L 3 Forslag til lov om ændring af lov om produktionsskoler.

(Vejledning via Ungdommens Uddannelsesvejledning, skolernes information og annoncering og elektronisk indberetning af oplysninger til beregning af kommunalt bidrag).

Af: Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-10-2004

Fremsættelsestale af lovforslag

20041_l3_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (6. oktober 2004)

 

 

Undervisningsministeren (Ulla Tørnæs):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om produktionsskoler. (Vejledning via Ungdommens Uddannelsesvejledning, skolernes information og annoncering og elektronisk indberetning af oplysninger til beregning af kommunalt bidrag)

(Lovforslag nr. L 3).

Med dette lovforslag indføres, at en produktionsskole kun kan optage deltagere med statstilskud, når kommunalbestyrelsen i den unges hjemstedskommune gennem Ungdommens Uddannelsesvejledning vurderer, at den unge er omfattet af produktionsskolernes målgruppe.

Hvis den unge tilhører målgruppen, vil produktionsskolen umiddelbart og i op til seks måneder herefter kunne optage den unge med statstilskud.

Ungdommens Uddannelsesvejledning er forpligtet til at vejlede den unge i den retning, der bedst tilgodeser den enkelte unges behov, evner og interesser. Det vil sige, at er der et andet tilbud end et produktionsskoleophold, der i højere grad tilgodeser den enkelte unges behov, skal Ungdommens Uddannelsesvejledning vejlede den unge herom.

Det forudsættes, at der afholdes en samtale mellem den unge og Ungdommens Uddannelsesvejledning i den unges nærområde. Vurderingen fra Ungdommens Uddannelsesvejledning kan skrives ind i den unges uddannelsesplan, men den skriftlige vurdering vil også kunne gives på anden måde.

Seks måneder efter Ungdommens Uddannelsesvejlednings skriftlige vurdering af, at den unge ikke er omfattet af produktionsskolernes målgruppe, har den unge krav på en ny samtale med Ungdommens Uddannelsesvejledning, hvor der på ny foretages en vurdering af, om den unge er omfattet af produktionsskolernes målgruppe.

Efter forslaget skal skolerne fremover i deres information og annoncering, herunder på skolernes hjemmeside på internettet, oplyse om målgruppen. Skolerne skal endvidere oplyse, at et produktionsskoleophold ikke er et formelt kompetencegivende undervisningstilbud.

Efter forslaget gøres sagsgangen vedrørende beregning af kommunale bidrag elektronisk, så al kommunikation mellem de involverede parter skal foregå elektronisk via en elevdatabase (Elevbasen).

Ændringerne foreslås at træde i kraft den 1. januar 2005.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.