Der er i høj grad brug for at skabe arbejdspladser både på landsplan og lokalt i de områder, der er hårdest ramt af arbejdsløshed, og også for alle dem, der med rette føler sig truet af den måde, globaliseringen udfolder sig på.
For at få skabt nye arbejdspladser er der brug for nytænkning, hvor det er økologi, vedvarende energi, mere demokrati, nye fællesskabsejede virksomheder og i det hele taget nye måder at tænke på, der kan skabe beskæftigelsen. Vi skal sige åbent, at der er brug for at skabe alternativer til de multinationale virksomheder, som ikke ønsker at sikre beskæftigelse i lokalområdet, men kun tænker på, hvordan de kan få den størst mulige profit.
Der er brug for at tænke på, hvordan vi kan skabe beskæftigelse baseret på, at vi har en enormt stor, dynamisk og vigtig offentlig sektor, som, hvis vi tør, er i stand til også at skabe produktionsvirksomheder baseret på offentlig viden og på velfærden. For hvis vi gør det rigtigt, har vi der et potentiale, som vi kan bruge til også at sikre mere beskæftigelse.
Hvis det er sådan, at vi vil have en mere dynamisk lokal udvikling af erhvervsliv, beskæftigelse og nye initiativer, kræver det demokratiske regioner med kompetencer, økonomi og visioner om en bæredygtig økonomi. Det kræver andre aktører end de traditionelle erhvervsinteresser. Det kræver engagement af de folkelige bevægelser, af fagbevægelse, af miljøbevægelse og af energibevægelse. Vi skal ikke bare have nogle kommuner og nogle regioner, der tænker på, hvordan de kan tiltrække en virksomhed ved at slække lidt på deres egne miljøkrav i deres område, så de kan tage virksomheden fra et andet område: den måde, der normalt tænkes på lokalt.
Der skal sættes gang i beskæftigelsen, og jeg synes, at man, når man snakker om sådan noget som det her, skal tænke på, hvad det så i virkeligheden er, der har skabt en af de succeser, alle nu praler af på beskæftigelsesområdet, nemlig den vedvarende energi og vindmøllerne. Det var ikke den traditionelle industri. Det var ikke den traditionelle økonomiske tænkning. Det var ikke et Folketings almindelige lovgivningsarbejde. Næh, det var et initiativ, der var fremtvunget af energibevægelserne, der sagde nej til atomkraft og sagde: Vi vil have vindkraft i stedet for. På den basis blev der vedtaget nogle økonomiske incitamenter. På den basis blev der engageret nogle ildsjæle. På den basis blev der sat gang i en udvikling over hele landet, der har skabt verdens største vindmølleindustri. Den form for tænkning kan vi ikke se i det her lovforslag.
En måde at tænke på - det er det, jeg lige har sagt - er at sige, at vi altså har en offentlig sektor, der ejer energiproduktionen i Danmark og distributionen, og at vi har en offentlig sektor, der er storaftager, altså forbruger af energi. Det vil sige, at vi har to enorme aktører, som sammen med ildsjælene, sammen med forskerne, sammen med dem, der har de gode og de krøllede ideer, er i stand til at sige: Nu skaber vi f.eks. en offentlig sektor i Danmark, der i løbet af kort tid er baseret et hundrede procent på vedvarende energi, og så sætter vi en udvikling i gang på det grundlag.
Den måde kunne man tænke på, på samme måde som vi også har gjort det inden for fødevareområdet med hensyn til, hvordan der sættes gang i at lave økologiske og sunde fødevarer. Men der skal man turde sige, at den offentlige sektor gør andet end at skabe rammevilkår. Det offentlige går ind direkte og bruger den viden og de økonomiske muligheder aktivt, også det, at den er aftager, altså kunde, til sammen med nogle nye aktører - det var dem, vi kaldte fællesskabsejede virksomheder - at skabe noget nyt.
Det er kun den form for nytænkning, der for alvor kan skabe beskæftigelse ude i lokalområderne som erstatning for de arbejdspladser, der forsvinder. Ingen af de former for nytænkning, som jeg her har givet nogle eksempler på, er til stede i det lovforslag, vi behandler her, og derfor er der ikke nogen grund til at støtte det. Det er bare at traske videre i det spor, der i forvejen traskes videre ad.