Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L    116- Forslag til Lov om ændring af ligningsloven, selskabsskatteloven og andre skattelove (Justering af erhvervsbeskatningen).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer kommentar til henvendelse af 31. marts 2006 fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscenteret (L 116-Bilag 13).

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


A. Dansk Landbrugsrådgivning, Landscenteret, retter henvendelse i anledning af, at der er stillet forslag om et nyt stykke i ejendomsavancebeskatningslovens § 9, jf. ændringsforslag nr. 3. Landscenteret bemærker, at der er to betingelser, der skal være opfyldt:

  1. Boligdelen er forøget efter 14. december 2005.
  2. Fortjeneste ved salg af ejendom nr. 2 er mindre end den genanbragte fortjeneste.

Landscenteret finder, at denne bestemmelse i relation til genplaceringsreglerne i ejendomsavancebeskatningsloven § 10 kan medføre, at der sker en dobbeltbeskatning af en mer-erstatning. Landscenteret finder, at det er overset, at § 10 dækker over et forhold, der til forskel fra §§ 6 A og 6 C også har konsekvenser i afskrivningsloven.

Kommentar: Det er afgørende for de foreslåede ændringer, at det sikres, at en fortjeneste, der genanbringes i en erhvervsejendom efter reglerne i ejendomsavancebeskatningslovens § 6 A, § 6 C eller § 10, kommer til beskatning, når betingelserne for genanbringelsen ikke længere er opfyldt. Beskatningen sker på den måde, at fortjenesten beskattes, når den ejendom, hvor fortjenesten er genanbragt, afstås.  Fortjenesten beskattes som om ejendommen var blevet beskattet på det tidspunkt, hvor den første ejendom blev afstået. Beskatningen er i den situation ikke anderledes end hvis beskatningen var sket ved den oprindelige afståelse.

Disse hensyn gør sig også gældende for erstatningssummer, der er omfattet af ejendomsavancebeskatningslovens § 10.

Vedrørende Landscenterets bemærkninger om dobbeltbeskatning af en mererstatning kan følgende oplyses:

Er det beløb, der anvendelse til genopførelse m.v., mindre end forsikringssummen fragår forskelsbeløbet i afskrivningsgrundlaget. Ved senere salg af bygningen anses beløbet som en foretagen afskrivning ved opgørelse genvundne afskrivninger eller tab, jf. afskrivningslovens § 24, stk. 5. Hvis det beløb, der anvendes til genopførelse m.v. er mindre end erstatningssummen fradrages forskelsbeløbet i ejendommens anskaffelsessum i det indkomstår, hvori skaden sker, jf. ejendomsavancebeskatningslovens § 10, stk. 3. Der kan dog højst fradrages et beløb svarende til ejendommens anskaffelsessum på tidspunktet for skadens indtræden. Forskelsbeløb, der fragår i afskrivningsgrundlaget eller beskattes efter afskrivningslovens § 24, stk. 5, påvirker dog efter denne bestemmelse ikke ejendommens anskaffelsessum. Dermed sikres, at der ikke sker nogen dobbeltbeskatning. Ændringsforslaget og de foreslåede ændringer i ejendomsavancebeskatningslovens § 8 ændrer ikke herved.  

Dansk Landbrugsrådgivning, Landscenteret, foreslog også i høringssvaret til lovforslaget, at de nye regler ikke skulle omfatte mererstatning omfattet af ejendomsavancebeskatningslovens § 10.

Der henvises herom til kommentarerne til høringssvaret fra Dansk Landbrugsrådgivning.

 

B. Dansk Landbrugsrådgivning savner eksempler i bemærkningerne på bestemmelsens anvendelsesområde og konsekvenser, herunder hvad der skal forstås ved en forøgelse af boligdelen.

Der savnes ligeledes en stillingtagen til om f.eks. § 6 A har forrang frem for forslaget til § 9, stk. 4, eller omvendt.

Kommentar: Bestemmelsen skal ses på baggrund af bestemmelsen i ejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 2 og 3. Ved anskaffelsen af ejendommen er der foretaget en fordeling mellem boligdelen og den øvrige del. Det samme sker ved afståelsen af ejendommen. Hvis boligdelen på dette tidspunkt er forøget, er betingelserne for anvendelse af den nye bestemmelse opfyldt, hvis den genanbragte fortjeneste ikke bliver beskattet fuldt ud ved afståelsen af den ejendom, hvor fortjenesten er genanbragt.      

De nye bestemmelser finder anvendelse i det omfang betingelserne for at kunne genanbringe en fortjeneste ikke længere er til stede. De forskellige genanbringelsesregler har derfor forrang frem for de nye bestemmelser.

 

C. Dansk Landbrugsrådgivning noterer sig, at der er sket en mindre ændring af ikrafttrædelsesbestemmelse.

Kommentar: Ændringen er en følge af det løfte som jeg afgav i forbindelse med Dansk Landbrugsrådgivnings oprindelige høringssvar.   

Â