Folketinget — Europaudvalget Christiansborg, den 24. februar 2005 Europaudvalgets sekretariat Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Bilag og notater i Europaudvalget Europaudvalget modtager en række forskellige typer bilag og notater. Nogle frem- sendes af regeringen og andre udarbejdes i Folketingets EU-sekretariat. Endvidere er Europaudvalgets bilagsrækker også en del anderledes og mere omfattende end det kendes fra Folketingets fagudvalg. For at gøre det lettere for nye udvalgsmedlemmer og medlemssekretærer at finde rundt i de mange forskellige dokumenter, gennemgås nedenfor de fo rskellige typer bilag og notater samt de bilagsrækker, der findes i Europaudvalget. På Info -note I 1 findes en gennemgang af Europaudvalgets dagsorden. Bilag, notater m.v. i Europaudvalget I figur 1 er angivet en tidslinje til illustration af i hvilken rækkefølge nogle af de nedenfor omtalte notater omdeles i Europaudvalget: Figur 1 EU- Kommis- sionen fremsætter lovgiv- ningsforslag 2 uger Subsidiari- tetsnotat modtages Grundnotat modtages 4 uger Samlenotat modtages EUU- møde Redegørelse fra råd smøde modtages 8 dage før EUU-møde 5 dage efter råd smøde Udvalgsmøde- referat udsendes Beslutnings- referat udsendes Umiddelbart efter EUU-møde Ca. 1 uge efter EUU-møde
2 Subsidiaritetsnotater: Regeringen oversender subsidiaritetsnotater over væsentli- ge nye lovgivningsforslag fra EU-Kommissionen. Det er regeringen, der vurderer, om et forslag er væsentligt. Notatet skal bl.a. indeholde regeringens egen vurdering af subsidiaritetsprincippets (nærhedsprincippets) overholdelse samt gengive EU-Kommissionens vurdering heraf. Subsidiaritetsnotaterne er et nyt tiltag i Europaudvalget, som er indført pr. 1/1 2005. Notatet skal være oversendt til Europaudvalget senest to uger efter forslaget ligger i dansk sprogversion. Grundnotater: Regeringen skal oversende grundnotater om alle direktivforslag og andre væsentlige forslag til EU-lovgivning og desuden om grøn- og hvidbøger og andre væsentlige høringsdokumenter fra EU-Kommissionen. Også he r gælder, at det er regeringen, der vurderer, om et forslag er væsentligt. Grundnotaterne skal indeholde en række informationer heriblandt konsekvenser for gældende dansk ret, resumé af modtag ne høringssvar, regeringens foreløbige gene- relle holdning til forslaget og andre landes holdning til forslaget. Såfremt der har været oversendt et subsidiaritetsnotat, skal dette være indarbejdet i grundnotatet. Grundnotatet skal oversendes til Europaudvalget hurtigst muligt og senest 4 uger efter forslaget ligger i dansk sprogversion. Samlenotater: Samlenotaterne er de centrale dokumenter for udvalgsmedlemmer- nes mødeforberedelse. Regeringen oversender forud for hvert Europaudvalgsmøde et samlenotat for hvert af de rådsmøder, der skal forelægges på det pågældende u   d- valgsmøde Samlenotatet indeholder et såkaldt aktuelt notat for hvert af de punkter på rådsm   ø- dedagsordenen, som hører under det pågældende ministeriums ressortområde. Sa  m- lenotatet er med andre ord en samling af aktuelle notater – heraf navnet. Det enkel- te aktuelle notat skal indeholde de samme informationer som grundnotater. I tilfæl- de hvor et grundnotat tidligere har været fremsendt, er det aktuelle notat en opdate- ret version heraf. I tilfælde af at der sker ændringer i forhold til oplysningerne i det fremsendte aktuelle notat, fremsender regeringen et nyt såkaldt  tillæg til samlenotat forud for mødet i Europaudvalget.
