Notat til Folketingets Europaudvalg

 

om ændring af Rådets Direktiv 76/895/EØF, 86/362/EØF, 86/363/EØF og 90/642/EØF for så vidt angår maksimalgrænseværdier for visse pesticider i og på cerealier og visse produkter af animalsk og vegetabilsk oprindelse. 

 

SANCO/10105/2005  

 

- Endelig vedtagelse

 

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag til direktiv om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for 10  aktivstoffer. Forslaget fastsætter en lang række grænseværdier. DK har sundhedsmæssige problemer med visse af de foreslåede grænseværdier.

 

Baggrund     

Kommissionen fremsatte senest ved SANCO/10105/2005 forslag til fastsættelse af EU-maksimalgrænseværdier (MRL maximum residue level) for aktivstofferne captan, carbaryl, deltamethrin, dichlorvos, endosulfan, ethion, fenitrothion, folpet, methidathion og oxamyl.

 

Forslaget blev fremsat med hjemmel i:

 

Forslaget blev behandlet i en forskriftkomitéprocedure (1999/468/EF art. 5) i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Forslaget var på dagsordenen til vedtagelse på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 23-24. marts 2006.

 

Nærhedsprincippet

Der var tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget var i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

                     

Formål og indhold

Det vedtagne forslag er en del af EU´s pesticidprogram, der om nogle år skal munde ud i en fuldstændig regulering af samtlige pesticider i Fællesskabet. Kommissionen kunne på baggrund af nye brug/anvendelser og nye data fremsætte forslag til grænseværdier. Der fastsættes MRLs for aktivstofferne captan, carbaryl, folpet, oxamyl, deltamethrin, dichlorvos, endosulfan, fenithrotion, methidathion og ethion.

 

På baggrund af nye toksikologiske data og nye indtagsdata var det nødvendigt at revidere eksisterende MRLs for de pågældende aktivstoffer.

 

Kommissionen vurderede, at de foreslåede grænseværdier for det maksimale restindhold er sundhedsmæssigt acceptable efter de retningslinier, som er fastlagt af Verdenssundheds-organisationen WHO. Ved vurderingen blev der taget hensyn til ADI (acceptabel daglig indtagelse hele livet) og ARfD (akut reference dosis), samt GAP (god landbrugsmæssig praksis).

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet skulle ikke udtale sig om forslaget.

 

Gældende dansk ret

Lovgivningen vedrørende pesticidrester i fødevarer er fastsat i bekendtgørelse nr. 452 af 9. juni 2005 senest ændret ved bekendtgørelse nr. 1116 af 23. november 2005 om pesticidrester i fødevarer, der indeholder henholdsvis nationale grænseværdier samt gennemfører EU-direktiver på området. Forslaget vil blive implementeret ved ændring af nævnte bekendtgørelse.

 

Konsekvenser

Fødevarestyrelsen vurderede, at de i forslaget foreslåede maksimalgrænseværdier for aktivstofferne captan, carbaryl, folpet, oxamyl, deltamethrin, dichlorvos, endosulfan, fenithrotion og methidathion er sundhedsmæssigt acceptable.

For ethion vurderedes de foreslåede MRLs som værende sundhedsmæssigt uacceptable for afgrøderne hovedkål og gulerødder. På den baggrund blev forslaget vurderet samlet set at forringe det eksisterende beskyttelsesniveau i Danmark.

 

Forslaget vurderedes til hverken at have nogen administrative konsekvenser for erhvervslivet, statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

 

Høring

Forslaget blev sendt i høring i en række organisationer og offentlige myndigheder i henhold til artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. juni 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevareautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (fødevareforordningen).

 

Fødevarestyrelsen modtog ingen høringssvar inden fristens udløb.

 

Det endelig resultat

Forslaget blev forelagt SCoFCAH mødet vedrørende pesticidrester den 23-24. marts d.å. På baggrund af blandt andet Danmarks modstand blev aktivstofferne captan, folpet, dichlorvos og ethion taget ud af forslaget. Forslaget blev derefter vedtaget ved kvalificeret flertal.

 

Fødevarestyrelsen vurderer, at de foreslåede maksimalgrænseværdier for de i forslaget nævnte aktivstoffer er sundhedsmæssigt acceptable. Det vedtagne forslag træder i kraft 20 dage efter offentliggørelsen i EF-tidende.

 

Tidligere forlæggelser for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.