Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 2. november 2005 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Miljøministeriets notat samt grundnotat vedrørende Kommissionens forslag til Kommis- sionens direktiv om ændring, med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag II, III og V til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 99/45/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og admini- strative bestemmelser om klassificering, emballering og etikettering af farlige præparater (præparatdirektivet). Der skal stemmes om forslaget den 4. november 2005 ved forskrifts- procedure. Forslaget om særlige koncentrationsgrænser for klassificering af produkter for akut giftighed for vandmiljøet vurderes at være positivt, idet de nuværende generelle koncentrationsgrænser i visse tilfælde medfører en underklassificering af det kemiske produkt, især pesticider. De øvrige forslag vurderes at være neutrale, idet de primært er af redaktionel karakter. Regeringen støtter forslaget og ager at stemme for forslaget i komitéen.
2 Miljøministeriet 31. oktober 2005 EU-Koordinationen asa Notat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens forslag til Kommissionens direktiv om ændring, med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag II, III og V til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 99/45/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om klassificering, emballering og etikettering af farlige præparater (præparatdirektivet). Kommissionen sendte den 13. oktober 2005 ovennævnte forslag til medlemslandene. Forslaget har hjemmel i artikel 20 i præparatdirektivet, som er udstedt med hjemmel i artikel 95 i TEF. Der skal stemmes om forslaget den 4. november 2005 ved forskriftsprocedure. Kommissionen anfører, at forslagets formål bl.a. er at indføre en regel om, at kemiske produkter, der er klassificeret som kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske i både kategori 1, 2 og 3, kun bør mærkes for den højeste farekategori. Dette indebærer først og fremmest, at for stoffer, som skal klassificeres som meget giftige for vandmiljøet (N, R50 eller R50/53) fastsættes særlig lave koncentrationsgrænser, når de optages på listen over farlige stoffer (Annex I til stofdirektivet (1967/548/EØF). Koncentrationsgrænserne anvendes i forbindelse med klassificering af kemiske produkter, som stoffet bliver en bestanddel af. Det er nødvendigt med særligt lave koncentrationsgrænser for disse stoffer for at undgå en underklassificering af det kemiske produkt. For at sikre, at de specifikke koncentrationsgrænser også gælder for tilsvarende stoffer, der endnu ikke er optaget på listen over farlige stoffer, foreslås samme lave generelle koncentrationsgrænser indført i præparatdirektivet. Forslaget skønnes ikke at have statsfinansielle konsekvenser, men det skønnes at indebære begrænsede merudgifter for erhvervslivet i forbindelse med omklassificering og ommærkning. Forslaget indebærer en styrkelse af beskyttelsesniveauet.
3 Forslaget har været drøftet i en arbejdsgruppe under Kommissionen med deltagelse fra alle medlemsstater og fra Norge samt fra industrien. Der forventes at være flertal for forslaget. Regeringen støtter forslaget og agter at stemme for forslaget i komiteen.  
