Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 24. maj 2006

Betænkning

over

Forslag til lov om tilskud til distribution af dagblade

[af kulturministeren (Brian Mikkelsen)]

 

1. Ændringsforslag

Kulturministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 29. marts 2006 og var til 1. behandling den 27. april 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Lovforslaget blev samtidig med fremsættelsen sendt i høring, og den 24. april 2006 sendte kulturministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Dansk Fagpresse.

Kulturministeren har over for udvalget skriftligt kommenteret henvendelsen til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 11 spørgsmål til kulturministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2 af udvalgets spørgsmål til kulturministeren og dennes svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Socialdemokratiets, Det Radikale Venstres, Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget kan tilslutte sig lovforslaget med nedenstående bemærkninger.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten mener, at det vil være ønskværdigt med en samlet redegørelse af hele mediestøtten i Danmark, så der vil kunne træffes fremtidssikre beslutninger om tilskud til forskellige medietyper.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten bemærker med tilfredshed, at kulturministeren i svar på spørgsmål nr. 8 har bekræftet, at husstandsomdelte gratisaviser ikke vil blive omfattet af lovforslagets tilskudsordning, uanset om der er indgået en aftale med modtageren.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten har endvidere noteret sig kulturministerens svar på spørgsmål nr. 10 om, at supplementsordningen er tiltænkt mindre, landsdækkende dagblade samt dagblade, der henvender sig til nationale mindretal. Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten er tilfredse med, at der laves en grænse på 75 pct. redaktionelt stof for de mindre, landsdækkende dagblade. Til gengæld ærgrer det Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, at kulturministeren, jf. svar på spørgsmål 11, ikke har ønsket at opjustere supplementsordningen, om end Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten tager til efterretning, at supplementsordningen bliver justeret med nettoprisindekset.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten kan på den baggrund tilslutte sig såvel lovforslaget som de af kulturministeren stillede ændringsforslag, der vil fremme størst mulig overensstemmelse mellem det nedsatte fordelingsudvalg og det fordelingsudvalg, der jf. lov nr. 271 af 30. marts 2006, er nedsat til at træffe afgørelse om distributionstilskud til udgivere af dagbladslignende publikationer. Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten noterer sig, at kulturministeren har lyttet til de tilkendegivelser, der kom fra ordførerne under 1. behandling.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   kulturministeren, tiltrådt af udvalget:

Til § 9

   1) Stk. 1 affattes således:

»Fordelingsudvalget består af en formand og 4 medlemmer, som beskikkes af kulturministeren. Ingen af udvalgets medlemmer må være repræsentanter for eller ansatte i eller have væsentlige personlige, herunder økonomiske, interesser i enkelte bladhuse eller distributionsselskaber. Udvalget beskikkes for 4 år ad gangen.«

[Sammensætning af fordelingsudvalget]

   2) Som stk. 6 indsættes:

»Stk. 6. 1 medlem beskikkes efter indstilling af Dansk Fagpresse.«

[Sammensætning af fordelingsudvalget]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringsforslaget fremsættes under hensyn til et ønske om at tilvejebringe størst mulig overensstemmelse mellem det fordelingsudvalg, der i henhold til lov nr. 271 af 30. marts 2006 skal træffe afgørelse om distributionstilskud til udgivere af dagbladslignende publikationer, og fordelingsudvalget i nærværende lovforslag, der skal træffe afgørelse om distributionstilskud til udgivere af dagblade.

Endvidere tilføjes det af habilitetshensyn, at fordelingsudvalgets medlemmer ikke må have personlige relationer til distributionsselskaber.

Til nr. 2

Tilføjelsen af 1 medlem, der beskikkes efter indstilling fra Dansk Fagpresse, vil fremme det ønske, som er nævnt i bemærkningerne til nr. 1, om øget overensstemmelse mellem fordelingsudvalget for dagbladslignende publikationer og dette lovforslags fordelingsudvalg for dagblade.

