Det er dog en helt mageløs debat at være vidne til: En opposition, der i den grad fuldstændig overser den udfordring, vi står over for. En opposition, der forsøger at få drejet debatten i en helt anden retning på områder, hvor vi har indgået en lang række forlig, og hvor vi er enige om, at der skal satses. En hr. Ole Sohn, der pludselig begynder at tale om promiller og procenter frem mod 2010, her hvor regeringen er kommet med et forslag, der handler om, at vi giver et bud på, hvad vi skal gøre i Danmark i en situation, hvor vi taber arbejdspladser, fordi globaliseringen betyder, at der altså er nogle steder, hvor man kan producere billigere, end vi kan i Danmark.
Her har regeringen givet et klart bud med Højteknologifonden, hvor vi kobler de allerbedste kræfter i erhvervslivet og de allerbedste kræfter i forskningsverdenen sammen i håb om, at vi så kan finde nogle af disse nye højteknologiske produkter, der kan give beskæftigelse, og at vi samtidig kan skabe nogle produkter, som kan klare sig i den fantastisk hårde konkurrence, der er i den store verden.
Vi har fået en masse flotte ord fra fru Lene Jensen, fru Margrethe Vestager og hr. Ole Sohn, flotte ord, som bare ikke giver et eneste svar på det, som vi har sat på dagsordenen her med Højteknologifonden, ikke et svar. Derudover er hr. Ole Sohns tal ikke korrekte. Det er tal, som ikke er justeret efter de nye tal, som vi lige netop har fået fra analyseinstituttet i Århus, der viser, at vi nu er oppe på 0,81 pct. Jeg vil også gerne sige, at lige akkurat brugen af BO-årene er styrken i den måde, vi for øvrigt i fællesskab driver forskningspolitik på i det her land.
Vi har brugt 8,1 mia. kr., og hvis ikke det er således, at det er en øget tilførsel til området, må man fortælle mig, hvor de penge er blevet af. De er simpelt hen blevet fordelt ud over BO-årene, fordi vi overtog nogle budgetter, hvor der kun var 7,2 mia. kr. og ikke 9,7 mia. kr., som vi gerne skulle op på, hvilket også er lykkedes os inden for de seneste par år.
Men det er ikke dagsordenen. Den dagsorden, det handler om her, drejer sig om den udfordring, som vi står over for, som går ud på netop at sikre, at der er mulighed for at skabe en ny produktion og nye produkter i det her land. Der er en opposition, der både er passiv, negativ og utrolig destruktiv. Jeg har ikke set ét bud på det, og jeg har nu også set fru Lene Jensen komme med det socialdemokratiske forslag, der, som jeg ser det, hver gang er det samme, der bliver præsenteret i en ny indpakning.
Jeg har kigget på de ændringsforslag, der er. Der er ikke ét, der giver et bud på den kæmpemæssige udfordring, vi står over for. Det er da mageløst, at vi her oplever en opposition, der optræder som om - hvis det skulle svare til antallet af mandater - det stort set er halvdelen af landet, der er imod det her projekt.
Vi har fået nogle høringssvar, og uanset om vi taler om erhvervslivet, det forskningsrådgivende system eller fagbevægelsen, bakker alle op om det her projekt, fordi man tror, det har et potentiale, der betyder, at vi kan give et bud på den kæmpemæssige udfordring, som vi nu har været inde på et par gange.
Men oppositionen har set sig gal på det, og så kommer den med en masse indvendinger, og bl.a. fru Margrethe Vestager taler om Det Strategiske Forskningsråd, som vi har lavet i fællesskab. Det er et fremragende system, vi har fået, men der går ikke noget fra det system, for det her er ekstra penge, som vi bevilger efter aftale med Dansk Folkeparti. Vi har jo selv i fællesskab tilført Det Strategiske Forskningsråd - og her må jeg lige bringe en præcisering, da man skriver i betænkningsbidraget, at det stort set ikke har fået midler - 982 mio. kr. i den her finanslov.
For at være negativ, destruktiv og passiv skriver man også, at de frie midler ikke er blevet øget under den her regering. Vi har talt det op her i formiddag, og der er helt præcist tilført ekstra - også når vi ser bort fra de forskellige forløb, der er sluttet under den her regering -
800 mio. kr. til de frie midler, selv om vi har lavet det strategiske, og selv om vi har lavet andre satsområder som nu
f.eks. det højteknologiske. Derfor er det usandt og usammenhængende, og det er overhovedet ikke et bud på en løsning af den opgave, som regeringen har sat på dagsordenen. Det er det, jeg synes er så utrolig kedeligt, og derfor er jeg også glad for, at der er andre, der er med til at præcisere, at vi her får endnu et system i forskningsverdenen, der kan være med til at løfte hele det her område, der er så kolossalt vigtigt. Det er en ny måde, hvor vi tror på et hurtigt system, hvor vi får en selvstændig bestyrelse, der kan handle her og nu, og som ikke skal afvente, at man skal igennem forskellige systemer og høringsrunder, men som har mulighed for at handle, hvor der er behov for at handle, og samtidig få sat det i produktion så hurtigt som overhovedet muligt. Her er et markant bud, som jeg synes det er meget, meget sørgeligt at oppositionen overhovedet ikke har et alternativ til i det mindste. Fru Margrethe Vestager taler om en knaphulsblomst. Jeg synes, det er en utrolig flot knaphulsblomst. Det er en, som vi alle sammen burde være stolte af, og som jeg er sikker på det vil vise sig at også fru Margrethe Vestager vil blive stolt af, når tingene er kørt på plads. Som fru Hanne Severinsen understregede, blev det heller ikke set som noget særligt, da man lancerede Grundforskningsfonden, og i dag er det, som om det er det eneste saliggørende. Vi synes også, det er vigtigt, og derfor har vi med glæde tilført også det område ekstra midler. Det håber og tror jeg på vi også skal i de kommende år, for grundforskningen er også noget, der spiller en central rolle. Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd og alle de forskellige systemer, vi har, spiller en central rolle, men det her er noget nyt og andet, og jeg vil gerne appellere til, at man endnu en gang overvejer, om det er klogt at gå imod ikke bare et flertal i Folketinget, men også, hvis man skal tro høringssvarene, simpelt hen alle dem, som agerer på det her område, og som er med til at sikre, at der i det danske erhvervsliv og på de danske arbejdspladser er noget at komme efter. Det tror vi at Højteknologifonden kan være et meget, meget klart svar på.