Folketingets Europaudvalg

Christiansborg

1240 København K

 


 


Sofie Krogh Andersen

Dok. 43525/ph

 
23. juni 2006

Markedsføring af rapsolie og majskimolie med højt indhold af uforsæbelige bestanddele som nye fødevareingredienser

Grundnotat om tilladelse til markedsføring af rapsolie og majskimolie med højt indhold af uforsæbelige bestanddele som nye fødevareingredienser i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 (novel food-forordningen) er udsendt til skriftlig kommentering i Europaudvalget, og sagen behandles den 26. juni i Bruxelles.

 

Grundet den meget korte høringsfrist vil Forbrugerrådet hermed gerne uddybe sit høringssvar vedr. ovennævnte novel food-godkendelser.

 

Forbrugerrådet anbefaler Europaudvalget ikke at tilslutte sig forslaget.

 

·         FormÃ¥let med begge olier er anvendelse som vitamin E-tilskud. Den danske befolkning lider ikke af vitamin E-mangel, hvorfor yderligere indtag at vitamin E kan medføre, at indtaget bliver for højt. Der findes allerede en række vitamin E-kosttilskud pÃ¥ marked, hvorfor vi finder, at produktet er unødvendigt.

·         Rapsolie og majskimolie med et højt indhold af uforsæbelige bestanddele indeholder phytosteroler, som menes at være kolesterolsænkende. Indholdet af phytosterol er relativt beskedent i forhold til den anbefalede acceptable mængde olie (hhv. 1,5 og 2 g olie pr. dag). De franske myndigheder vurderer, at denne egenskab derfor ikke kan anprises. En anprisning af oliens phytosterolindhold vil følgelig være vildledende.

 

·         Den nye fremstillingsproces  ("high-vacuum distillation") medfører ifølge den europæiske fødevaremyndighed (EFSA) en opkoncentration af kræftfremkaldende polycykliske aromatiske hydrokarboner (PAH'er), hvorfor den efterfølgende skal behandles med aktivt kul. Det er vigtigt, at olien overholder gængse grænseværdier for disse stoffer og løbende kontrolleres herfor.

 

·         Den nye fremstillingsproces  ("high-vacuum distillation") medfører ifølge den europæiske fødevaremyndighed (EFSA) en opkoncentration af andre organiske forureninger. Det fremgÃ¥r ikke, hvilke behandlinger og kontrolforanstaltninger virksomheden har tænkt sig at tage for at undgÃ¥, at disse organiske forureninger optræder i det endelige produkt hos forbrugeren.

 

På baggrund af ovenstående argumenter mener vi derfor, at der er tale om to olier, som ikke tilfører markedet noget nyt, men til gengæld indbærer en række unødvendige risici for forbrugeren. Derfor anbefaler vi Europaudvalgets medlemmer ikke at tilslutte sig forslaget.

 

Med venlig hilsen

 

 

Villy Dyhr                            Sofie Krogh Andersen

Chef for Politisk Afdeling      Fødevarepolitisk medarbejder