Sofie Krogh Andersen Dok. 43525/ph
23. juni 2006
Markedsføring af rapsolie og majskimolie med højt indhold af uforsæbelige bestanddele som nye fødevareingredienser
Grundnotat om tilladelse til markedsføring af rapsolie og majskimolie med højt indhold af uforsæbelige bestanddele som nye fødevareingredienser i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 (novel food-forordningen) er udsendt til skriftlig kommentering i Europaudvalget, og sagen behandles den 26. juni i Bruxelles.
Grundet den meget korte høringsfrist vil Forbrugerrådet hermed gerne uddybe sit høringssvar vedr. ovennævnte novel food-godkendelser.
Forbrugerrådet anbefaler Europaudvalget ikke at tilslutte sig forslaget.
·
Formålet med begge olier er anvendelse som vitamin
E-tilskud. Den danske befolkning lider ikke af vitamin E-mangel, hvorfor
yderligere indtag at vitamin E kan medføre, at indtaget bliver for højt. Der
findes allerede en række vitamin E-kosttilskud på marked, hvorfor vi finder, at
produktet er unødvendigt.
· Rapsolie og majskimolie med et højt indhold af uforsæbelige bestanddele indeholder phytosteroler, som menes at være kolesterolsænkende. Indholdet af phytosterol er relativt beskedent i forhold til den anbefalede acceptable mængde olie (hhv. 1,5 og 2 g olie pr. dag). De franske myndigheder vurderer, at denne egenskab derfor ikke kan anprises. En anprisning af oliens phytosterolindhold vil følgelig være vildledende.
Â
· Den nye fremstillingsproces ("high-vacuum distillation") medfører ifølge den europæiske fødevaremyndighed (EFSA) en opkoncentration af kræftfremkaldende polycykliske aromatiske hydrokarboner (PAH'er), hvorfor den efterfølgende skal behandles med aktivt kul. Det er vigtigt, at olien overholder gængse grænseværdier for disse stoffer og løbende kontrolleres herfor.
· Den nye fremstillingsproces ("high-vacuum distillation") medfører ifølge den europæiske fødevaremyndighed (EFSA) en opkoncentration af andre organiske forureninger. Det fremgår ikke, hvilke behandlinger og kontrolforanstaltninger virksomheden har tænkt sig at tage for at undgå, at disse organiske forureninger optræder i det endelige produkt hos forbrugeren.
Â
På baggrund af ovenstående argumenter mener vi derfor, at der er tale om to olier, som ikke tilfører markedet noget nyt, men til gengæld indbærer en række unødvendige risici for forbrugeren. Derfor anbefaler vi Europaudvalgets medlemmer ikke at tilslutte sig forslaget.
Med venlig hilsen
Villy Dyhr                           Sofie Krogh Andersen
Chef for Politisk Afdeling     Fødevarepolitisk medarbejder