Kemikalier

J.nr. 4034-0039

Ref. MAS

Den 15. maj 2006

 

 

 

GRUNDNOTAT

 

Kommissionens forslag til ændring af forordning nr. 2037/2000 med hensyn til anvendelsen af proceshjælpestoffer.

 

1.  Status

Kommissionen sendte den 2. maj 2006 ovennævnte forslag skriftlig procedure i forvaltningskomiteen for ozonlagsnedbrydende stoffer. Der er frist for afgivelse af stemme den 19. maj 2006.

 

Forslaget foreligger kun på engelsk.

 

Der er tale om en Kommissionsretsakt, og Kommissionen kan vedtage forslaget, hvis der er kvalificeret flertal herfor.

 

2.  Formål og indhold

Formålet med forslaget er, at bringe Europa-parlamentets og Rådets forordning nr. 2037/2000 af 29. juni 2000 om stoffer, der nedbryder ozonlaget, i overensstemmelse med beslutninger truffet på det 17. partsmøde under Montrealprotokollen om beskyttelse af ozonlaget.

 

Konkret betyder forslaget at anvendelsen af tetrachlorkulstof til fremstilling af radioaktivt mærket cyanocobalamin indføjes i bilag 6 til forordningen. Radioaktivt mærket cyanocobalamin bruges ved diagnostisering af vitamin B12 mangel.

 

Udtrykket ”proceshjælpestof” dækker over anvendelser af ozonlagsnedbrydende stoffer i en række konkrete processer, hvorfra udledningen til miljøet er minimale. Der er i Montrealprotokollens beslutning X/14 sat en øvre grænse for forbrug af ozonlagsnedbrydende stoffer anvendt som proceshjælpestoffer i EU på 1000 tons med et maximalt udslip på 17 tons. Dette forslag medfører ikke en overskridelse af disse grænser. Der er tidligere gennem en særskilt ansøgning til Montrealprotokollen givet tilladelse til denne anvendelse af tetrachlorkulstof. Ansøgningen omfattede 8 kg årligt.

 

3.  Nærhedsprincippet

Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.

 

4.  Konsekvenser for Danmark

Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller økonomiske og administrative konsekvenser for Danmark, da der ikke er registreret en sådan anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer i Danmark.

 

Forslaget vil ikke have indvirkning på beskyttelsesniveauet eller miljøtilstanden i hverken i Danmark eller i EU.

 

5.  Høring

Forslaget har ikke været udsendt i høring. Forslaget har været forelagt Miljøspecialudvalget, hvor der ikke har været indvendinger mod dansk holdning.

 

6.  Forhandlingssituationen

Forslaget er en konsekvens af en allerede vedtaget global beslutning. Forslaget til ændring af forordningen implementerer denne beslutning. Der er derfor så vidt vides opbakning til forslaget fra alle medlemslande.