Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Dato

J.nr.

 

 

:

:

 

 

13. marts 2006  

500-15

 

 

Trafikudvalget har i brev af 27. februar 2006 stillet mig følgende spørgsmål 71 vedrørende L 126, som jeg hermed skal besvare.

./.         Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

Spørgsmål 71:

"Ministeren bedes oplyse, hvilke erstatnings- og ansvarsforsikringsregler, der er fastsat efter Jernbanelovens kap. 7, herunder om der ud over grænsen å kr. 10.000 (grundbeløb) i § 13, stk. 3, er fastsat loft over erstatningens størrelse. Ministeren bedes desuden oplyse, hvilke regler der gælder for metroen (Ørestadsselskabet, Frederiksbergbaneselskabet, Østamagerbaneselskabet samt MetroCityringen), herunder om/i hvilket omfang, der er tale om selvforsikring"

Svar:

Ifølge lov om jernbane skal krav om erstatning for skader i forbindelse med jernbanevirksomhed eller skader som er forvoldt af jernbaneinfrastrukturforvaltere være dækket af en ansvarsforsikring i det omfang skaderne ikke er dækket af statens selvforsikringsordning.

Disse bestemmelser gælder ligeledes for Metroen, der er omfattet af lov om jernbane. For skader der forvoldes i 2006 skal jernbanevirksomhederne og Metroen have en ansvarsforsikring på minimum 313 mio. kr. for personskade og tingsskade.

For så vidt angår en beløbsmæssig begrænsning af jernbanevirksomhedernes objektive erstatningsansvar er der i øjeblikket ikke fastsat nogen begrænsning eller loft over erstatningens størrelse. Jernbaneloven hjemler dog mulighed herfor. Der er dog en beløbsmæssig begrænsning i bestemmelserne om erstatning af håndbagage. Dette beløb udgør 12.400 kr. i 2006-priser.

Med venlig hilsen

Flemming Hansen