Jeg kan jo kun takke for den tilslutning, der har været til forslaget hele vejen rundt uden undtagelse. Det eneste parti, som ikke støtter L 99, er jo Enhedslisten ved hr. Albrechtsen, og det betragter jeg egentlig også som en støtte. Jeg synes, det er et helt regulært standpunkt, Enhedslisten tager, det var egentlig også det, jeg havde forventet, og det er egentlig også en støtte til forslaget, at partierne har positioneret sig, som de har.
Nu er politik jo en mærkelig størrelse. Vi kan jo toppes på alle de områder, hvor vi er uenige, men det er egentlig ejendommeligt, at vi åbenbart også kan toppes på de områder, hvor vi er enige, for sandheden er jo, at her er der en utrolig stor og bred enighed i Folketinget. Man kan se positivt på det og sige, at enigheden faktisk er af en sådan valør, at alle gerne vil tage æren for den. Sejren har mange fædre, men jeg synes, det er rimeligt, at alle slås om sejren, og jeg afstår helt fra overhovedet at blande mig i det. Vi deler det hele ud, så hvert parti får sin andel, for alle har bidraget.
Jeg vil sige, at det har været en meget positiv oplevelse at se den støtte, der gennem hele forløbet har været til L 99, altså til den liberalisering af DONG, som sikrer, at DONG som virksomhed kan agere på et frit marked. Men det giver mig også anledning til at kommentere et par enkelte af de temaer, der har været oppe, og som stadig er fremme.
Hr. Svend Auken talte om konkurrence, og jeg deler fuldstændig hr. Svend Aukens synspunkt, nemlig at det kan undre, at det, at vi sikrer, at forbrugere og virksomheder får fri adgang til energi, i første omgang gas og efterfølgende el, ikke har større værdi, når man taler om begrebet konkurrence. Ved siden af liberaliseringen af DONG og ved siden af det, der forhåbentlig bliver resultatet af forhandlingerne med Elsam, nemlig en fælles virksomhed, ligger jo, at vi har sikret, at der er offentligt ejerskab af hele fordelingsnettet. Alle er i stand til at levere til elnettet, gasnettet, ledningerne til lagrene og søledningerne. Alle, der vil levere til danske virksomheder og danske husholdninger, kan få lov til det, og omvendt kan danske husholdninger og danske virksomheder efterspørge de bedste leverandører, når det gælder energiforsyning til Danmark. Det er en sejr, hvis det, man kæmper for, er den største grad af konkurrence.
Det har altså været forunderligt at opleve, at nogle mener, det er en særlig god idé, at Elsam i givet fald bliver solgt til den svenske stat. På samme tidspunkt, som vi ønsker at løse båndene til DONG, for at DONG kan få lov til at agere friere, og for at der kan blive et medejerskab med folkeaktier for den sags skyld, mener nogle, at det er en god idé at Danmark på elproduktionssiden sælger direkte til den svenske stat - til et selskab, som er hundrede procent statsejet, og hvor der overhovedet ikke er nogen idé om, at så meget som én procent eller én promille af aktiekapitalen på nogen måde skal udbydes.
Derfor appellerer jeg lidt til, at man også viser samfundssind i de grupper, der er så heldige at være medejere af danske elproduktionsvirksomheder. Man bør se på, at den aftale, der er indgået mellem regeringen og formandskabet i Elsam, ikke er baseret på at tage penge fra nogen, men på, at de værdier, der ligger i Elsam, forbliver hos de forbrugerejede selskaber i Elsam, og at midlerne først kommer den dag, vi går på børsen. Det ligger jo i aftalegrundlaget, at vi er enige om, at selskabet skal på børsen, og det vil sige, at der sker en prisfastsættelse af aktierne. Statskassen fjerner ikke én krone fra de ejere, der i dag står bag Elsam, men sikrer tværtimod, at markedet er med til at fastsætte den reelle værdi for de nuværende ejere af det brugerstyrede Elsam, ligesom der på samme måde bliver en markedsbestemt prisfastsættelse af statens andel i DONG.
Det, vi har aftalt med Elsam, er ikke prisfastsættelsen af de fremtidige aktier. Vi sikrer derimod, at vore værdier bliver lagt sammen, og at der siden hen via et aktiesystem sker en prisfastsættelse, så ingen bliver snydt, men alle hensyn tilgodeses. Det sikres også, at vi hver især yder et bidrag til, at der er en virksomhed i Danmark, der kan tage konkurrencen op med andre udbydere, som har en helt anden størrelse end den fusionerede virksomhed, vi kan se for os, så jeg håber, man i de forbrugerejede selskaber bag Elsam også vil bruge julen til lidt stille omtanke, og at man vil vise lidt samfundssind.