Med det boligforlig, vi nu endelig om ganske kort tid forhåbentlig kan vedtage her i Folketinget, sikrer vi, at der også i 2005 og 2006 bliver bygget almene boliger til gavn for alle i det danske samfund, at og vi får taget fat på ghettoindsatsen i de belastede områder, og at vi fortsætter renoveringsindsatsen.
Jeg synes, det er lidt komisk - for nu at bruge det ord
- at høre den socialdemokratiske ordfører, når han her fra talerstolen skælder ud over, at vi nu kan se et byggeri af almene boliger, der er større, end vi har set det i årtier, og at vi fortsætter den indsats, som Socialdemokraterne i øvrigt i 3 år i træk har lagt stemmer til, nemlig at der bliver renoveret i den almene boligsektor, og at staten og Landsbyggefonden finansierer byggeriet af nye almene boliger. Endnu en gang skulle vi her ved tredjebehandlingen i dag høre den socialdemokratiske ordfører vedkende sig det faktum, at Socialdemokraterne diskriminerer de af vore ældre medborgere, der har behov for en plejebolig, som værende ikke gode nok som lejere i den almene boligsektor. Det, man fra den socialdemokratiske ordførers side forsøgte at sige, er nemlig, at lejerne i de almene boliger, som tilfældigvis ligger i tilknytning med et plejecenter, så de kan få den pleje, de har behov for, fordi de er oppe i årene, ikke må bo
i boliger, som er finansierede på samme måde, som vi i øvrigt finansierer almene familieboliger og almene ungdomsboliger på, for de er ikke gode nok som lejere. Det, den socialdemokratiske ordfører bare glemte at fortælle, er, at det system, der fungerer i dag - altså at man som almen lejer betaler en husleje, som i det øjeblik, ens bolig ikke længere er belånt, går i Landsbyggefonden, hvorfra vi nu henter halvdelen af de penge, det koster at bygge en almen bolig - også gælder for de ældre lejere. Det vil altså sige, at de, der bor i plejeboliger, også bidrager til Landsbyggefonden, og derfor synes vi, det er beskæmmende, at man fra Socialdemokraternes side fastholder den diskriminering af de ældre lejere. Derudover glæder vi os meget over, at vi nu kan fortsætte tredelingen af indsatsen på det almene område med en fordeling, som vi synes er meget rimelig. Staten og Landsbyggefonden finansierer byggeriet af almene boliger med halvdelen til hver, og det betyder, at der også i fremtiden kan renoveres almene boliger for et meget betragteligt beløb. Det nye er, at der nu også sættes mange penge af til en indsats i problemramte områder, især ghettoområderne, og en del af indsatsen gør også, at der kan gennemføres målrettede huslejenedsættelser, som kan være til gavn, når beboersammensætningen i de problemramte områder skal ændres. Kort sagt: Vi er meget glade for, at vi nu kan gå på juleferie med viden om, at der i 2006 fortsat vil blive bygget mange almene boliger, og at vi har sikret finansieringen.
Så vil jeg sige, at det undrer mig såre, at Socialdemokraterne i forhold til det her forslag nu har sat sig selv uden for indflydelse. Det undrer mig såre, når vi tidligere har hørt meldingerne om, at Socialdemokraterne vil arbejde regeringen ud af regeringskontorerne, at man nu har valgt at stå uden for en aftale, som jo bare er en fortsættelse af den aftale, som Socialdemokraterne har lagt stemmer til i 2002, 2003 og 2004.
Allermest undrer det mig, fordi en af de allervigtigste dele af den her aftale er, at vi til næste år skal i gang med en reform af den almene sektor. Der er sat et stort udvalgsarbejde i gang, hvor man skal komme med forslag til, hvordan vi kan gøre mange ting i den almene sektor, men vigtigst, hvordan vi kan skabe en mere selvbærende almen boligsektor.
Men når vi om et år samles om bordet for at udmønte det udvalgsarbejde i en reform af det almene boligområde, er det uden det største oppositionsparti i Danmark, som simpelt hen har sat sig uden for indflydelse for at - kan man sige - høste nogle få billige point i debatten her op til jul, nogle få billige point, som man høster ved at forsøge at forklare, at man ikke længere kan bakke op om de principper, som man har lagt stemmer til 3 år i træk.
Men jeg glæder mig meget, til vi til næste år skal i gang med den her reform, og jeg glæder mig meget over, at det er en reform, der vil blive båret så bredt, nemlig med støtte fra Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre. Jeg synes bare, det er skammeligt, at det største oppositionsparti i Danmark ikke vil tage ansvaret, og jeg synes, at det meget understreger, at den linje, man lagde om at arbejde os ud af regeringskontorerne, løb man lige så hurtigt fra igen.
Til allersidst vil jeg nævne den boligsociale indsats. I går blev lovforslaget om integration førstebehandlet, og det her forslag skal ses som en opfølgning på det og en underbyggelse af det, og det skal også ses i forhold til det integrationsforlig, der er vedtaget.
Det glæder os meget, at vi nu fuldstændig efter de regler, der er i Landsbyggefondens formål, bruger tredelingen, nemlig renovering, nybyggeri og problemramte områder. Så vi går meget glade på juleferie.