Notat til Folketingets Europaudvalg

 

om ændring af Rådets Direktiv 90/642/EØF for så vidt angår maksimalgrænseværdier for  pesticidrester på og i visse produkter af vegetabilsk oprindelse, herunder frugt og grøntsager.

 

SANCO/10106/2006

 

- Endelig vedtagelse

 

Resumé

Kommissionen fremsatte forslag til direktiv om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for 10 aktivstoffer. Forslaget blev vedtaget med DKs støtte ved kvalificeret flertal på SCoFCAH-møde den 23.-24. marts d.å. Det vedtagne forslag fastsætter en lang række grænseværdier, der skønnes samlet set at opretholde sundhedsbeskyttelsesniveauet i DK.

 

Baggrund     

Kommissionen fremsatte ved SANCO/10106/2006 et forslag om fastsættelse af EU-maksimalgrænseværdier (MRL maximum residue level) for aktivstofferne trifloxystrobin, thiabendazol, abamectin, benomyl, carbendazim, thiophanat-methyl, myclobutanyl, glyphosat, trimethylsulfonium, fenpropimorph og chlormequat. For stoffet chlormequat omhandlede forslaget udelukkende en ændring i en fodnotetekst.

 

Forslaget blev fremsat med hjemmel i artikel 7 i Rådets direktiv 90/642/EØF om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for pesticidrester på og i visse produkter af vegetabilsk oprindelse, herunder frugt og grøntsager.

 

Forslaget blev behandlet i en forskriftkomitéprocedure (1999/468/EF art. 5) i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Forslaget var på dagsordenen til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 23-24. marts 2006.

 

Nærhedsprincippet

Der er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at det vedtagne forslag er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

                     

Formål og indhold

Det vedtagne forslag er en del af EU´s pesticidprogram, der om nogle år skal munde ud i en fuldstændig regulering af samtlige pesticider i Fællesskabet. Kommissionen kan på baggrund af nye brug/anvendelser og nye data fremsætte forslag til grænseværdier. Der er blevet meddelt nye og ændrede brug for de i forslaget nævnte pesticider, som danner grundlag for det vedtagne forslag til ændring af eksisterende grænseværdier og fastsættelse af nye grænseværdier.

 

Kommissionen vurderede, at de foreslåede grænseværdier for det maksimale restindhold var sundhedsmæssigt acceptabelt efter de retningslinier, som er fastlagt af Verdenssundheds-organisationen WHO. Ved vurderingen blev taget hensyn til ADI (acceptabel daglig indtagelse hele livet) og ARfD (akut reference dosis), samt GAP (god landbrugsmæssig praksis).

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet skulle ikke udtale sig om forslaget.

 

Gældende dansk ret

Lovgivningen vedrørende pesticidrester i fødevarer er fastsat i bekendtgørelse nr. 452 af 9. juni 2005 senest ændret ved bekendtgørelse nr. 1116 af 23. november 2005 om pesticidrester i fødevarer, der indeholder henholdsvis nationale grænseværdier samt gennemfører EU-direktiver på området. Forslaget vil derfor blive implementeret ved ændring af nævnte bekendtgørelse.

 

Konsekvenser

Fødevarestyrelsen vurderede på baggrund af dokumentet fremlagt til afstemningen ved mødet, at de i forslaget foreslåede maksimalgrænseværdier for aktivstofferne var sundhedsmæssigt acceptable.

En vedtagelse af forslaget blev derfor skønnet at opretholde beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Det vedtagne forslag har ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet, statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

 

Høring

Forslaget blev sendt i høring i en række organisationer og offentlige myndigheder i henhold til artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. juni 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevareautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (fødevareforordningen).

 

Fødevarestyrelsen modtog ingen høringssvar inden fristens udløb.

 

Det endelige resultat

Generelt finder man fra dansk side, at det er en fordel af have fælles grænseværdier for pesticidrester i EU. Det er højt prioriteret fra dansk side at fremme EU's pesticidprogram, hvorefter alle pesticider, der anvendes i EU, skal gennem en grundig sundhedsmæssig vurdering, som leder til fastsættelse af en grænseværdi for restindholdene i fødevarerne. EU's pesticidprogram er derfor et vigtigt element i beskyttelsen af de danske forbrugeres sikkerhed. Det er derfor positivt, at der foretages en stadig justering af fastsatte grænseværdier, når der opnås ny viden om sundhedsmæssige vurderinger eller om nye anvendelser.

 

I forbindelse med det vedtagne forslag vurderede Regeringen, at de foreslåede maksimalgrænseværdier var sundhedsmæssigt acceptable. Regeringen kunne derfor på det foreliggende grundlag støtte det fremsatte forslag.

 

Forslaget blev vedtaget ved kvalificeret flertal på SCoFCAH-mødet den 23.-24. marts d.å. og træder i kraft 20 dage efter offentliggørelsen i EF-tidende.

 

Tidligere forlæggelser for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.