BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 24. maj 2005 AMS, 2. kontor Sag nr. xxx Opgave nr. Tale-samråd.250505 CLA/AMJ Tale til ministeren til brug for samråd i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 25. maj 2005 om ligestilling/ mainstreaming i den nye beskæftigels  esstruktur S. 1216: " I forlængelse af ministerens besvarelser vedrøre   n- de ligestillingsarbejdet i den foreslåede nye struktur bedes ministeren redegøre for, hvorledes han vil sikre, at indsatsen for at afskaffe det kønsopdelte arbejdsmarked ikke nedprior i- teres." Indledning: Arbejdsmarkedsudvalget har i dag indkaldt mig til samråd om ligestillingsindsatsen i den nye struktur –  det vi også kender som mainstreamingsprincippet. Lad mig indlede med at understrege, at ligestilling og det kønsopdelte arbejdsm arked er temaer, der ligger regeringen meget på sinde. Også i en ny kommuna  lstruktur! For opdelingen af arbejdsmarkedet på grund af køn er en v  æ- sentlig barriere for maksimal udnyttelse af ressourcerne på a r- bejdsmarkedet. Men først og fremmest er kønsmæss ige bestemte barrierer urimelige.
Side 2 Den eksisterende indsats: Derfor har vi i Beskæftigelsesministeriet i mange år haft fokus på lig estilling. Gennem de sidste 5 år har vi arbejdet med mainstreamingstr a- tegien i Arbejdsformidlingen (AF). Vi har siden 1981 haft ligestillingskonsulenter ansat i hver af de regionale AF-regioner. Ligestillingskonsulenterne har initiativforpligte l sen i forhold til at sikre, at ligestilling bliver sat på dagsordenen regionalt  - bå- de eksternt i forhold til virksomheder og ledige, men også i n- ternt i AF, således at alle medarbejdere har kendskab til og a r- bejder aktivt med ligestilling! Især de seneste 5 års arbejde med ligestilling    –  i form af den såkaldte mainstreamingstrategi  –  har været succe  sfuld! Ligestillingsarbejdet er vigtigt og skal selvfølgelig fastholdes  - også i den fremtidige stru ktur!
Side 3 Den nye struktur: For der vil også i fremtiden være behov for at have mainstre   a- ming på dag   ordenen! Og der skal fortsat –  også i den nye struktur  - arbejdes med vi- dereudvikling af ligestilling s arbejdet! Vi er p.t. i færd med at overveje og analysere, hvordan ligesti  l- lingsarbejdet mest hensigtsmæssigt tilrettelægges og forankres fremover. En grundidé i den nye struktur er, at løsningen af opgaverne skal foregå så tæt på borge rne som muligt. Det betyder, at job- centrene som udgangspunkt selv skal kunne løse alle opgaver  - beskæftigelse. Det ligger fint i tråd med, at det er besluttet, at princippet for ligestillingsarbejdet i den nye struktur fortsat skal være mai  n- streaming! Kernen i mainstreaming - strategien ligger nemlig i mødet med borgerne, dvs. de ledige og virksomhederne. Det er derfor også helt naturligt, at ligestillingsindsatsen fre m- over forankres i jobcentrene. Så tæt på borgere og virksomh e- der som muligt!
Side 4 Hvad er mainstreamingstrategien: Den vigtigste følge og konsekvens af mainstreamingsarbejdet i AF er, at ligestillingsarbejdet nu er en integreret del af beskæ  f- tigelsesindsatsen. Det vil med andre ord sige, at ligestillingsar- bejde ikke længere er et arbejde, der alene foregår på sideli n- jen. De erfaringer skal naturligvis bringes videre til jobcentrene. Også her skal medarbejderne lære og opfordres til at tænke i l i- gestilling deres daglige arbejde. Dermed vil der kunne ske en styrkelse af ligestillingsarbejdet. Det er nemlig så ikke længere kun nogle få ildsjæle alene, der arbejder med og håndterer problemerne omkring ligestilling på arbejdsmarkedet! Alle medarbejdere vil med andre ord gennem deres rå dgivning og vejledning kunne medvirke til, at vi får et mindre kønso  p- delt arbejdsmarked. Med det opnår vi: For det første: mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet, For det andet: at vi giver de ledige –  både kvinder og mænd    - øgede muligheder for job For det tredje: at virksomhederne får større chance for at få de helt rigtige medarbejdere.
Side 5 Specialistfunktioner: Med implementeringen af den nye struktur vil der sideløbende med indsatsen i jobcentrene blive oprettet en eller flere special- funktioner, hvis opgave vil være at understøtte ligestillingsin   d- satsen i jobcentrene. Specialfunktionernes opgaver ligger endnu ikke endeligt fast. Det indgår i  overvejelserne, at specialenhederne skal håndtere følgende o pgaver: De skal rådgive og jobcentrenes medarbejdere i spørgsmål om lig  estilling. De skal opsamle og formidle generel viden om ligestillings- problemer på arbejdsmarkedet og i beskæftigelsesin   dsatsen. De skal udarbejde informations- og rådgivningsmateri ale; både eksternt i forhold til borgere og  virksomheder, og in- ternt i forhold til medarbejdere i jobcentrene. De skal skabe netværk   til erfaringsudveksling og udvikling af indsatsen generelt. De skal tage initiativ til udviklingsprojekter i samarbejde med jobcentrene.
Side 6 Være   back-up og rådgive sag sbehandlere i jobcentrene, og endelig Afholde kurser og lignende for medarbejdere i jobcentrene for at opkvalificere og styrke deres viden i forhold til lig e- stillingsindsatsen. Opfølgning på indsatsen: Samtidig skal der - som hidtil - ske en intensiv opfølgning på ligestillingsindsatsen i jobcentrene, der sikrer fortsatte resulta- ter af jobcentrenes ligestillingsindsats. I forbindelse med opfølgningen på beskæftigelse sindsatsen vil der fortsat ske en generel overvågning af udviklingen på a  r- bejdsmarkedet. Dertil har vi bl.a. Jobindsats.dk, hvor mange data er kønsopde l- te. Med Jobindsats.dk kan vi dermed følge med i, hvordan in d- satsen virker i forhold til kvinder og mænd. Hvis vi konstaterer skævheder i indsatsen i forhold til mænd og kvinder, vil vi naturligvis tage hånd om det! Det er en naturlig del af opgaven med at sikre resultater og ef- fekter af statens og kommunernes indsats i jobcentrene!
Side 7 Normering/placering af specialfunktionerne Der er endnu ikke taget endelig stilling til bemanding og place- ring m.v. i forhold til ligestillingsarbejdet. Men en ting ligger dog fast: Ligestillingsarbejdet har fortsat høj prioritet! Mainstreamingstrategien vil fortsat være en central faktor i a  r- bejdet med ligestilling i jobcentrene. Til gavn for de ledige, virksomhederne og samfundet som helhed!