ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

11. maj 2006

 

Besvarelse af spørgsmål 1 til B 56 stillet af Erhvervsudvalget den 5. maj 2006.    

 

 

 

 

 

Spørgsmål 1:

Hvordan tænkes det kontrolleret, om prisen på et omkostningsbestemt gebyr er korrekt og ærligt udregnet?

 

Svar:

Nu er det jo ikke regeringen, der har fremsat beslutningsforslaget. Jeg kan derfor ikke svare på, hvordan forslagsstillerne nærmere har tænkt sig at kontrollere overholdelsen af forslaget om regler om omkostningsbestemte gebyrer i den finansielle sektor.

 

En sådan kontrol vil normalt forudsætte, at prisen på hver ydelse defineres, og at der udarbejdes regler for beregningen. Det vil kræve, at man bl.a. skal se på hvilke arbejdsgange, der er nødvendige for, at den pågældende serviceydelse kan ydes. Herudover skal disse arbejdsgange prisfastsættes. Der kan tillige være andre omkostninger som fx forrentning af kapital, udviklings- og vedligeholdelsesomkostninger, herunder IT-udgifter, der skal indgå i den samlede omkostningsfastsættelse.

 

Der er ikke noget belæg for, at omkostningsbestemte gebyrer/priser vil være lavere end markedsbestemte priser. Det vil tværtimod mindske virksomhedernes incitament til hele tiden at nedbringe omkostninger og allokere ressourcerne effektivt. Ligesom administrationen af reglerne om omkostningsbestemte gebyrer i sig selv vil betyde øgede omkostninger, der i sidste ende vil betyde dyrere produkter til forbrugerne. I en markedsøkonomi er det en sund konkurrence, der sikrer incitament til fortsat effektiviseringer og lavere priser.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk