Folketinget — Europaudvalget

Christiansborg, den 13. marts 2006

Folketingets repræsentant ved EU

 

 

 

 

Til

udvalgets medlemmer og stedfortrædere

 

 

Forberedende møde til den parlamentariske forsamling
for Euromiddelhavssamarbejde

 

- Drøftelser om ytringsfrihed og respekt for religiøs tro

 

På et møde i Udvalget for Politik, Sikkerhed og Menneskerettigheder under den parlamentariske forsamling for Euromiddelhavssamarbejde (EMPA), der fandt sted den 6. marts, blev spørgsmålet om Muhammed tegningerne drøftet mellem repræsentanter fra EU’s parlamenter og parlamenter fra lande i mellemøsten og Nordafrika. Udgangspunktet for debatten var at forberede vedtagelsen af en henstilling, som skal vedtages af EMPA på det kommende møde i Bruxelles den 26. - 27. marts 2006.

 

Folketinget har ikke tidligere deltaget i EMPA møder, men vil formentlig blive repræsenteret på mødet den 26. – 27. marts.

 

Ytringsfrihed og dialog

Parlamentsmedlemmer fra de deltagende arabiske lande fik mulighed for at udtale sig om krisen. Deres fælles synspunkt var, at Vesten og de islamiske landes opfattelse af ytringsfriheden er divergerende – og i virkeligheden er dette misforhold kimen til den nuværende krise. Det jordanske medlem udtrykte det således:

”Vi går ind for ytringsfrihed – men kun når den praktiseres med respekt for andre. Ytringsfrihed må simpelthen ikke føre til dis­krimination”.

 

Under debatten var det tydeligt, at EMPA medlemmer fra EU-landene og medlemmer fra de arabiske lande ikke delte de samme synspunkter om hvordan ytringsfrihed skulle begrænses. Det Egyptiske medlem, støttet af medlemmer fra Palæstina og Libanon, forslog, at den eneste løsning på problematikken er indførelsen af nationale såvel som internationale (FN) love, som vil sikre, at en sådan situationen ikke vil kunne opstå igen. Derimod udtalte medlemmer fra Tyskland, Grækenland og Luxembourg at yderligere begrænsninger af ytringsfriheden ved lov ikke er nødvendig.

 

Fælles for alle medlemmer var enigheden om, at EMPA er det ideale forum til at fremme dialogen medlem EU og de islamiske lande. I den forbindelse sagde det tyske medlem, at ”debatten i dag har vist, at udvalgets medlemmer ikke deler de samme synspunkter om dette emne, men den har også vist, at EMPA er det rette forum til at føre en sådan debat”.

 

Mariam Osman Sherifay, som repræsenterer den svenske riksdag, var det eneste medlem, som kritiserede Danmark direkte. Hun bemærkede, at krisen hovedsaglig skyldes den politiske udvikling i Danmark, som blandt andet er kommet til udtryk ved dannelsen af et racistisk parti samt indførelsen af meget restriktive immigrationsregler. Hun tilføjede, at krisen slet ikke handler om ytringsfrihed, men er derimod et resultat af diskrimination mod muslimer i Danmark. Hun var dog enig med de fleste medlemmer i at vejen ud af krisen skulle findes gennem dialog.

 

EMPAs henstillinger om krisen

Forud for debatten blev et udkast til en henstilling om krisen udarbejdet af EMPA formandskabet, som i øjeblikket varetages af Europa-Parlamentet. Under mødet roste de fleste medlemmer udkastet, dog blev det antydet af medlemmer fra flere arabiske lande, at de vil fremsætte ændringsforslag, som foreskriver, at der er bestemte grænser for ytringsfrihed – og at de grænser er blevet overtrådt. Samtidig vil der blive fremsat ændringsforslag som anbefaler, at medlemslandene indfører love, som sætter grænser for ytringsfrihed vis á vis religion.

