Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 25 af 2. maj 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (L 99). |
Spørgsmål nr. 25:
Skal svaret på spørgsmål 9 forstås således, at det ikke er muligt at få kendskab til enkeltindividers løn, selv med celler ned til tre personer?
Svar:
Personalestyrelsen har uddybende oplyst, at i besvarelsen af spørgsmål nr. 9 indgik en redegørelse for Finansministeriets forhandlingsdatabase, og det blev anført, at forhandlingsdatabasen som udgangspunkt ikke er en lønstatistik.
I traditionelle lønstatistikker er det normalt ikke muligt at definere sine udtræk ved at opstille afgrænsninger. Det kan man derimod i forhandlingsdatabasen. Ved at kombinere flere søgninger er det i særlige tilfælde muligt at udlede, hvad lønnen er til personer med unikke stillingsbetegnelser. Det er således muligt i forhandlingsdatabasen at få kendskab til visse enkeltpersoners løn.
I øvrigt er det vanskeligt at afgøre, hvilken undergrænse, der sikrer anonymitet. Hvis 9 ud af 10 personer i en gruppe kan blive enige om at fortælle hinanden hvad de får i løn, så kan de regne ud, hvad den 10. tjener. Der er således intet bestemt tal, der sikrer anonymitet. En høj antalsgrænse gør det blot vanskeligere at bryde anonymiteten.