Betænkning afgivet af Det Politisk-Økonomiske Udvalg den 27. april 2006

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om offentlige betalinger m.v. og lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån, lov om
arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om indkomstbeskatning af
aktieselskaber m.v.

(Justering af Nemkontoordningen og reglerne om selvejende institutioners anvendelse af Statens Koncernbetalinger/Offentligt Betalingssystem)

[af finansministeren (Thor Pedersen)]

 

1. Ændringsforslag

Finansministeren har stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 3. marts 2006 og var til 1. behandling den 22. marts 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Det Politisk-Økonomiske Udvalg.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og finansministeren sendte den 23. december 2005 dette udkast til udvalget, jf. alm. del - bilag 45. Den 7. marts 2006 sendte finansministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 5 spørgsmål til finansministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af TF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Det Radikale Venstres medlem af udvalget kan støtte lovforslaget og de stillede ændringsforslag. RV vil dog samtidig benytte lejligheden til at opfordre finansministeren til snarligt at imødekomme KL’s ønske om at få afklaret problemet vedrørende overflytningen af opgaven med udlevering af pas og kørekort til kommunerne. Overflytningen har besværliggjort den lukning af kommunernes kontantkasser, som var intentionen med den oprindelige lov om offentlige betalinger.

Et mindretal i udvalget (TF) vil ved 3. behandling stemme hverken for eller imod lovforslaget. Mindretallet vil stemme hverken for eller imod de stillede ændringsforslag.

Siumut, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   finansministeren, tiltrådt af et flertal i (udvalget med undtagelse af TF):

Til titlen

   1) Titlen affattes således:

»Forslag

til

Lov om ændring af lov om offentlige betalinger m.v., lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om indkomst­beskatning af aktieselskaber m.v. samt lov om ændring af lov om arbejdsløsheds­forsikring m.v. og lov om
Arbejds­markedets Tillægspension

 (Justering af Nemkontoordningen og reglerne om selvejende institutioners anvendelse af Statens Koncernbetalinger/Offentligt Betalingssystem)«.

[Konsekvens af ændringsforslag nr. 2]

Ny paragraf

   2) Efter § 2 indsættes som ny paragraf:

Ȥ 01

I lov nr. 420 af 10. juni 2003 om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension. (Aktiveringsydelse og ændringer som følge af fremsættelsen af forslag til lov om en aktiv beskæftigel­ses­indsats), foretages følgende ændring:

1.    § 1, nr. 18 og 20, ophæves.«

[Konsekvens af lovforslagets § 2]

Til § 3

   3) I stk. 3 ændres »§ 2« til: »§§ 2 og 01«.

[Konsekvens af ændringsforslag nr. 2]

Bemærkninger

Til nr. 1 og 3

Forslagene er en konsekvens af ændringsforslag nr. 2.

Til nr. 2

Ændringsforslaget indeholder en formel konsekvensrettelse i lov nr. 420 af 10. juni 2003 om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., som Beskæftigelsesministeriet er blevet opmærksom på efter høringsfristens udløb.

Forslaget er en konsekvens af, at bestemmelserne om arbejdsløsheds­kassernes anvendelse af Offentligt Betalingssystem (OBS) i §§ 76 og 77 i lov om arbejdsløshedsforsikring nu foreslås ophævet, jf. lovforslagets § 2. Ved lov nr. 420 af 10. juni 2003 blev disse bestemmelser ændret, men ændringerne er endnu ikke trådt i kraft og foreslås nu ophævet sammen med bestemmelserne.

  Troels Christensen (V) Â  Pia Larsen (V) Â  Leif Mikkelsen (V) Â  Troels Lund Poulsen (V) Â  Jens Rohde (V) Â  Kim Christiansen (DF) nfmd.  Mikkel Dencker (DF) Â  Pia Christmas‑Møller (KF) Â  Charlotte Dyremose (KF) Â  Pia Gjellerup (S) Â  Kirsten Brosbøl (S) Â  Ole Stavad (S) Â  Helle Thorning‑Schmidt (S) Â  Margrethe Vestager (RV) Â  Ole Sohn (SF) Â  Frank Aaen (EL) fmd.  Høgni Hoydal (TF) 

Siumut, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 171

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra finansministeren

2

Udkast til tidsplan for Det Politisk-Økonomiske Udvalgs behandling af lovforslaget

3

Ændringsforslag fra finansministeren

4

1. udkast til betænkning

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 171

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om præcisering af bemyndigelsen i forbindelse med OBS-ordningen, til finansministeren., og ministerens svar herpå

2

Spm. om hvorvidt ATP afkræves brugerbetaling ved tilknytning til SKB/OBS, til finansministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om uddybelse af bemærkning fra høringsnotatet, om anbefalinger til it-tilgængelighed fra Kompetencecenteret it-for-alle, til finansministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om inddragelse af repræsentanter for små virksomheder i den fremtidige implementering, til finansministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om at imødekomme KL's høringssvar om lukning af kommunernes kontantkasser, til finansministeren, og ministerens svar herpå