Besvarelse af spørgsmål nr. 4 af 8. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af et nævn til sikring af offentligt ansattes ytringsfrihed (B 62).
Spørgsmål:
         â€Hvordan vil ministeren sikre sig, at vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed fÃ¥r den tilsigtede effekt? Hvilke initiativer vil ministeren tage i den sammenhæng?
        Â
         Der henvises til, at det bl.a. fremgår af udkastet til vejledning, at:
         "Vejledningen kan tjene dels som en overskuelig guide for de enkelte ledere og medarbejdere i konkrete situationer, dels som inspiration til en generel fremme af offentligt ansattes deltagelse i den offentlige debat og til, hvordan man på den enkelte arbejdsplads kan fremme åbenhed og debat om arbejdspladsens forhold.
        Â
         Det sidste kan f.eks. ske i forbindelse med drøftelse og gennemførelse af personale- og ledelsespolitikker.
        Â
         Samtidig vil vejledingen kunne indgå ved seminarer, kurser eller andre arrangementer, der afholdes af arbejdsgiver- og/eller personaleorganisationer."
Svar:
Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 1, vil der som anbefalet af Udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed blive udsendt en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, som vil svare til det udkast til vejledning, som udvalget har udarbejdet, jf. bilag 6 i betænkning nr. 1472/2006.
Med hensyn til effekten af den omhandlede vejledning er det – som omtalt i spørgsmålet – i udkastet anført, at vejledningen kan tjene dels som en overskuelig guide for de enkelte ledere og medarbejdere i konkrete situationer, dels som inspiration til en generel fremme af offentligt ansattes deltagelse i den offentlige debat.
Det anføres endvidere, at vejledningen vil kunne virke som inspiration til, hvordan man på den enkelte arbejdsplads kan fremme åbenhed og debat om arbejdspladsens forhold, og at dette for eksempel kan ske i forbindelse med drøftelse og gennemførelse af personale- og ledelsespolitikker.
Endeligt er det i udkastet anført, at vejledningen vil kunne indgå ved seminarer, kurser eller andre arrangementer, der afholdes af arbejdsgiver- eller personaleorganisationer mv.
Det er Justitsministeriets opfattelse, at det må være overladt til ledelsen og de ansatte på den enkelte offentlige arbejdsplads at tage stilling til, i hvilket omfang den kommende vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed bør give anledning til initiativer af den nævnte karakter.