MILJØstyrelsen                                                                             13. september 2006
GRUNDNOTAT
Udkast til Kommissionens beslutning om anvendelse af det ozonlagsnedbrydende stof methylbromid til kritiske anvendelser (anvendelser, hvor der ikke findes anvendelige alternativer).
1. Status
Ovennævnte forslag til Kommissionsbeslutning fremsendt af Kommissionen den 23. august 2006 skal behandles i skriftlig procedure med afgivelse af stemme senest den 15. september 2006. Forslaget foreligger kun på engelsk.
Beslutningen skal tages i overensstemmelse med forvaltningsproceduren, og forudsætter derfor, at medlemsstaterne ikke manifesterer et kvalificeret flertal imod. I så fald kan Rådet med et kvalificeret flertal omgøre Kommissionens beslutning.
Produktion, import, eksport, markedsføring og anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer har i EU været reguleret siden 1991, pt. ved forordning 2037/2000 om stoffer, der nedbryder ozonlaget. Methylbromid anvendes især i landbrug og gartneri som desinfektions- og bekæmpelsesmiddel. I Danmark har denne anvendelse af methylbromid været forbudt siden 1995.
2.  Formål og indhold
Formålet med beslutningen er i overensstemmelse med forordningens artikel 3 stk. 2, at definere de ’kritiske anvendelser’, hvor der ikke findes anvendelige alternativer til methylbromid, og fastlægge de mængder af methylbromid, som kan bruges hertil i Grækenland i 2006. Forslaget er ikke ledsaget af oplysninger om den konkrete anvendelse og om mulige alternativer. Danmark har ikke behov for methylbromid til kritiske anvendelser.
Forslaget er i overensstemmelse med de beslutninger, som blev truffet på det 17. partsmøde under Montrealprotokollen, som afholdtes fra den 12. – 16. december 2005.
3.  Nærhedsprincippet
Ikke relevant.
4. Konsekvenser for Danmark
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller økonomiske og administrative konsekvenser for Danmark.
Forslaget indebærer at der tillades et begrænset udslip af methylbromid til atmosfæren. Forslaget har ikke indflydelse på beskyttelsesniveauet.
5. Høring
Sagen har været forelagt Miljøspecialudvalget, hvor der ikke er fremkommet bemærkninger.