Allerede ved første behandling havde vi en indgående drøftelse af det her lovforslag, og jeg har ikke nogen aktuelle planer om at indlede en lang debat her en fredag eftermiddag, hvor jeg tror, at mange er optaget af at få debatten gjort færdig.
Jeg vil dog alligevel fremhæve, at ud af de 49 lovforslag, som Folketinget nu vedtager senest på næste fredag, anser jeg det her lovforslag for et af de absolut vigtigste, og det gør jeg ud fra det synspunkt, at jeg kommer fra en kommune, hvor vi i rigtig mange år har haft et meget veldrevet borgerservicecenter, som vores befolkning er meget glad for.
Derfor har jeg ikke rigtig kunnet forstå den videnskabelige diskussion, der har været under lovforslagets behandling. Jeg ved selvfølgelig godt, at der kan være nogle retssikkerhedsmæssige synspunkter, og dem skal vi også gå til bunds i, men mit hovedspørgsmål har hele tiden cirklet om den måde, vi har drevet vores borgerservicecenter på i vores kommune, altså Ringsted, hvor jeg bor. Når jeg hører mange af de synspunkter, der kommer frem, virker det nærmest for mig, som om vi har drevet det ulovligt, og det tror jeg ikke vi har. Det tror jeg bestemt ikke vi har.
Men sagen er, at hvis ikke vi laver de borgerservicecentre, og det er det, jeg vil godt gøre oppositionen her meget, meget opmærksom på, så tror jeg, at det bliver meget, meget svært at få de nye storkommuner til at fungere. Tænk på, hvor store mange af kommunerne bliver. Det behøver jeg vist ikke stå at repetere. Vi har nogle, der bliver rigtig store, hvor det er livsnødvendigt, at borgerne kan få løst en stribe opgaver der, hvor de bor.
Nu markerer man en efter en, og det er man også meget velkommen til, jeg har ikke planer om andet end at svare på de spørgsmål, der bliver stillet, ud fra det grundsynspunkt, at hvis ikke vi laver de borgerservicecentre, og hvis oppositionen vil drille yderligere i den her sag for at forhindre, at man laver et sådant serviceapparat, så har vi jo ikke andre muligheder, end at vi selvfølgelig stemmer det her forslag igennem.
Jeg synes også, at man i de ændringsforslag, der er stillet, langt hen ad vejen har imødekommet de her synspunkter, der har været fremme.
Nu synes jeg så, at man skulle afprøve det her, og det bliver man simpelt hen nødt til, for det beslutter vi. Det her bliver afprøvet. Skulle der så hen ad vejen vise sig nogle ting, der måske vil være uhensigtsmæssige, er det da klart, at enhver ansvarlig politiker vil gå med til at rette de ting, der eventuelt skal ændres.
Det gælder ikke alene det her lovforslag. Når vi vedtager de her 49 lovforslag i løbet af næste uge, er det da klart, at der kan være en lov eller to eller tre måske, hvor der skal ske nogle justeringer ud fra nogle praktiske erfaringer. Sådan er det nu engang.
Men på befolkningens vegne vil jeg vi hvert fald sige:
Jeg er glad for, at det her lovforslag foreligger, og jeg er også glad for, at vi gennemfører det med de ændringsforslag, der er. Hvis man vil blive ved med, jeg ved ikke, om man kan kalde det at sabotere lovforslaget, men i hvert fald tale meget negativt om det, tror jeg nok, vi må sætte en eller anden form for en oplysningskampagne i gang, der gør borgerne opmærksom på, hvad det er, de kan få af store muligheder for at løst deres store samfundsopgaver ét sted der, hvor de bor.
Disse var ordene, få, men velmente.