LMN/RMH/BM

JLU/SM

 

 

 

 

 

 

11. januar 2007

 

Sag nr. 7111-0010

 

 

 

 

 

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

SOCIALMINISTERIET (LIGESTILLINGSAFDELINGEN)

 

Folketingets Europaudvalg

 

Kopi:

Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Folketingets Socialudvalg

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Det tyske EU-formandskabsprogram på beskæftigelses-, social- og ligestillingsområdet, 1. halvår 2007

 

Programmet for det tyske formandskab for 1. halvår 2007 fokuserer på 50-året for Rom-Traktaten (25. marts 1957). Desuden er globalisering og udfordringerne for den europæiske konkurrencedygtighed og socialmodel overordnede temaer. Under overskriften ”Europas økonomiske, sociale og miljømæssige fremtid” forventes temaet om vækst og velfærd at danne den primære ramme for forårstopmødet d. 8.-9. marts 2007.

 

I forhold til den beskæftigelsespolitiske og socialpolitiske dagsorden fremhæves fleksibilitet på arbejdsmarkedet kombineret med social beskyttelse og sikkerhed (flexicurity). Kommissionen har i sin rapport til forårstopmødet 2006 stillet i udsigt, at man i tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter vil udarbejde et sæt fælles principper for flexicurity, som kan fremlægges inden udgangen af 2007. Som input til arbejdet har EMCO og SPC udarbejdet et fælles bidrag om flexicurity, som blev godkendt på rådsmødet den 1. juni 2006.

 

Muligheder og udfordringer som følge af demografiske ændringer indgår også i det tyske formandskabsprogram og vil være et tema på begge rådsmøder for beskæftigelse og sociale anliggender i 1. halvdel af 2007. Der lægges op til aktiv erfaringsudveksling om at udnytte de ældre generationers potentiale og øge ældre arbejdstageres tilknytning til arbejdsmarkedet. Desuden fokuseres på ungdomsledighed og integration af unge på arbejdsmarkedet.

 

Kommissionen arbejder pÃ¥ et papir om den sociale realitet i EU med henblik pÃ¥ et bidrag til DER i marts 2007. Papiret er annonceret i Kommissionens meddelelse ”En dagsorden for borgerne” fra maj 2006. Efter hensigten skal en omfattende høringsprocedure iværksættes i medlemslandene, hvis resultater sammen med andre initiativer skal danne grundlag for en debat om Fremtidens Europa. Ifølge Kommissionen skal papiret ses i sammenhæng med den nye strategi for det indre marked.

 

På arbejdsretsområdet vil det tyske formandskab fortsætte forhandlingerne om direktivforslaget om overførsel af supplerende pensionsrettigheder som en del af bestræbelserne på at sikre mobilitet i EU. Formandskabet vil bygge videre på resultaterne under det finske formandskab, hvor der blev arbejdet intenst med forslaget. Trods fremskridtene i 2006, er mange spørgsmål endnu uafklarede.

 

Endvidere vil det tyske formandskab fortsætte debatten om modernisering af den arbejdsretlige regulering i kølvandet på Kommissionens grønbog om emnet, som blev offentliggjort den 22. november 2006. Grønbogen er p.t. i høring hos medlemsstaterne indtil den 31. marts 2007. Formålet med grønbogen er at skabe en offentlig debat om arbejdsretten, herunder bl.a. om hvordan den arbejdsretlige regulering kan bidrage til fremme af fleksibilitet kombineret med ansættelsestryghed, uanset ansættelsesformen.

 

Det tyske formandskab har meddelt, at man ikke ønsker at tage forhandlingerne om arbejdstidsdirektivet op. Under det finske formandskab blev et ekstraordinært rådsmøde den 7. november 2006 helliget arbejdstidsdirektivet, uden at det lykkedes at nå til enighed om opt out-spørgsmålet (vedr. muligheden for at fravige direktivets loft for ugentlig arbejdstid). Dermed er der heller ikke fundet en løsning på de problemer vedr. inaktiv rådighedstid og kompenserende hviletid, der følger af EF-Domstolens principielle afgørelser, og som betyder, at størstedelen af medlemsstaterne efter Domstolens afgørelser ikke overholder det gældende direktiv. Det er endnu uvist, hvordan Kommissionen  i lyset heraf vil reagere på forhandlingssammenbruddet. 

 

På arbejdsmiljøområdet ventes Kommissionen i februar at fremlægge sit forslag til Arbejdsmiljøstrategien for 2007-2012. Endvidere har formandskabet tilkendegivet at ville se på mulighederne for at forbedre lovgivningen på området, hvilket hænger sammen med formandskabets generelle interesse for bedre regulering.

 

For så vidt angår koordination af social sikring for vandrende arbejdstagere mv. vil formandskabet fortsætte forhandlingerne om gennemførelsesforordningen til forordning 883/04. Formandskabet vil indlede forhandlinger om kapitlerne vedr. sygdom, arbejdsulykker og dødsfald, som vurderes at høre til de vanskelige områder.

 

På ligestillingsområdet forventes de årlige Rådskonklusioner som opfølgning på Peking-platformen vedtaget. Endvidere er 2007 udnævnt til Europæisk År for Lige Muligheder for Alle, og under denne overskrift vil der blive givet særlig opmærksomhed til at sikre lige muligheder for alle befolkningsgrupper. Dette vil også vedrøre den europæiske beskæftigelsesstrategi, hvor der i implementeringen vil blive fokuseret på lige beskæftigelsesmuligheder for udsatte befolkningsgrupper.

 

Til orientering vedlægges udkast til dagsordener for de planlagte rådsmøder den 22. februar og den 30.-31. maj samt oversigt over planlagte konferencer under det tyske formandskab inden for social- og beskæftigelsesområdet.