30.11.2005

J.nr.: 2005-20-2332-00053/

 

     

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

 

Om høringssvar til ansøgning om tilladelse til markedsføring af vegetabilsk diacylglycerololie som et nyt levnedsmiddel i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 (novel food forordningen)

 

Kommissionens dokument: SANCO 2005/01745-03

 

 

Høring

I forbindelse med oversendelse af grundnotat den 25. november 2005 til Folketingets Europaudvalg er det oplyst, at indkomne høringssvar vil blive eftersendt umiddelbart efter endt høringsfrist. Det fremsatte beslutningsforslag blev sendt i høring den 21. november 2005 til en bred høringskreds af interesseorganisationer og myndigheder. Høringsfristen udløb den 25. november kl. 12. Følgende høringssvar er indkommet:

 

Landbrugsrådet stiller spørgsmålstegn ved, om der er tale om en ny fødevare, som skal godkendes i henhold til novel food forordningen, idet der snarere er tale om, at den pågældende olie er et tilsætningsstof til fødevarer (emulgator), som skal reguleres i henhold til tilsætningsstofreglerne. Det skal i den forbindelse bemærkes, at mono- og diglycerider af fedtstoffer er anført i positivlisten (E471) som tilsætningsstof til fødevarer, og at der gælder særlige krav til såvel mærkning som til anvendelse af disse stoffer. På denne baggrund anmoder Landbrugsrådet Fødevarestyrelsen om i den konkrete sag at spørge Kommissionen om forholdet imellem novel food forordningen og tilsætningsstofdirektiverne, idet organisationen forudsætter, at tilsætningsstoffer fortsat skal reguleres ud fra gældende bestemmelser herom.

 

Coop Norden finder, at indholdet af transfedtsyrer i olien ikke må overstige 2,4%, og at det er meget uheldigt, at denne grænseværdi for transfedtsyre er højere end de 2%, som er gældende for alle industrielt fremstillede fedtstoffer, som må anvendes og sælges i Danmark. Coop Norden undrer sig desuden over, at der ikke er angivet begrænsninger i anvendelsen af olien, idet det fremgår af ansøgningen, at ADI-værdien for diacylglycerololie er 2,35 g pr. kg legemsvægt.

 

FødevareIndustrien i Dansk Industri finder ikke grundlag for at afvise en godkendelse af produktet, ikke mindst på baggrund af EFSAs udtalelse, hvoraf det fremgår, at produktet er fuldstændigt sikkert. Dog gør Fødevareindustrien opmærksom på, at olien med et diglyceridindhold over 70% falder ind under specifikationerne for E 471 i henhold til tilsætningsstofdirektiver og renhedskriterier for tilsætningsstoffer. Det betyder, at olien på nuværende tidspunkt betragtes som et tilsætningsstof med hensyn til mærkning og anvendelse. En godkendelse som ny fødevare betyder derfor, at olien reguleres via to forskellige regelsæt, hvilket organisationen finder er uhensigtsmæssigt og kan give anledning til fejlfortolkninger og uligheder.

 

 

Fødevarestyrelsens bemærkninger til de indkomne høringssvar

Fødevarestyrelsen er enig i de bemærkninger, der er indkommet om at diacylglycerololie med et diglycerid indhold på over 70% er identisk med de tilsætningsstoffer, der er godkendt til markedsføring under direktiv 98/86/EC som E 471 som emulgator. Uanset at ansøgeren nu ønsker at anvende olien som ingrediens og ikke som tilsætningsstof, vil olien fortsat have de teknologiske egenskaber som emulgator.

 

I ansøgningen nævnes, at der er beregnet en ADIværdi for diacylglycerololie på 2,35 g/kg legemsvægt. Denne værdi er imidlertid ifølge Danmarks Fødevareforskning ikke en korrekt ADI-værdi, idet der ikke er taget højde for sikkerhedsfaktorer i beregningen. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) har fastsat en ADI-værdi for tilsætningsstoffet E 471 på ”not specified”. ”Not specified” betyder, at der ikke er fundet grund til at fastsætte en maksimal grænse for indtaget, da mængden af stoffet ved normal anvendelse i de påtænkte fødevarekategorier ligger under, hvad der er sundhedsmæssigt betænkeligt.

 

Ved at acceptere brugen af diacylglycerololie i fødevarer uden begrænsninger, undergraver man de begrænsninger for anvendelsen, der er fastsat i medfør af tilsætningsstofreglerne i forhold til hvilke fødevarekategorier, det må tilsættes. Desuden skal diacylglycerololie anvendt som fødevareingrediens ikke mærkes som tilsætningsstof. De danske myndigheder finder således, at en godkendelse af olien som fødevareingrediens vil kunne føre til en omgåelse af tilsætningsstofreglerne.