær har været i n- volveret i at fremskaffe fyldestgørende oplysninger. Det afgørende er, at revisoren står inde for oplysningerne. Sagen handler i sin enkelthed om, hvorvidt det er muligt at være komm  issær samtidig med at man ejer en landbrugsejendom. Svaret er, at det kan man godt, når man ikke selv driver bedriften. Og det er Kommissionen enig i. Kommissionen har konkluderet, at Fischer Boels sta- tus som ejer af en landbrugsejendom ikke er uforenelig med hendes fremtidige post som kommissær.
- 14 - STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5565 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Mener statsministeren, at det er i overensstemme lse med formuleringen i statsministe- rens sagsredegørelse, der er bilagt svaret til Keld Albrechtsen på spørgsmål nr. S 5228, og hvori der står, at revisorerklæringen vedrørende Mariann Fischer Boel ”er ikke en sag i Statsministeriet”, at højtplacerede embe  dsmænd i Statsministeriet har haft indfl  y- delse på indholdet af den revisorerklæring, som Patriotisk Selskabs revisor udarbejd   e- de om Mariann Fischer Boel, og som var stilet til Statsministeriet?” Svar: Som det fremgår af besvarelse af spørgsmål nr. S 522   8 blev den omhandlede revisor- erklæring udarbejdet af Mariann Fischer Boels revisor efter anmodning fra Mariann Fischer Boel. Som led i sekretariatsbetjeningen af den designerede EU-kommissær har Statsminist  e- riet efter aftale med Mariann Fischer Boel drøft et indholdet i erklæringen med revis  o- ren med det formål at sikre en klar og fyldestgørende fremstilling, som kunne danne grundlag for Kommissionens stillingtagen til spørgsmålet om, hvorvidt Mariann F  i- scher Boel ejerskab af en landbrugsejendom indebærer, a  t hun i EU-traktatens forstand udøver erhvervsmæssig virksomhed. Revisorerklæringen er også fremsendt til EU - Kommissionen via Statsministeriet. Den færdige revisorerklæring skal således sagsbehandles i Kommissionen, som skal tage stilling til det rejste spørgsmål. Den færdige erklæring skal derimod ikke underg i- ves administrativ sagsbehandling i Statsministeriet med henblik på at træffe afgørelse i sagen og betragtes derfor ikke som en sag i Statsministeriet.
- 15 - STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5566 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Mener  statsministeren,  at  det  rejser  tvivl  om  upartiskheden  i  revisorerklæringen  om Mariann Fischer Boel, at højt placerede embedsmænd i Sta   tsministeriet har formuleret dele af Patriotisk Selskabs revisorerklæring?” Svar: Nej. Jeg kan i øvrigt henvise til offentlige udtalelser fra revisoren, der fastholder, at det er hans egen vurdering, der er indeholdt i erklæringen.
- 16 - STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5567 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Hvorfor var det vigtigt for Statsministeriet, at der kom til at stå i revisorerklæringen, at ”Mariann Fischer Bo el har ingen indtægt fra landbrugs  - og skovvirksomhed”?” Svar: Statsministeriet betragtede det alene som en redaktionel, opsummerende bemærkning med henblik på i konklusionen at afspejle formuleringen i redegørelsen om, at ”Ifølge Kildeskattelovens § 25A skal indkomst, der vedrører en erhvervsvirksomhed, medre g- nes ved opgørelsen af skattepligtig indkomst, personlig indkomst og kapitalindkomst hos den ægtefælle, der driver virksomheden. Siden 1994 er Hans Fischer Boel blevet beskattet af hele indkomstgrundlaget inkl. støtte fra den Europæiske Union for den samlede land- og skovbrugsvirksomhed, og reglen i Kildeskattelovens §25A, stk. 3 om, at der kan overføres beløb til medarbejdende ægtefælle, hvis ægtefællen tager del i driften i væsentligt omfang, har i  kke været anvendt siden 1993.”
- 17 - STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5568 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Hvilke overvejelser gav det anledning til i Statsministerie t, når netop den formulering om,  at  ”Mariann  Fischer  Boel  har  ingen  indtægt  fra  landbrugs   -  og  skovvirksomhed”, trods ministeriets pres ikke kom med i den endelige revisorerklæring?” Svar: Ingen. Der henvises til besvarelse af spørgsmål nr. S 5567.
