SKOV- OG NATURstyrelsen                                                              11. april 2007

Naturområdet/NIN                                                                               J.nr. SNS-379-00014

 

 

 

 

GRUNDNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til ændring af Kommissionens forordning om suspension af indførsel i Fællesskabet af enheder af visse arter af vilde dyr og planter (komitésag)

 

1. Status

Kommissionen har den 29. marts 2007 fremsendt ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Forslaget har hjemmel i artikel 4, stk. 6 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996 om beskyttelse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed, som har hjemmel i artikel 175 EF (tidligere artikel 130 S).

 

Forslaget er en revision af Kommissionens forordning (EF) nr. 349/2003 om suspension af indførsel i Fællesskabet af enheder af visse arter af vilde dyr og planter senest ændret ved Kommissionens forordning (EF) nr. 605/2006 af 19. april 2006. For klarheds skyld foreslås Kommissionsforordning nr. 349/2003 afløst af en ny forordning frem for blot en opdatering.

 

Der skal stemmes om forslaget i komitéen vedrørende handel med vilde dyr og planter (CITES Forvaltningskomitéen) ved skriftlig procedure med svarfrist den 18. april 2007.

 

2. Formål og indhold

Forslag til ændringer af forordningen sker primært på baggrund af vurderinger af de seneste oplysninger af arternes bevaringsstatus foretaget af Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe i EU nedsat under artikel 17 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996. Undersøgelsesgruppen består af repræsentanter fra de enkelte medlemslande.

 

På baggrund af EU's udvidelse til 27 Medlemsstater pr. 1. januar 2007 kræves endvidere at alle eksisterende suspensioner af indførsel for de 2 nyeste lande slettes fra listerne, idet disse lande nu er omfattet af EU-reglerne.

 

Derudover foreslås ikke-substantielle justeringer af teksten i forordningen.

 

Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe har konkluderet, at indførsel til EU af følgende arter omfattet af bilag A eller B til Rådets forordning nr. 338/97 bør suspenderes (importforbud):

Capra falconeri fra Usbekistan (jagttrofæer); Manis temminckii fra Den Demokratiske Republik Congo; Hieraaetus ayresii, Polemaetus bellicosus, Sagittarius serpentarius, Poicephalus gulielmi, Glaucidium perlatum, Scotopelia bouvieri og Chamaeleo montium fra Cameroun; Torgos tracheliotus fra Cameroun og Sudan; Coracopsis vasa fra Madagaskar; Otus leucotis fra Guinea; Geochelone sulcata fra Togo (opdrættede/”ranched”); Pelochelys cantorii, Hippocampus barbouri, H. comes, H. histrix og H. spinosissimus fra Indonesien; Strombus gigas fra Grenada; Agaricia agaricites fra Haiti; Platygyra sinensis fra Tonga; Dendrobium bellatulum, D. wardianum og Phalaenopsis parishii fra Vietnam.

 

Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe har også konkluderet, at suspension af indførsel til EU af følgende arter omfattet af bilag A eller B til Rådets forordning nr. 338/97 ikke længere er påkrævet:

Kinixys erosa fra Togo; Phelsuma minuti og Furcifer pardalis fra Madagaskar; Chamaeleo gracilis (opdrættede/”ranched” individer med snude-til-halelængde mindre end 8 cm), Chamaeleo senegalensis (opdrættede/”ranched” individer med snude-til-halelængde mindre end 6 cm) og Varanus exanthematicus (opdrættede/”ranched” individer mindre end 35 cm i længde) fra Togo; Strombus gigas fra Antigua og Barbuda, Barbados, Dominica, Trinidad og Tobago; Galanthus nivalis fra Bulgarien; Pericopsis elata fra Den Centralafrikanske Republik og Congo; Ophrys insectifera, O. sphegodes, Orchis papilionacea og O. simia fra Rumænien.

 

3. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig.

 

4. Nærhedsprincippet

Der er tale om en gennemførelsesbestemmelse af en allerede vedtaget rådsretsakt. Spørgsmålet om nærhedsprincippet er derfor ikke relevant.

 

5. Konsekvenser for Danmark              

Forslaget vil indebære ændringer i administrationspraksis, men har ikke lovgivningsmæssige, administrative eller økonomiske konsekvenser for Danmark.

 

Forslaget indebærer både en positiv og negativ påvirkning af beskyttelsesniveauet. Samlet vurderes påvirkningen af beskyttelsesniveauet derfor at være neutral.

 

6. Høring

Kommissionen har konsulteret de berørte oprindelseslande om ethvert forslag til indførelse af nye importforbud, jvf. Rådets forordning nr. 338/97 art. 4, stk. 6.

 

Et rammenotat har 10. april 2007 været udsendt i høring i specialudvalget for miljø. Der er ikke indkommet høringssvar.

 

7. Forhandlingssituationen

Forslaget om indførsel eller ophævelse af restriktioner for visse arter af vilde dyr eller planter er blevet drøftet i Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe, jvf. Rådets forordning nr. 338/97, art. 4, stk. 1 og 2. Der har i undersøgelsesgruppen været enighed om forslagene til de nævnte ændringer.

 

8. Dansk holdning

Regeringen kan støtte Kommissionens forslag.

 

Ændringer i bilagene sker på baggrund af indstilling fra Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe, som er nedsat i henhold til Rådets forordning nr. 338/97, artikel 17, stk. 2. Regeringen kan støtte, at undersøgelsesgruppens indstillinger følges.