Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 26. april 2006

                                

Under henvisning til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalgs brev af 24. marts 2006 følger hermed - i 5 eksemplarer – Ministeren for Familie- og Forbrugeranliggenders svar på spørgsmål nr. 1 ad B 66:

 

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for erfaringerne med barselordningerne i henholdsvis Norge og, Sverige og Island, herunder udviklingen i fordelingen af barsel uger mellem mænd og kvinder.”

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at de norske barselsforhold giver forældrene ret til tilsammen 53 ugers fuldtidsorlov pr. fødsel. Der ydes 100 pct. kompensation i 43 uger eller 80 pct. kompensation i 53 uger (dog maks. 325.020 kr. på årsbasis i 2003 niveau). Moderen er berettiget til 3 uger før fødslen og 6 uger efter, mens faderen er berettiget til 5 uger efter fødslen.

 

Såfremt faderen ikke benytter sin ret til 5 ugers fædreorlov bortfalder denne, og den samlede orlovsperiode bliver tilsvarende kortere. Moderen kan overtage retten såfremt faderen ikke har ret til fædreorlov. Det er cirka 90 % af fædrene, der har ret til fædreorlov.

 

Barselsordningen finansieres via Folketrygd, som både arbejdsgivere, selvstændige og lønmodtagere indbetaler til.

 

I relation til de svenske barselsforhold kan jeg oplyse, at forældrene tilsammen har ret til 13 måneder med 80 % lønkompensation, dog med et maksimum på 234.581 kr. pr. år (2003 niveau). Det kræver, at forælderen har arbejdet 240 dage inden fødslen. Er dette krav ikke opfyldt kompenseres med op til 65.363 kr. pr. år. (2003 niveau).

 

Hver forælder har ret til halvdelen af barselsorloven, men den ene forælder kan give den anden forælder en andel af orloven dog med undtagelse af 2 måneder, der er øremærket til den enkelte forælder.

 

Derudover har forældrene ret til 3 måneder, der kompenseres med 49 kr. pr. dag (2003 niveau). Faderen har ydermere ret til 10 dage i forbindelse med fødslen.

 

Den svenske ordning er arbejdsgiverfinansieret. Arbejdsgiverne indbetaler 1,5 pct. af lønsummen og forsikrer sig således mod at betale barselsløn.

 

I forhold til den islandske ordning har moderen ret til tre måneders barsel, og faderen har ret til tre måneders barsel. Derudover har forældrene ret til tre måneder til deling mellem forældrene.

 

Under orloven kompenseres forældrene med 80 pct. af den hidtidige løn. Der er ikke noget loft på kompensationen, men der er et minimum for deltidsansatte på 4.646 kr. pr. måned og 6.439 ved fuldtidsbeskæftigelse.

 

Ordningen er arbejdsgiverfinansieret. Arbejdsgiverne bidrager med 0,85 pct. af lønsummen.

 

Det har ikke været muligt at finde sammenhængende data, der viser udviklingen i brugen af barselsorloven fordelt på køn for hverken Norge, Sverige eller Island.

 

 

 

Lars Barfoed

 

                                                                                                             / Pernille Moll