- 18 - STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5569 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Er statsministeren enig i, at hele affæren med, at der blev rettet i revisorerklæringen, før den b lev udleveret som led i en anmodning om aktindsigt, kan ses som et forsøg på at  sløre,  at  Statsministeriet  havde  medvirket  direkte  i  forbindelse  med  udformningen          af revisorerklæringen?” Svar: Som jeg allerede har tilkendegivet i besvarelsen af spørgsmål nr. S 5229, har jeg o  f- fentligt taget afstand fra, at der i Statsministeriet er foretaget ændringer i et dokument inden udlevering, og det er i utvetydige vendinger blevet tilkendegivet over for de in- volverede embedsmænd, at der var tale om en fork  ert beslutning. Sådan som sagen ligger oplyst for mig, blev beslutningen om at slette den formelt fo r- kerte adressat truffet for at undgå misforståelser. Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. S 5228.
- 19 - STATSMINISTERIET Dato:   22. september 2004 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5603 stillet af Keld Albrechtsen (EL). Spørgsmål: ”Finder statsministeren, at der, set i lyset af at der er rejst tvivl om uvildigheden af den revisorerklæring,  som  er  sendt  til  EU  -Kommissionen  om  Mariann  Fischer  Boels  for- hold, og da der i revisionserklæringen ikke er taget stilling til spørgsmål om, hvorvidt Mariann Fischer Boel har indtægter fra driften af sit gods, bør iværksættes en uvildig undersøgelse af sagen?” Svar: Nej. Den foreliggende revisorerklæring er udarbejdet af en uafhængig revisor med det formål  at  forsyne  EU -Kommissionen  med  de  oplysninger,  der  er  nødvendige  for  at kunne vurdere, hvorvidt Mariann Fischer Boel opfylder EU-traktatens krav om, at en kommissær  ikke  m  å  udøve  anden  erhvervsmæssig  virksomhed.  Konklusionen,  som revisoren ifølge hans egne offentlige udtalelser fastholder, er, at der er en klar adski l- lelse mellem ejerskab og drift, og at Mariann Fischer Boel ikke udøver erhvervsmæ   s- sig virksomhed i henhold til skatte- og momslovgivningen.
- 20 - Hr. Keld Albrechtsen, MF Enhedslisten Christiansborg 1240  København K Kære Keld Albrechtsen, Tak for din henvendelse. Jeg er enig i, at det er i alles interesse, at der bliver skabt klarhed i spørgsmålet om Mariann Fischer Boels revisorerklæring og hendes ægtefæ l- les medejerskab af en russisk farm. Det giver mig anledning til at oplyse følgende: Erklæringen fra Mariann Fischer Boels revisor af 16. august 2004 blev udarbejde  t på baggrund af en debat i Danmark om, hvorvidt man kan være kommissær og samtidig eje en landbrugsejendom. Debatten blev, som du husker, rejst med henvisning til EU- traktatens artikel 213, der fastslår, at ”Kommissionens medlemmer må ikke, så længe deres tjeneste varer, udøve nogen anden  – lønnet eller ulønnet erhvervsmæssig vir k- somhed”, jfr. Enhedslistens pressemeddelelse af 13. august 2004. Revisorerklæringen forholder sig på denne baggrund til spørgsmålet om ejer   - og driftsforhold for de i er- klæringe æ- ringen er således ikke en erklæring om Mariann Fischer Boels eller hendes ægtefælles økonomiske forhold. Ifølge mine oplysninger indgik spørgsmålet om Fischer Boels ægtefælles engagem ent i den russiske svinefarm derfor ikke i Statsministeriets overve- jelser i forbindelse med udarbejdelse af revisorerklæringen. Som bekendt konkluderede Kommissionens juridiske tjeneste på grundlag af revisorerklæringen, at Fischer Boels status som ejer af en landbrugsejendom ikke er uforenelig med hendes fremtidige post som Kommissær. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kommissionens kontor i   København den 18. august 2004, som jeg vedlægger. Af samme pressemeddelelse fra Kommissionens kontor fremgår d et, at Mariann Fi- scher Boel – som alle andre kommissærer inden sin tiltrædelse skal afgive en sel v- stændig erklæring om sine interesser. Det sker i henhold til Kommissionens adfærd s- kodeks. Denne erklæring om interesser   – og altså ikke revisorerklæringen skal bl.a. omfatte ægtefælles eventuelle professionelle aktiviteter. Det er således formålet med adfærdskodeksen, at erhvervsengagementer som Hans Fischer Boels investeringer i København, den 22. september 2004
- 21 - Rusland kortlægges i erklæringer, der afgives inden høringerne af de nye kommi ssærer i Europa-Parlamentet. Erklæringen er p.t. under udarbejdelse. Som det fremgår af ovennævnte, er jeg ikke enig i, at det er kritisabelt, at revisorerkl   æ- ringen ikke indeholder oplysninger om Mariann Fischer Boels ægtefælles engagement i en russisk farm. Tværtimod. Jeg kan endelig oplyse, at jeg ikke på noget tidspunkt har været inddraget i håndteri n- gen af disse spørgsmål. Med venlig hilsen, Anders Fogh Rasmussen