Notat

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

Dato             27. marts 2007

J. nr.           514-3

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg om forslag til Kommissionsbeslutning om fælles specifikationer vedrørende nationale materielregistre (NVR)

 

Kommissionen har den 22. januar 2007 fremsendt et forslag til kommissionsbeslutning omkring oprettelsen af nationalt materielregister (NVR-register). Forslaget fremsættes med henblik på en beslutning ved komitéproceduren i henhold til artikel 21, stk. 2 i direktiverne 94/48/EF og 2001/16 om interoperabilitet for henholdsvis højhastighedstog og konventionelle tog.

 

På mødet den 25. januar 2007 i Artikel 21 Udvalget for interoperabilitet blev det aftalt, at Kommissionen skulle fremsende et reviderede forslag til det næste møde i Artikel 21 Udvalget med henblik på at behandle forslaget som et beslutningspunkt.

 

Registeret vil bl.a. komme til at indeholde godkendelsesnumre i forbindelse med ibrugtagning af rullende materiel, reference til verifikationserklæringer fra bemyndigede organer (Notified Body), samt informationer om ejerforhold, hvem der er ihændehavere og vedligeholdelsesansvar.

 

De nationale materielregistre vil af Jernbaneagenturet (ERA) blive stillet til rådighed som et samlet virtuelt europæisk register (VVR), hvor de nationale myndigheder, herunder havarikommissioner, regulatory bodies og sikkerhedsmyndigheden vil kunne få adgang til de oplysninger i registeret, som de har adkomst til.

 

En vedtagelse af det foreliggende forslag vil medføre national følgelovgivning, hvilket forventes at ske ved administrative forskrifter af Trafikstyrelsen under transport- og energiministerens bemyndigelse.

 

En vedtagelse af forslaget ventes at medføre begrænsede negative økonomiske og administrative konsekvenser for staten, idet Danmark ikke på nuværende tidspunkt har et nationalt materielregister.  Forslaget ventes ikke at medføre samfundsøkonomiske konsekvenser, idet der for allerede godkendt materiel vil være tale om overførsel af tilgængelige data fra jernbanevirksomhedernes registre.

 

Regeringen agter at støtte forslaget på Artikel 21 Udvalgets næste møde, der forventes afholdt ultimo april 2007.