Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 24 af 2. maj 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 99). |
Spørgsmål nr. 24:
Kan ministeren bekræfte, at en lønmodtager skal have kendskab til følgende oplysninger for at kunne udregne en kollegas løn – afhængig af hvilket lønbegreb, der opereres med:
1. Lønoplysninger for 9 personer løn uden overarbejdstillæg og præsterede timer for de 12 måneder, der ligger til grund for statistikken.
2. Samtlige fraværsbetalingerne (sygdom, barsel m.v.), hvor der ikke er ydet fuld løn.
3. DISCO-koder for samtlige medarbejdere, inkl. DISCO-koden for den person, som lønnen – i strid med intentionerne i loven – søges beregnet for.
4. Beregning af smalfortjenesten, herunder kendskab hvilke lønelementer, der skal indgå i beregningen, til behandlingen af søgnehelligdage m.v.
Svar:
Jeg vil gerne slå fast, at det på ingen måde med lovforslaget L 99 har været tilsigtet, at en lønmodtager ud fra oplysningerne i den kønsopdelte lønstatistik skal kunne udregne sin kollegas løn. Lønstatistikken er derimod et redskab, som skal give overblik inden for sammenlignelige medarbejdergrupper på en virksomhed over evt. lønforskelle mellem kvinder og mænd.
Jeg vil samtidig slå fast, at lovforslaget jo ikke ændrer ved adgangen til at kræve oplysninger til brug for en konkret ligelønssag, se hertil mit tidligere svar til spørgsmål 5, pkt. 3 og 4.