  Kim Andersen (V) fmd.  Flemming Damgaard Larsen (V) Â  Leif Mikkelsen (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Preben Rudiengaard (V) Â  Louise Frevert (DF) nfmd.  Karin Nødgaard (DF) Â  Jakob Axel Nielsen (KF) Â  Carina Christensen (KF) Â  Mogens Jensen (S) Â  Jytte Andersen (S) Â  Troels Ravn (S) Â  Jytte Wittrock (S) Â  Elsebeth Gerner Nielsen (RV) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Ole Sohn (SF) Â  Per Clausen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 187

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

2

Høringssvar og høringsnotat fra kulturministeren

3

Henvendelse af 2/5-06 fra Dansk Fagpresse

4

1. udkast til betænkning

5

Udkast til bekendtgørelse, fra kulturministeren

6

Ændringsforslag, fra kulturministeren

7

2. udkast til betænkning

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 187

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om anbefalinger, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om kommentar til henvendelse af 2/5-06 fra Dansk Fagpresse, og ministerens svar herpå

3

Spm. om, hvilke dagblade der er omfattet af ordningen, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm., om der er dagblade, som efter den foreslåede model vil miste hele deres distributionstilskud, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om overgangsordning, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om præcisering af tekst, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

7

Spm., om husstandsomdelte gratisaviser vil være omfattet af loven, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

8

Spm. om, hvordan et landsdækkende, gratis, husstandsomdelt dagblad vil kunne trække på den nye tilskudsordning, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

9

Spm., om det afsatte beløb til tilskudsordningen på 323 mio. kr. er tilstrækkeligt og fremtidssikret i form af regulering for pris- og lønudviklingen, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

10

Spm. om præcisering af, hvilke medier supplementsordningen er tiltænkt, til kulturministeren, og ministerens svar herpå

11

Spm., om ministeren vil være indstillet på at hæve beløbet til supplementsordningen fra 15 til 20 mio. kr., til kulturministeren, og ministerens svar herpå

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 2

To af udvalgets spørgsmål til kulturministeren og dennes svar herpå

Spørgsmål nr. 7 og svaret herpå er optrykt efter ønske fra V. Spørgsmål nr. 9 og svaret herpå er optrykt efter ønske fra S.

Spørgsmål 7:

Kan ministeren oplyse, hvorvidt husstandsomdelte gratisaviser vil være omfattet af loven?

Svar:

En husstandsomdelt gratisavis vil ikke være omfattet af lovforslagets tilskudsordning, idet det herved forudsættes, at omdelingen ikke er baseret på en abonnementsordning.

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget forstås ved et abonnement en aftale mellem abonnent og udgiver, der frit kan opsiges af abonnenten i den forstand, at abonnementet ikke er knyttet til andre relationer – f.eks. foreningsmedlemsskab – mellem abonnenten og udgiveren. Eksistensen af et abonnementsforhold forudsætter, at abonnenten aktivt fornyr sit abonnement mindst en gang om året.

Det tilføjes, at abonnementsbegrebet forstås således, at publikationen ikke leveres til den pågældende modtageradresse, såfremt aftale ikke er indgået.

Hvis en avis således omdeles generelt, uanset om der er indgået aftale med modtageren, vil avisen ikke være omfattet af lovforslagets tilskudsordning.

Spørgsmål 9:

Vil ministeren redegøre for, om det afsatte beløb til tilskudsordningen på 323 mio. kr. er tilstrækkeligt og fremtidssikret i form af regulering for pris- og lønudviklingen?

Svar:

Der vil være tale om en finanslovsbevilling, som vil blive pris- og lønreguleret efter de til enhver tid gældende retningslinjer for pris- og lønregulering af denne type bevillinger. På nuværende tidspunkt vil det sige, at tilskuddet som udgangspunkt vil blive reguleret med nettoprisindekset.