3 Samlenotatet skal være oversendt til Europaudvalget senest 8 dage før Europaud- valgsmødet. Redegørelser: Regeringen oversender redegørelser fra de rådsmøder, der har været afholdt. Redegørelsen indeholder kortfattet information om de politisk mest inte- ressante punkter på dagsordenen. Der oversendes også redegørelser fra uformelle rådsmøder. Redegørelsen skal være oversendt til Europaudvalget senest 5 arbejdsdage efter rådsmødet. Oversigtsnotater: Regeringen oversender halvårlige oversigtsnotater over vigtige kommende sager på hvert enkelt ministerområde. Oversigtsnotaterne tjener til at give medlemmerne overblik over sagerne indenfor de enkelte fagområder. Ove r- sigtsnotaterne er et nyt tiltag i Europaudvalget, som er indført pr. 1/1 2005. Komitésager : Regeringen oversender notater – hvori er indeholdt et grundnotat - om alle væsentlige komitésager. På forsiden er det markeret, at der er ta  le om en komitésag, og det er angivet, hvordan forslaget påvirker beskytte  lsesniveauet i Danmark. Beslutningsreferater: Efter hvert Europaudvalgsmøde udarbejder EU-sekretariatet et beslutningsreferat. Beslutningsreferatet angiver for hvert af de punkter, regerin- gen har forelagt til forhandlingsoplæg, hvilke partier der har ytret sig mod forhand- lingsoplægget. Beslutningsreferatet udsendes umiddelbart efter Europaudvalgsmø- det. Udvalgsmødereferater: Der tages stenografisk referat af Europaudvalgets møder. Referatet er fortroligt og omdeles til medlemmerne af Europaudvalgets underud- valg. Udvalgsmødereferatet er udsendes normalt i ugen efter Europaudvalgsmødet. Info-noter: Info-noterne udarbejdes i EU-sekretariatet og kan indeholde informati- on om aktuelle EU-sager eller om Europaudvalgets aktiviteter. Det kan fx være et notat om Europa-Parlamentets godkendelse af EU-Kommissionen eller oversigter over rådsmøder for det kommende halvår. EU-noter: EU-noterne udarbejdes i EU-sekretariatet og indeholder analyser og ud- redninger vedrørende aktuelle EU-sager. Det kan fx være analyser af EU- traktaterne eller af nye forslag til EU-lovgivning. EU-noterne er interne.
4 Bilagsrækker i Europaudvalget Nedenfor gennemgås de bilagsrækker, som de ovenfor omtalte notater, bilag  m.v. fordeles på. I bilag 1 som er vedhæftet denne Info -note findes en skematisk over- sigt over bilagsrækkerne i Europaudvalget. Kommissions-forslag (KOM-forslag): Alle forslag fra EU-Kommissionen, der vedrører det lovforberedende arbejde, identificeres vha. et såkaldt KOM -nummer fx KOM(2005)0009. Tallet i parentes er årstallet og tallet efter parentesen er en for t- løbende nummerering. Bilagsrækken KOM-forslag indeholder tre serier, nemlig bi- lag, spørgsmål1 og samråd sspørgsmål . Bilag: På det enkelte KOM -forslag registreres alle de bilag, der relaterer sig direkte til forslaget. Det kan være subsidiaritetsnotater, grundnotater, henvendelser m.v. Bilag på KOM -forslag nummereres fortløbende dvs.: KOM(2005)0009 – bilag 1 KOM(2005)0009 – bilag 2, osv. Spørgsmål og samrådsspørgsmål    : Spørgsmål og samrådsspørgsmål der direkte ve   d- rører KOM-forslaget registreres således Spørgsmål på et KOM  -forslag registreres som KOM(2005)0009 – spørgsmål 1, osv. Samrådsspørgsmål på et KOM   -forslag registreres som KOM(2005)0009 - samrådsspørgsmål A, osv. Rådsmøder : Bilagsrækken rådsmøder er inddelt efter de 10 faste rådsform  ationer. De er som følger: almindelige anliggender og eksterne forbindelser retlige og indre anliggender (RIA) transport, telekommunikation og energi miljøministre beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse konkurrenceevne landbrug og fiskeri uddannelse, ungdom og kultur 1 Spørgsmål betyder her spørgsmål til skriftlig besvarelse, hvor samrådsspørgsmålet besvares mund tligt ved fremmøde i udvalget.
