Notat

3. april 2006

FAC, MBX

 

Finansministerens svar på spørgsmål 1 fra Det Politisk-Økonomiske Udvalg (L171)

Spørgsmål

Vil ministeren medvirke til en præcisering af den bemyndigelse, som ministeren tildeles i forbindelse med OBS-ordningen, således at det præciseres, at de steder, hvor kommuner og/eller regioner indgår, der skal bemyndigelsen ske på baggrund af en aftale med de respektive foreninger?

Svar

Anvendelse af det Offentlige Betalingssystem (OBS) til afregninger mellem kommuner og regioner indbyrdes vil blive fastsat efter forhandling mellem finansministeren og de kommunale/regionale parter.

OBS blev etableret for at kunne foretage afregninger mellem staten, kommuner og amtskommuner, så det offentlige undgår et rentetab. Hvis det offentlige foretager betalinger udenom OBS systemet mistes en rentedag, også selvom betalingen foretages mellem to offentlige myndigheder.

Når ændringsforslaget er nødvendigt nu skyldes det, at betalingsstrømmene i det offentlige ændres på grund af kommunalreformen. Dette skaber behov for en bemyndigelse til også at kunne anvende OBS i betalinger mellem f.eks. regioner, for at kunne opretholde de fordele, som det nuværende OBS har givet. En sådan anvendelse vil være relevant ved overførsler af periodiske betalinger af en væsentlig størrelsesorden.