Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik

 

 

 

 

 

 

 

København, den 22. februar 2006

 

 

Kære Medlem af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

 

Amnesty International henvender sig med dette brev, idet vi til vores overraskelse har konstateret, at et af de mest centrale kritikpunkter anført i vores høringssvar til forslag til ændring af Udlændingeloven (Betinget udvisning, skærpelse af udvisningsreglerne og reglerne om indrejseforbud mv.) ikke gengives i Integrationsministeriets høringsnotat af 7. februar 2006.

Vi har derfor valgt at henvende os direkte til udvalget.

 

Vi anførte i vores høringssvar, at lovforslaget udgør en alvorlig forringelse af flygtninges retssikkerhed, idet flygtninge, der har opholdt sig mindre end 8 år i Danmark vil blive sidestillet med andre udlændinge og således vil kunne udvises for mindre forbrydelser. Vi vurderer, at lovforslaget bringer Danmark på kant med hensigterne bag FN’s Flygtningekonvention.

 

Vi påpegede i den forbindelse, at FN’s Flygtningekonventionens art. 32 udelukkende giver stater mulighed for at udvise flygtninge, der udgør en fare for den nationale sikkerhed eller den offentlige orden. UNHCR har senere i Eksekutivkomiteens konklusion nr. 7 (1977), understreget, at udvisning udelukkende bør finde sted under ekstraordinære omstændigheder og nøje overvejelse af alle forhold. Den relativt beskedne kriminalitet, som med lovforslaget vil kunne danne baggrund for, at en flygtning vil miste sin flygtningestatus, falder efter Amnestys vurdering ikke ind under denne definition.

 

Vi skal uddybende bemærke, at man må forstå lovforslaget sådan, at en flygtning, der har befundet sig mindre end 5 år i Danmark fremover vil kunne idømmes udvisning efter § 24 i Udlændingeloven for et lovbrud, der udelukkende medfører betinget fængsel af kort varighed, f.eks. ved mindre alvorlig berigelseskriminalitet.  

 

Vi beklager, at Integrationsministeriet har valgt ikke at gengive vores kritik i høringsnotatet og samtidig ikke forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt udvisningsreglerne med det fremførte lovforslag vil komme i strid med FN’s Flygtningekonventions artikel 32. Vi vil i denne sammenhæng bemærke at en tilsvarende kritik er fremhævet i Høringssvar fra Dansk Flygtningehjælp og Institut for Menneskerettigheder. Det er vores forhåbning, at du vil tage vores kritikpunkter til efterretning og vil finde dem anvendelige i forbindelse med førstebehandlingen af det nævnte lovforslag kommende fredag samt senere behandlinger.

 

Med venlig hilsen

AMNESTY INTERNATIONAL, dansk afdeling

 

 

Stinne Lyager Bech

Flygtningekoordinator