Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. maj 2005 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Miljøministeriets notat samt grundnotat om forslag til Kommissions beslutning om afvisning af ansøgning om dispensation til fortsat brug af HCFC til produktion af skumprodukter og til en spray til at undgå utilsigtet hæftning af svejsemate- riale til metal. Forslaget forventes sat til afstemning i Forvaltningskomitéen for ozonlags- nedbrydende stoffer onsdag den 4. maj 2005. Beskyttelsesniveauet i Danmark påvirkes ikke, da der er tale om en konkret afgørelse i henhold til gældende EU-regler. Materialet er ligeledes sendt til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
2 MILJØministeriet 29. april 2005 EUK MAS/Mst/OLK/Euk J.  nr.  D  017- 0046 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag  til  Kommissions  beslutning  om  afvisning  af  ansøgning  om dispensation til fortsat brug af HCFC til produktion af skumprodukter og til en spray til at undgå utilsigtet hæftning af svejsemateriale til me- tal. Kommissionen sendte den 12. marts 2005 ovennævnte forslag til forval  t- ningskomiteen  i  medfør  af  artikel  18  under  Forordning  2037/2000  om stoffer, der nedbryder ozonlaget. Udkastet foreligger kun på e ngelsk. Forslaget skal behandles på mødet i forvaltningskommiteen for ozonlag  s- nedbrydende stoffer onsdag den 4 maj 2005. Ifølge  EU  forordning  nr.  2037/2000  om  stoffer  der  nedbryder  ozonl aget, er  det  fra  1.  januar  2004  forbudt  at  anvende  stoffer  af  gruppen  HCFC  til opblæsning af skum. Hvis der ikke findes teknisk eller øk   onomisk tilgæ  n- gelige alternativer, er der dog mulighed for at give dispensation. En række firmaer i EU som fremstiller skum eller forstadier hertil, har anmodet en dispensation fra bestemmelsen i EU forordningen.   Der  er  udviklet  ikke-ozonlagsnedbrydende  alternativer  til  skumproduktion.  Bag- grunden for ansøgningerne var produktionsvanskeligheder på det eneste produkti- onssted  for  et  anvendt  alternativ  HFC-365mfc.  Kommissionen  havde  oprindeligt foreslået at der gives dispensation så det bliver muligt at omstille til et af de andre alternativer. Det viste sig imidlertid efter den indledende behandling af ansøgnin- gerne at der faktisk var anvendelige alternativer tilrådighed, og Kommissionen har på denne baggrund valgt at trække sit oprindelige forslag tilbage, og fremsætte det aktuelle i stedet for.   Regeringen agter at støtte forslaget.
3 MILJØministeriet 29. april 2005 EUK MAS/Mst/OLK/Euk J.  nr.  D  017- 0046 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Kommissions beslutning om afvisning af ansøgning om dispensa- tion til fortsat brug af HCFC til produktion af skumprodukter og til en spray til at undgå utilsigtet hæftning af svejsemateriale til metal. 1. Status Kommissionen sendte den 12. marts 2005 ovennævnte forslag til forval  t- ningskomiteen  i  medfør  af  artikel  18  under  Forordning  2037/2000  om stoffer, der nedbryder ozonlaget. Udkastet foreligger kun på e ngelsk. Kommissionen kan vedtage forslaget, hvis der er kvalificeret flertal herfor. Forslaget skal behandles på mødet i forvaltningskommiteen for ozonlag  s- nedbrydende stoffer onsdag den 4 maj 2005. 2. Formål og indhold Ifølge EU forordning nr. 2037/2000 om stoffer der nedbryder ozonl  aget, er det fra 1. januar 2004 forbudt at anvende stoffer af gruppen HCFC til opblæsning af skum. Hvis der ikke findes teknisk eller økonomisk tilgæ n- gelige alternativer, er der dog mulighed for at give dispensation. En række firmaer i EU som fremstiller skum eller forstadier hertil, har anmodet en dispensation fra bestemmelsen i EU forordningen.   Der  er  udviklet  ikke-ozonlagsnedbrydende  alternativer  til  skumproduktion.  Bag- grunden for ansøgningerne var produktionsvanskeligheder på det eneste produkti- onssted  for  et  anvendt  alternativ  HFC-365mfc.  Kommissionen  havde  oprindeligt foreslået at der gives dispensation så det bliver muligt at omstille til et af de andre alternativer. Det viste sig imidlertid efter den indledende behandling af ansøgnin- gerne at der faktisk var anvendelige alternativer tilrådighed, og Kommissionen har på denne baggrund valgt at trække sit oprindelige forslag tilbage, og fremsætte det aktuelle i stedet for.   3. Nærhedsprincippet Det  drejer  sig  om  en  vedtagelse  under  en  forvaltningskomite  i  overensstemmelse med reglerne i forordning 2037/2000 om ozonlagsnedbrydende stoffer. Overvejel- ser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevant. 4. Konsekvenser for Danmark
4 Lovgivningsmæssige konsekvenser: Der er ingen lovgivningsmæssige konsekvenser for Danmark, da beslutningen har umiddelbar retsvirkning. Økonomiske  og  administrative  konsekvenser:  Der  forventes  ingen  negative  øko- nomiske konsekvenser de aktuelle danske firmaer. Der  forventes  ingen  økonomiske  eller  administrative  konsekvenser  for stat, amter eller kommuner. Beskyttelsesniveau: Beskyttelsesniveauet i Danmark påvirkes ikke, da der er tale om en konkret afgørelse i henhold til gældende EU-regler. 5. Høring Tre danske firmaer, der søgte om dispensation i 2004 har haft forslaget i høring. Tilbagemeldingen er enstemmigt, at man på nuværende tidspunkt ikke er interesse- ret i at der gives dispensation, da der nu er tilgængelige alternativer. Sagen har været forelagt Specialudvalget for miljøspørgsmål: Dansk Industri og Forbrugerrådet har ingen bemærkninger til forslaget. Greenpea- ce støtter Kommissionens forslag. 6. Forhandlingssituationen Kommissionens oprindelige forslag har været behandlet i forvaltningskomiteen. De var  på  det  tidspunkt  støtte  til  forslaget.  Det  forventes  at  en  del  medlemstater  på trods af de nye oplysninger fortsat ønsker at der gives dispensation. 7. Dansk holdning Det er Danmarks holdning, at ozonlaget bør beskyttes mest muligt. På baggrund af de  nye  oplysninger  om  tilgængelige  alternativer,  der  ikke  nedbryder  ozonlaget,  er det Danmarks holdning, at der ikke gives dispensationer. Af hensyn til konkurren- ceforholdene bør alle ansøgere behandles under et.