4 MILJØstyrelsen 31. oktober 2005 Kemikalieenheden asc/ GRUNDNOTAT Kommissionens forslag til Kommissionens direktiv om ændring, med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag II, III og V til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 99/45/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om klassificering, emballering og etikettering af farlige præparater (præparatdirektivet). 1.   Status Kommissionen sendte den 13. oktober 2005 ovennævnte forslag til medlemslandene. Forslaget har hjemmel i artikel 20 i præparatdirektivet, som er udstedt med hjemmel i artikel 95 i TEF. Der skal stemmes om forslaget den 4. november 2005 ved forskriftsprocedure. 2. Formål og indhold Kommissionen anfører, at forslagets formål bl.a. er at indføre en regel om, at kemiske produkter, der er klassificeret som kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske i både kategori 1, 2 og 3, kun bør mærkes for den højeste farekategori. For stoffer, som skal klassificeres som meget giftige for vandmiljøet (N, R50 eller R50/53) fastsættes særlig lave koncentrationsgrænser, når de optages på listen over farlige stoffer (Annex I til stofdirektivet (1967/548/EØF).  De stoffer, der fastsættes specifikke koncentrationsgrænser for, vil typisk være aktivstoffer i pesticider. Koncentrationsgrænserne anvendes i forbindelse med klassificering af kemiske produkter, som stoffet bliver en bestanddel af. Det er nødvendigt med særligt lave koncentrationsgrænser for disse stoffer for at undgå en underklassificering af det kemiske produkt. For at sikre, at de specifikke koncentrationsgrænser også gælder for tilsvarende stoffer, der endnu ikke er optaget på listen over farlige stoffer, foreslås samme lave generelle koncentrationsgrænser indført i præparatdirektivet. Endelig er der forslag af mere redaktionel karakter:
5 En forkert henvisning til ozonlagsnedbrydende stoffer uden symbolet N (faresymbol) slettes, idet ozonlagsnedbrydende stoffer altid vil have symbolet N.   Der er sproglig inkonsekvens i reglerne om krav til mærkning af emballage  i direktivets bilag V. Ordlyden af bilag V foreslås derfor præciseret. 3. Nærheds- og proportionalitetsprincippet Kommissionen har ikke redegjort for nærheds- og proportionalitetsprincippet. Der er tale om en tilpasningsforanstaltning af en allerede vedtagen rådsretsakt. 4. Konsekvenser for Danmark Lovgivningsmæssige konsekvenser: Bilagene i bekendtgørelse 329 af 16. maj 2002 om klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske stoffer og produkter skal ændres i overensstemmelse med direktivet. Økonomiske og administrative konsekvenser: Forslaget vurderes ikke at have konsekvenser for staten, amterne eller kommunerne. Forslaget vil medføre udgifter for producenter og importører til ommærkning af de produkter, der skal mærkes efter forslaget. Det vurderes at det tager mellem en halv og en hel time at omklassificere og ommærke et produkt. Miljøstyrelsen skønner at der højst kan være tale om 2000 produkter, der skal omklassificeres.   Beskyttelsesniveau Forslaget om særlige koncentrationsgrænser for klassificering af produkter for akut giftighed for vandmiljøet vurderes at være positivt, idet de nuværende generelle koncentrationsgrænser i visse tilfælde medfører en underklassificering af det kemiske produkt, især pesticider. De øvrige forslag vurderes at være neutrale, idet de primært er af redaktionel karakter. 5. Høring Forslaget har været forelagt mundtlig og udsendt til kommentering i den kreds af interesserede parter, med hvem Miljøstyrelsen løbende drøfter spørgsmål vedrørende klassificering m.v. af kemiske stoffer og produkter. Det drejer sig om arbejdsmarkedets parter, branche-, forbruger- og miljøorganisationer samt berørte ministerier og styrelser, primært Økonomi- og Erhvervsministeriet og Arbejdstilsynet.
6 Der har ikke været reaktioner på forslaget, bortset fra Danmarks Farve- og Lakindustri, der finder, at det vil være vanskeligt at få oplysninger om stoffernes LC50 eller EC50 for giftighed i vandmiljøet, som er nødvendige for den videre klassificering af produkter ved beregningsmetoden.  Industrien mener ikke, at sådanne oplysninger  i dag  nødvendigvis er tilgængelige i råvareleverandørernes brugsanvisninger og det vil derfor være svært for ”down stream” brugerne at efterkomme reglerne. Endvidere er Farve- og Lakindustrien overrasket over, at man vil introducere et enkeltstående element fra GHS i præparatdirektivet. Sagen har været forelagt Miljøspecialudvalget. Forbrugerrådet har meddelt, at man af ressourcemæssige årsager ikke har kunnet forholde sig til sagen. Dansk Industri er betænkelig ved de erhvervsøkonomiske konsekvenser, og finder det mere hensigtsmæssigt at afvente implementeringen af REACH og af GHS (Globalt Harmonisteret Klassificerings System)  inden man implementerer ændrede koncentrationsgrænser for akut giftighed i vandmiljø.