5 Økofin Det Europæiske Råd (DER) Hvert enkelt rådsmøde under hver rådsformation har et rådsmødenummer. En ref   e- rence til et givet rådsmøde er derfor fx 2629 (=rådsmødenummer)   – transport, tele og energi (=rådsformation) dvs. 2629  – transport, tele og energi. Bilagsrækken rådsmøder indeholder ligesom bilagsrækken KOM -forslag også serierne  bilag, spørgsmål  og samrådsspørgsmål   . Bilag: På det enkelte rådsmøde registreres alle bilag, der relaterer sig direkte til det pågældende rådsmøde. Det drejer sig om samlenotater, redegørelser, beslutningsr  e- ferater, henvendelser m.v. Bilag på rådsmøder nummereres fortløbende på hvert rådsmøde nummer fx 2629 – transport, tele og energi – bilag 1, osv. Spørgsmål og samrådsspørgsmål:     Der kan også registreres spørgsmål og samråd   s- spørgsmål på et rådsm   øde. Spørgsmål på et rådsmøde registreres som 2629 – transport, tele og energi – spørgsmål 1, osv. Samrådsspørgsmål på et rådsmøde registreres som 2629 – transport, tele og energi - samråd sspørgsmål A, osv. Lov- og beslutningsforslag: Bilagsrækken indeholder bilag vedrørende udvalgets lov- og beslutningsforslag. Hvert enkelt lov- eller beslutningsforslag identificeres vha. et L (lovforslag) eller B (beslutningsforslag) efterfulgt at forslagets nummer. Bilagsrækken indeholder også serierne:  bilag, spørgsmål  og samråd sspørgsmål . Bilag: på det enkelte lov - eller beslutningsforslag registreres de bilag, der relaterer sig direkte til det pågældende forslag. Det kan være tidsplan for udva lgets arbejde med forslaget, henvendelser m.v. Bilagene nummereres fortløbende B 64 – bilag 1, osv. Spørgsmål og samrådsspørgsmål:     Der kan også registreres spørgsmål og s  amråd s- spørgsmål på et lov  - eller beslutningsforslag fx B 64 – spørgsmål 1 B 64 – samrådsspørgsmål A Bilagsrækken lov- og beslutningsforslag er identisk med det, der kendes fra fagud- valgene.
6 Alm. del.: Bilagsrækken alm. del indeholder også de tre serier  bilag, spørgsmå l og samrådsspørgsmål   . Bilag: På alm. del. bilag registreres alle de bilag, som ikke relaterer sig til de øvrige bilagsrækker. Det drejer sig fx om komitésager, WTO -bilag, åbningsskrivelser, b i- lag vedr. regeringskonferencer, oversigtsnotater m.v. Information om og indbydelser til udvalgsrejser og andre aktiviteter, der kræver til- bagemelding til Europaudvalgets sekretariat, omdeles ligeledes på alm. del og er markeret med en lyserød forside. Bilag på alm. del. nummereres fortløbende, dvs. a lm. del – bilag 1, alm. del – bilag 2 osv. Spørgsmål og samrådsspørgsmål    : På alm. del spørgsmål og alm. del samråd   s- spørgsmål registreres de spørgsmål og samrådsspørgsmål, der ikke relaterer sig til de øvrige bilagsrækker. Spørgsmål registreres som alm. del – spørgsmål 1, osv. Samrådsspørgsmål registreres som alm. del - samrådsspørgsmål A, osv. Info-noter: Info-noter kan indeholde information om aktuelle EU-sager eller om Europaudvalgets aktiviteter i øvrigt. Info-noterne er markeret med en grøn forside og nummereres fortløbende som Info-note I 1, Info-note I 2 osv. EU-noter: EU-noter indeholder analyser og udredninger vedrørende aktuelle EU- sager. EU-noterne er markeret med en blå forside og er normalt interne. EU -noterne nummereres fortløbende som EU-note E 1, EU-note E 2 osv. Såvel udvalgsmedlemmer som medlemssekretærer er naturligvis altid ve lkomne til at kontakte Europaudvalgets sekretariat på lokal 3610 eller undertegnede udvalg s- sekretærer direkte, hvis man har spørgsmål eller behov for yde rligere information. Med venlig hilsen Lone Boelt Møller (3319) og Anne-Sofie Jensen (3606) Udvalgssekretærer