NOTAT

Udenrigsministeriet

Nordgruppen

 

 

Til:

Folketingets Europaudvalg

J.nr.:

400.B.2-5.

CC:

 

Bilag:

 

Fra:

Udenrigsministeriet

Dato:

15. september 2006

Emne:

Ændring af sammensætningen af de danske medlemmer af Det Økonomiske og Sociale Udvalg (ØSU) i forbindelse med nybeskikkelse for perioden 2006-2010

 

 

 

1. Regeringen har besluttet at ændre den nuværende sammensætning af de danske medlemmer af ØSU for perioden 2006-2010 med virkning fra og med 21. september 2006 for at sikre en bedre afspejling af samfundsudviklingen.

 

Regeringen har opfordret de nuværende organisationer repræsenteret i ØSU til at indgå en intern aftale om den nye fordeling af pladserne for perioden 2006-2010. Organisationernes tilbagemelding har dog været, at en sådan løsning ikke synes mulig.

 

Regeringens beslutning om at ændre sammensætningen af de danske medlemmer af ØSU er en følge af den nye ordlyd af artikel 257 i Nice-traktaten og i overensstemmelse med skriftlig henvendelse fra de tre formænd for ØSU.

 

2. Baggrunden for sagen er, at mandatet for de nuværende medlemmer af ØSU udløber den 20. september 2006, hvorfor Rådssekretariatet har iværksat processen for udnævnelsen af nye medlemmer for perioden 2006-2010. I henhold til EF-traktatens artikel 259 beskikkes ØSU’s medlemmer for en periode af fire år efter indstilling fra medlemslandene.

 

Ifølge EF-traktatens artikel 257 skal ØSU bestå af repræsentanter for de forskellige økonomiske og sociale grupper i det organiserede civilsamfund, herunder navnlig for producenter, landbrugere, fragtførere, arbejdstagere, handlende og håndværkere, liberale erhverv, forbrugere og almindelige samfundsinteresser. ØSU høres af Rådet eller Kommissionen bl.a. indenfor landbrug, transport, trans-europæiske net, statsstøtte, konkurrenceevne, forskning og udvikling, social og arbejdsmarkedspolitik, beskæftigelse, ligestilling mellem køn, socialfonden, uddannelse, erhverv og ungdom, folkesundhed og forbrugerbeskyttelse.

 

Danmark har 9 medlemmer i ØSU. Den daværende regering besluttede i november 1972, at følgende organisationer skulle repræsenteres i ØSU. Arbejdsgiverinteresser: 4 medlemmer (Dansk Arbejdsgiverforening, Det Danske Handelskammer, Dansk Industri samt Landbrugsrådet), arbejdstagerinteresser: 4 medlemmer (FTF, LO (med to medlemmer) samt Arbejderbevægelsens Erhvervsråd), samt andre interesser: 1 medlem (Forbrugerrådet). Denne sammensætning er siden da blevet fastholdt af skiftende regeringer.

 

Nice-traktaten ændrede ordlyden af artikel 257 således, at ØSU ud over de grupper, som hidtil har været nævnt (arbejdsgiver, arbejdstager og andre interessenter), også skal bestå af repræsentanter for almindelige samfundsinteresser med baggrund i det organiserede civilsamfund, herunder forbrugere. At forbrugere nævnes eksplicit som en af de økonomiske og sociale grupper, der skal være repræsenteret i ØSU, understreger den betydning forbrugerinteresser tillægges, og som medlemmerne af ØSU skal varetage efter den nye ordlyd af artikel 257.

 

De medlemmer som beskikkes for perioden 2006-2010 bliver de første, der udnævnes efter de nye regler i Nice traktaten, og dette er baggrunden for, at regeringen har besluttet at ændre den hidtidige fordeling af de danske medlemmer fra en 4-4-1 sammensætning til en 3-3-3 sammensætning. Ændringerne i samfundsstrukturen siden 1972 underbygger desuden behovet for en ændring i sammensætningen af ØSU, idet nye grupperinger og organisationer har fået større politisk vægt og opbakning blandt befolkningen.

 

ØSU har også selv ved flere lejligheder gjort opmærksom på ændringerne i Nice-traktaten og opfordret medlemslandene til at tage dette med i overvejelserne i forbindelse med udnævnelsen af medlemmer for perioden 2006-2010. Dette er bl.a. sket ved et brev fra formændene for de tre grupper i ØSU for henholdsvis arbejdsgiver- arbejdstager og andre interesser til samtlige medlemslande af 30. marts 2006, hvori der gøres opmærksom på ændringen i Nice-traktaten. Det fremhæves direkte, at ’ØSU er lejlighedsvis blevet betragtet som arbejdsmarkeds­parternes europæiske institution, (men) denne beskrivelse er unøjagtig og ufuldstændig’. Vigtigheden af en bred repræsentation fra alle grupper understreges kraftig i brevet, og der udtrykkes ønske om, at ØSU kan være med til at skabe større nærhed til borgerne ved at udvikle den civile dialog og deltagerdemokratiet.

 

3. En række andre lande har allerede i indeværende periode (2002-2006) udnævnt repræsentanter for det organiserede civilsamfund til ØSU i overensstemmelse med den ændrede formulering i Nice-traktaten. Denne tendens fortsætter for perioden 2006-2010.

 

Samlet set er der en tendens til, at særligt de nye lande og landene i Nordeuropa i højere grad inddrager andre dele af det organiserede civilsamfund i ØSU’s arbejde, om end der er tale om en gradvis udvikling i sammensætningen og balancen over tid.

 

4. Med henblik på at udnævne nye medlemmer af ØSU for perioden 2006-2010 i overensstemmelse med den ændrede sammensætning af de danske medlemmer iværksættes en høringsrunde af danske NGO’er d. 18. september 2006 med frist for tilbagemelding mandag d. 25. september, hvorefter de danske indstillinger af nye medlemmer af ØSU for perioden 2006-2010 oversendes til Rådet.

 

Udenrigsministeriet