Senest den 17. marts kan medlemmer af det politiske udvalg fremsætte ændringsforslag til nedenstående henstilling. Det forventes, at EMPAs kulturelle udvalg også vil vedtage en henstilling med relation til Muhammed tegningerne[1]. Begge udvalg holder møde den 26. marts, hvor der skal stemmes om ændringsforslagene til henstillingerne.

 

Den 27. marts vil EMPA forsamlingen debattere begge henstillinger, hvorefter EMPAs medlemmer vil stemme om dem. Ifølge Europa-Parlamentets sekretariat for EMPA, vil det formentlig ikke være muligt at fremsætte ændringsforslag til udvalgenes henstillinger under plenarmødet den 27. marts.

 

Udkast til henstilling (anbefaling) fra det poliske udvalg

As regards freedom of expression and respect for religious beliefs

1.    Expresses its grave concern about the situation triggered by the publication in certain parts of the European media of cartoons that caused offense to Muslim religious sentiment and about violent demonstrations and attacks against European representations that took place in several Muslim countries;

2.    Deeply deplores any offense against religious sentiment and principles relating to morals and beliefs; calls for freedom of expression to be used responsibly and at the same time roundly condemns the use of violence;

3.    Recalls that the Barcelona Declaration of 1995 lays down the principle of respect for human rights and fundamental freedoms, including freedom of expression, of thought and of religion, and the principle of respect for diversity and pluralism and the promotion of tolerance; regrets the fact that these principles seem to have been disregarded;

4.    Is convinced that dialogue is the only way of dealing with the current situation and preventing such things from happening again; points out that EMPA is the appropriate forum for working together to foster dialogue between religions, cultures and societies;

 

Baggrund – hvad er EMPA?

Den parlamentariske forsamling for Euromiddelhavssamarbejde (EMPA) blev oprettet i Napoli den 3. december 2003 som følge af en beslutning taget på en ministeriel konference, som blev afholdt i forbindelse med EU’s euromiddelhavssamarbejde. EMPA afholdte sit første møde i Athen den 22. – 23. marts 2004, hvor det blev besluttet at organisationen skulle ledes af et ”bureau” bestående af parlamentsformænd fra Egypten, Tunesien, Grækenland og Europa-Parlamentet.

 

EMPAs medlemmer bliver udpeget af de nationale parlamenter i EU[2], nationale parlamenter fra de 10 middelhavspartner lande (Algeriet, Egypten, Jordan, Israel, Libanon, Marokko, Palæstina, Syrien, Tunesien og Tyrkiet) samt medlemmer fra Europa-Parlamentet.

 

I øjeblikket har EMPA 240 medlemmer, hvoraf 120 er europærer (75 fra de nationale parlamenter og 45 fra Europa-Parlamentet) mens 120 er fra partnerskabslandene. Hvert parlament kan udpege en delegation bestående af tre medlemmer.

 

Der afholdes et møde i EMPAs parlamentariske forsamling en gang om året. Derudover har EMPA tre udvalg (da delegationerne har 3 medlemmer hver, er alle delegationer repræsenteret i udvalgene): Udvalget for Politik, Sikkerhed og Menneskerettigheder, Udvalget for Økonomi, Finans, Socialpolitik og Uddannelse samt Udvalget for at Fremme Livskvalitet, Udveksling og Kultur. Endeligt mødes parlamentsformændene fra EMPA hvert andet år.

 

 

Med venlig hilsen

 

Mongin Forrest

 

 

 

Hvis du vil vide mere

Europa-Parlamentets hjemmeside om EMPA:
http://www.europarl.eu.int/intcoop/empa/home/default_en.htm

EMPA Bureaus udtalelse om krisen
http://www.europarl.eu.int/intcoop/empa/assembly_documents/bureau_statement_en.pdf

 



[1]     EMPAs Kulturudvalg er i øjeblikket ledet af det italienske parlament. Den 27. februar blev et møde afholdt i Rom, hvor punktet ”den religiøse dimension og dialogen mellem kulturer og civilisationerne” var på dagsorden. Henstillingen fra kulturudvalget skal også vedtages i Bruxelles den 26. marts.

[2]     UK og Danmark har endnu ikke udpeget en delegation til EMPA.