Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 170) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen (Præcisering af folkeskolens formål, ekstra timer i dansk og historie, elevplaner, offentliggørelse af landsresultater af test, præcisering af det kommunale ansvar samt etablering af nyt råd for evaluering og kvalitetsudvikling af folkeskolen) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 24. april 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 42:

”Vil ministeren hindre, at kvalitetsrapporterne kan bruges til at rangordne skoler og kommuners skolevæsen?”

 

Svar:

Med forslaget om kvalitetsrapporter opnås der en høj grad af synlighed om forhold i det kommunale skolevæsen, herunder om, hvordan der arbejdes med kvalitetsudvikling i den enkelte kommune. Dette er en væsentlig del af forslagets begrundelse, og det ligger i naturlig forlængelse af lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne m.v. fra 2002. I henhold til den lov er det obligatorisk for kommunalbestyrelserne at offentliggøre bestemte nøgletal om skolerne på internettet. De fleste af disse tal vil også være relevante i en kvalitetsrapport.

 

Kvalitetsrapporterne vil komme til at indeholde en bred vifte af information, herunder en lang række konkrete data, herunder tal, men også beskrivelser, vurderinger m.v. Endvidere vil de lokale beslutninger og prioriteringer medføre en variation i rapporterne.

 

Særligt hvad angår resultater af de kommende nationale test opgjort på skole- og kommuneniveau vil disse dog som bekendt blive omfattet af tavshedspligt i henhold til det vedtagne lovforslag nr. L 101 (lov nr. 313 af 19. april 2006). Dette er bl.a. begrundet i hensynet til at undgå rangordning på baggrund af disse resultater. Derfor præciseres det i § 1, nr. 7, i L 170 med forslaget til § 40 a, stk. 4, 2. pkt., i folkeskoleloven for en god ordens skyld, at oplysninger omfattet af tavshedspligt - og altså herunder fortrolige testresultater - ikke må offentliggøres på intranettet i forbindelse med den pligtige offentliggørelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner samt skolebestyrelsers udtalelser herom.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder