Jeg vil gerne starte med at kvittere over for Socialdemokraterne for, at de stemmer for det her lovforslag. Jeg synes jo, at det er en god linje, Socialdemokraterne har valgt i modsætning til ved nogle af de andre forslag, vi har haft til behandling på det sociale område.
Jeg mener, at fru Karen Klint har ganske ret i, at når man er med i noget, når man stemmer for noget, så er det jo også sådan, at man har mulighed for at få indflydelse på tingene. Det er jo netop derfor, at vi er en hel del, der undrer os såre over alle de aftaler, som Socialdemokraterne har valgt at sætte sig uden for, og hvor de ikke har ønsket at have indflydelse på, hvad der sker på et område.
Men så må jeg referere til, som også fru Karen Klint var inde på, at det her lovforslag altså handler om omkostningsbestemte takster. Det handler om, at der kommer prisgennemsigtighed på området, akkurat ligesom man skal redegøre for, hvad prisen på et privat tilbud er, akkurat ligesom man skal redegøre for, hvad prisen på et regionalt tilbud er, som man nu skal som konsekvens af kommunalreformen, hvor man skal indgå rammeaftaler om taksterne for de forskellige tilbud. Og så er det da oplagt, at de kommunale sociale tilbud også skal kunne påvise, hvad udgifterne er til de forskellige ting. Det er da vigtigt, at vi kender omkostningerne, også når det er noget, en kommune står bag.
Jeg begriber simpelt hen ikke, at et parti som SF ikke vil være med til at skabe gennemsigtighed også på det kommunale område, men stadig væk synes, at det skal være sådan noget, som skatteborgerne ikke rigtig skal have kendskab til. Man skal ikke rigtig kunne sammenligne, hvad det kommunale tilbud koster i forhold til, hvad det regionale tilbud og det private tilbud koster.
Dette er SF's politiske holdning som konsekvens af, at man vil stemme nej til det her lovforslag, for al det fokus, som hr. Thomas Krog efterlyser på kvaliteten af tilbuddene, har vi jo for længst taget hånd om. Det har vi taget hånd om
i mange sammenhænge, bl.a. med Tilbudsportalen, hvor alle godkendte tilbud fremover skal beskrive, hvad det er, der kan leveres, hvad det er for et indhold, der er af de forskellige tilbud. Vi har arbejdet med kvalitetsstandarder for en række institutioner. F.eks. er Landsforeningen af Opholdssteder i gang med et akkrediteringsprojekt, hvor de netop arbejder med kvaliteten i deres tilbud, og det har vi jo så givet økonomisk støtte til. Vi arbejder med kvaliteten i rigtig mange sammenhænge. Derfor er det simpelt hen at krybe udenom, når hr. Thomas Krog gør det til et problem i det her lovforslag, for vi har arbejdet meget med kvaliteten. Nu handler det om også at sikre en gennemsigtighed i, hvad omkostningerne ved de forskellige tilbud så er. Og der kan jeg kun være overrasket over, at SF synes, at når det lige præcis drejer sig om kommunale tilbud, så skal man ikke have noget kendskab til de forskellige omkostninger, men det er okay, at man har det, når det er private og regionale tilbud, der er tale om. Det synes jeg simpelt hen er for ringe fra SF's side.