<DOCUMENT_START      PRESSEMEDDELELSE

 

Benchmarkundersøgelse af PET

 

Justitsminister Lene Espersen har modtaget en rapport med resultatet af den benchmark­under­søgelse af PET, som regeringen har iværksat som led i sin handlingsplan for terrorbe­kæmpelse. Undersøgelsen er gennemført i 1. kvartal 2006 af Deputy Director General (Corporate) i den britiske sikkerhedstjeneste (MI5). Rapporten består af en klassificeret del samt et uklassificeret resumé indeholdende de 12 anbefalinger, som undersøgeren fremkommer med. Det er den uklassificerede del af rapporten, som offentliggøres.

 

Justitsminister Lene Espersen udtaler i den anledning:

”Jeg har med tilfredshed noteret mig, at undersøgelsen konkluderer, at PET’s ydeevne, effektivitet og anseelse er øget betragteligt siden 11. september 2001, og at rapporten på den baggrund placerer PET blandt de absolut bedste efterretningstjenester i Europa. Det påpeges imidlertid samtidig, at PET i sit daglige arbejde også i de kommende år vil stå over for væsentlige udfordringer. Den britiske undersøger har på den baggrund opstillet 12 anbefalinger, som indgår i det resumé af undersøgelsen, som jeg offentliggør i dag.

 

Chefen for PET har over for mig tilkendegivet, at der efter tjenestens opfattelse er tale om gode og konstruktive anbefalinger, som vil kunne bidrage til den yderligere udvikling af tjenesten.

 

Regeringen vil nu se nærmere på de enkelte anbefalinger, inden den træffer beslutning om det videre forløb.”

Baggrund

Siden terrorhandlingerne i USA den 11. september 2001 er der som bekendt taget en række initiativer for at styr­ke indsatsen mod international terrorisme. Bl.a. er det politi- og efterretningsmæssige beredskab styrket, ligesom efterretningstjenesterne har fået øgede ressourcer.

 

Med henblik på at vurdere, om disse skridt er tilstrækkelige til at matche det aktuelle trusselsbillede, besluttede regeringen i efteråret 2005 at gennemføre en benchmarking af efterretnings­tjenesterne med henblik på at vurdere tjenesternes produkter, arbejdsprocesser, organisation og ressource­anvendelse. Undersøgelsen har taget afsæt i det udkast til kommissorium, der er optrykt som bilag 5 til den tværministerielle arbejdsgruppes rapport fra november 2005.