Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 113) Forslag til Lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv. (Inddragelse af forældre i vejledningen af de 15-17-årige) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 6. februar 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 11:

” Hvordan forholder ministeren sig til Efterskoleforeningens forslag til en række konkrete skærpelser i forhold til de mange unge, der vælger en efterskole som uddannelsesvej, f.eks. pligt til at orientere om de unges uddannelsesforløb til UU-centrene og underretningspligt i forhold til optagelse og manglende fremmøde af ikke undervisningspligtige elever, og vil ministeren i givet fald stille ændringsforslag herom? ”

 

Svar:

Efterskoleforeningen efterlyser en ændring af den underretningspligt, som efterskolerne allerede har angående de undervisningspligtige elever, og anmoder om, at disse underretninger fremover skal gå direkte til Ungdommens Uddannelsesvejledning, og ikke som nu til kommunen. Formålet med forslaget er blandt andet at sikre, at Ungdommens Uddannelsesvejledning også kommer på banen for de undervisningspligtige.

 

Jeg kan ikke udelukke, at der kunne ligge en administrativ lettelse for efterskolerne heri, men da Ungdommens Uddannelsesvejledning jo er en del af den kommunale forvaltning, mener jeg ikke umiddelbart, at det er nødvendigt at ændre adressen på indberetningerne for at sikre, at Ungdommens Uddannelsesvejledning får de oplysninger, de skal bruge for at løse deres opgaver, når oplysningerne allerede er indberettet til kommunen.

 

Efterskoleforeningen foreslår endvidere, at institutionernes underretningspligt udvides til også at omfatte elever, der ikke møder frem på den uddannelse, de er indskrevet til. Jeg er enig heri, og forslaget gav efter høringen anledning til en tilføjelse til bemærkningerne til lovforslagets    § 1, nr. 3. Det fremgår af denne tilføjelse, at underretningspligten også omfatter tilfælde, hvor en ung, der er optaget på eller indskrevet til et skole- eller uddannelsesforløb, ikke begynder på uddannelsen. Jeg mener ikke, der her er behov for yderligere ændringer.

 

Efterskoleforeningen foreslår endelig, at der etableres en underretningspligt til Ungdommens Uddannelsesvejledning vedrørende de unges uddannelsesplaner efter grundskolen eller afsluttet 10. klasse. Hertil vil jeg bemærke, at langt hovedparten af disse uddannelsesplaner allerede er tilgængelige for Ungdommens Uddannelsesvejledning, da udarbejdelsen af uddannelsesplaner for elever i folkeskolen og folkeskolens 10. klasse jo netop sker i et samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning. Dette er jo imidlertid ikke nødvendigvis tilfældet for alle elever, der forlader en privat grundskole eller efterskole, og jeg er derfor enig med efterskoleforeningen i, at det kunne overvejes at sikre en sådan indberetning fra efterskolerne. Da jeg naturligvis anser det for centralt, at efterskolerne kun pålægges pligt til indberetning af oplysninger, der er nødvendige for, at Ungdommens Uddannelsesvejledning kan løse sin opgave, vil jeg overveje efterskolernes forslag i forbindelse med kommende forslag til forbedringer af den samlede vejledningsindsats. Som det også fremgår af efterskolernes høringssvar, foregår denne orientering i dag på frivillig basis.

 

Der henvises desuden til svaret på spørgsmål 8.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder